Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) επιβεβαίωσε ότι οι πυροβολισμοί που δέχθηκε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Πενσιλβάνια χθες Σάββατο ήταν "απόπειρα δολοφονίας".

"Σήμερα το βράδυ σημειώθηκε αυτό που χαρακτηρίζουμε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Πρόκειται για μια ενεργή σκηνή εγκλήματος", τόνισε ο Κέβιν Ροζέκ, ειδικός πράκτορας επικεφαλής του γραφείου του FBI στην Πενσιλβάνια, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο Ροζέκ επεσήμανε ότι το FBI δεν είναι έτοιμο να ανακοινώσει τα στοιχεία της ταυτότητας του δράστη, ενώ πρόσθεσε ότι προτεραιότητα τώρα είναι να εντοπιστεί το κίνητρό του και να διευκρινιστεί αν εμπλέκονται και άλλοι στην απόπειρα.

Από την επίθεση, στην οποία ο Ντόναλντ Τραμπ τραυματίστηκε στο αφτί, σκοτώθηκε ένας άνθρωπος, ενώ ακόμη δύο έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Και τα τρία θύματα είναι ενήλικες και άνδρες. Ωστόσο ο αξιωματούχος του FBI υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ενεργή απειλή.

Το χρονικό

Οι πυροβολισμοί έπεσαν στη διάρκεια ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ στην Πενσυλβάνια. Ο Τραμπ παρουσίαζε έναν πίνακα με αριθμούς σχετικά με τις συνοριακές διελεύσεις, τον οποίο τοποθέτησαν οι τεχνικοί του σε οθόνες πάνω από τη σκηνή, όταν ακούστηκαν οι πυροβολισμοί.

Ο πρώην πρόεδρος έσκυψε γρήγορα μετά την έναρξη των θορύβων, οι οποίοι προέρχονταν από τις κερκίδες στα αριστερά του, ενώ στεκόταν στο αναλόγιο. Καθώς οι παρευρισκόμενοι άρχισαν να ουρλιάζουν, ο κ. Τραμπ περικυκλώθηκε από πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας. Οι αξιωματούχοι φώναζαν στο πλήθος να σκύψει και να καλυφθεί, απομακρύνοντας τα μέλη των μέσων ενημέρωσης από το βήμα του Τύπου, όπου παρακολουθούσαν την ομιλία του κ. Τραμπ.

Σύμφωνα με τους New York Times,  από μια σύντομη παύση, ο κ. Τραμπ σηκώθηκε, περικυκλωμένος από μια ομάδα ένστολων πρακτόρων της Μυστικής Υπηρεσίας. Έσφιξε τη γροθιά του προς το πλήθος και στη συνέχεια απομακρύνθηκε από τη σκηνή και οδηγήθηκε στην αυτοκινητοπομπή του, η οποία έφυγε γρήγορα από το χώρο, το Butler Farm Show. Λίγο αργότερα, η Wall Street Journal γνωστοποίησε ότι ο δράστης πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από άνδρες της Μυστικής Υπηρεσίας.

28987613
28987614
28987615
28987617







Νεκρός ο δράστης της επίθεσης - Τον κατονόμασε το FBI

Ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης εναντίον του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και υποστηρικτής του, είναι ένας 20χρονος άνδρας από την Πενσιλβάνια, που είχε πάει να ακούσει την ομιλία του στη συγκέντρωση στην πολιτεία.

Το FBI κατονόμασε τον 20χρονο Τόμας Μάθιου Κρουκς ως δράστη της απόπειρας δολοφονίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από άνδρες της Μυστικής Υπηρεσίας.



«Χτυπήθηκα από σφαίρα»

Ο Τραμπ εξέδωσε δήλωση μετά τον πυροβολισμό στη συγκέντρωση του στην Πενσυλβάνια.  Ο υποψήφιος πρόεδρος, ο οποίος χρειάστηκε να απομακρυνθεί από προεκλογική συγκέντρωση εξαιτίας πυρών χθες Σάββατο, ανακοίνωσε πως τραυματίστηκε από σφαίρα η οποία «διαπέρασε» το δεξί αυτί του.

«Χτυπήθηκα από σφαίρα η οποία διαπέρασε το πάνω μέρος του δεξιού μου αυτιού», ανέφερε ο κ. Τραμπ μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, προσωπικού του δημιουργήματος. «Είναι απίστευτο πως μπόρεσε να γίνει κάτι τέτοιο στη χώρα μας», πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικάνος. «Το πιο σημαντικό, θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του ατόμου στη συγκέντρωση που σκοτώθηκε, καθώς και στην οικογένεια ενός άλλου ατόμου που τραυματίστηκε σοβαρά».

Ο Τραμπ συνέχισε: «Είναι απίστευτο ότι μια τέτοια πράξη μπορεί να γίνει στη χώρα μας. Τίποτα δεν είναι γνωστό αυτή τη στιγμή για τον δράστη, ο οποίος είναι πλέον νεκρός. Με πυροβόλησαν, μια σφαίρα μου τρύπησε το πάνω μέρος του δεξιού μου αυτιού. Ήξερα αμέσως ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν άκουσα έναν ήχο, πυροβολισμούς και αμέσως ένιωσα τη σφαίρα να σκίζει το δέρμα. Έτρεξε πολύ αίμα, οπότε κατάλαβα τι συνέβαινε. Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΕΥΛΟΓΕΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ!".

tramp_minima_epithesi

Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ βγήκε από νοσοκομείο όπου του προσφέρθηκαν φροντίδες μετά τον τραυματισμό του.

Ο ίδιος σκοπεύει να μεταβεί στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος το οποίο ξεκινά αύριο Δευτέρα, ανακοίνωσε η προεκλογική του ομάδα.

«Ο πρόεδρος Τραμπ είναι καλά» και «ανυπομονεί να σας συναντήσει όλους στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν όπου θα διεξαχθεί αυτό το μεγάλο συνέδριο από τις 15 ως τις 18 Ιουλίου», επεσήμαναν η προεκλογική ομάδα του υποψήφιου και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.


Συνομιλία Μπάιντεν με Τραμπ

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον προκάτοχο και αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον Ντόναλντ Τραμπ, μερικές ώρες μετά την απόπειρα κατά της ζωής του Ρεπουμπλικάνου, έκανε γνωστό αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Νωρίτερα, η προεδρία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο κ. Μπάιντεν θα επιστρέψει απόψε εσπευσμένα στην Ουάσιγκτον από την κατοικία του στο Ρεχόμποθ Μπιτς (Ντέλαγουερ) μετά την απόπειρα.

Σε δήλωσή του σχετικά με την επίθεση, ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε να «τερματιστεί» η πολιτική βία μετά την επίθεση. Σε έκτακτο διάγγελμά του που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν επέμεινε στο ότι «δεν υπάρχει καμιά θέση στην Αμερική για τη βία αυτού του είδους», την οποία χαρακτήρισε «άρρωστη», υπογραμμίζοντας πως «οι πάντες πρέπει να την καταδικάσουν».

Ο κ. Τραμπ, είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν, θα έπρεπε να μπορεί να εκφωνήσει την ομιλία του ειρηνικά, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα, προσθέτοντας πως το συμβάν ήταν ανεπίτρεπτο. Διαβεβαίωσε πως ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις. Επανέλαβε πως κατά τις πληροφορίες που έχει, ο κ. Τραμπ είναι καλά.


Καταδικάζουν το γεγονός

Αντίδρασεις ανά τον κόσμο υπήρξαν μετά την είδηση της επίθεσης εναντίον του Τραμπ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την επίθεση, όπως επεσήμανε εκπρόσωπός του. «Ο γενικός γραμματέας καταδικάζει απερίφραστα αυτή την ενέργεια πολιτικής βίας. Στέλνει τις καλύτερες ευχές του για γρήγορη ανάρρωση στον πρόεδρο Τραμπ», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε μέσω της πλατφόρμας ''X'' πως ο ίδιος και η σύζυγός του Σάρα νιώθουν «σοκαρισμένοι» μετά την επίθεση εναντίον του «(σ.σ. πρώην) προέδρου Τραμπ» κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ.

«Προσευχόμαστε για την ασφάλειά του και την ταχεία ανάρρωσή του», πρόσθεσε ο κ. Νετανιάχου, που διατηρεί εξαίρετη σχέση με τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο.

Ανάμεσα σε αυτούς που καταδίκασαν το γεγονός και ο δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ, ο οποίος εξέφρασε την «απόλυτη» υποστήριξή του στον Ντόναλντ Τραμπ και του ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση» μέσω της πλατφόρμας ''Χ'', λίγη ώρα μετά την απόπειρα ενόπλου εναντίον του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Πενσιλβάνια.

«Υποστηρίζω απόλυτα τον (σ.σ. πρώην) πρόεδρο Τραμπ κι εύχομαι να αναρρώσει γρήγορα», ανέφερε ο κ. Μασκ, χαρακτηρίζοντας «σκληρό» τον μεγιστάνα, που ύψωσε τη γροθιά και φώναξε κάτι προς τους υποστηρικτές του με αίμα στο αυτί και στο πρόσωπό του καθώς πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας τον πλαισίωσαν για να τον προστατεύσουν και τον απομάκρυναν εσπευσμένα από τη σκηνή.

Αρκετοί ακόμα ηγέτες και αξιωματούχοι από όλον τον κόσμο καταδίκασαν την επίθεση και ευχήθηκαν ταχεία ανάρρωση στον Τραμπ. Ανάμεσα σε αυτούς, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Μόντι, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Όρμπαν, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Φουμίο Κισίντα κ.α.