Στην μακρόχρονη ιστορία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο δεύτερος, πρώην πρόεδρος σε βάρος του οποίου σημειώθηκε απόπειρα δολοφονίας. Ο πρώτος ήταν ο Θίοντορ Ρούζβελτ που είχε διατελέσει πρόεδρος των ΗΠΑ την περίοδο 1901-1909. Η απόπειρα σε βάρος του Ρούζβελτ έγινε το 1912 και συγκεκριμένα λίγο πριν ξεκινήσει μια ομιλία του.

Ο άνδρας που τον πυροβόλησε σημάδεψε στο στήθος. Ο Ρούζβελτ στάθηκε τυχερός καθώς στην εσωτερική τσέπη του σακακιού του είχε τον λόγο που θα εκφωνούσε. Οι 50 σελίδες περιόρισαν σημαντικά την ταχύτητα της σφαίρας και του έσωσαν τη ζωή.

Ο Ρούζβελτ, παρά την απόπειρα, παρέμεινε στο χώρο της ομιλίας του και μίλησε για περίπου μιάμιση ώρα στον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί ενώ ζήτησε από τις αρχές να μην χρησιμοποιήσουνι βία εναντίον του ανθρώπου που τον είχε πυροβολήσει.

Αργότερα, έγινε γνωστό ότι η σφαίρα τον είχε τραυματίσει και μάλιστα σε τέτοιο σημείο που ήταν δύσκολη η αφαίρεσή της, με αποτέλεσμα να ζήσει με αυτήν για το υπόλοιπο της ζωής του!

Αρκετές, ωστόσο, ήταν οι απόπειρες δολοφονίας που σημειώθηκαν σε βάρος εν ενεργεία προέδρων εν ενεργεία. Η πρώτη που έχει καταγραφεί είναι αυτή σε βάρος του Άντριου Τζάκσον το 1835. Ο πρόεδρος Τζάκσον επέζησε της επίθεσης. Παράλληλα δύο, ανεπιτυχείς, απόπειρες δολοφονίας έγιναν εις βάρος του προέδρου Τζέραλντ Φορντ το 1975.

Gerald Ford assassination attempts - Doug Wead
Η πιο σοβαρή απόπειρα έγινε εις βάρος του Ρόναλντ Ρίγκαν το 1981. Ο Ρίγκαν δέχθηκε έξι φορές, τραυματίστηκε σοβαρά, ωστόσο κατάφερε να επιζήσει και να παραμείνει στον Λευκό Οίκο για δύο θητείες.

Anatomy Of An Assassination Attempt | TIME

Η τελευταία απόπειρα σημειώθηκε κατά του Τζορτζ Μπους του νεότερου στη Γεωργία το 2005, όταν και πέταξαν προς το μέρος του μια χειροβομβίδα η οποία δεν εξεράγη.

Georgian police detain suspect in grenade incident during Bush rally


Οι δολοφονημένοι πρόεδροι των ΗΠΑ

Συνολικά τέσσερις πρόεδροι δολοφονήθηκαν στην ιστορία της χώρας. Πρώτος ήταν ο Αβραάμ Λίνκολν το 1865, o οποίος μαχαιρώθηκε από τον Τζον Γουίλκς Μπουθ, κατάσκοπο των Νοτίων, λίγο μετά τον αμερικανικό Εμφύλιο.

Το 1881 δολοφονήθηκε ο Τζέιμς Γκάρφιλντ, έχοντας δεχθεί δύο πυροβολισμούς σε σιδηροδρομικό σταθμό. Μάλιστα ένας από τους μάρτυρες της δολοφονίας του Προέδρου, ήταν ο Ρόμπερτ Τοντ Λίνκολν, γιος του του Αβράαμ Λίνκολν.

Παρόμοια τύχη θα έχει και ο Γουίλιαμ ΜακΚίνλεϊ το 1901, τον οποίο και θα διαδεχθεί ο Θίοντορ Ρούζβελτ. Τελευταία δολοφονία και η οποία συζητείται ακόμα και σήμερα είναι αυτή του Τζον Φίτζεραλντ Κένεντι το 1963 στο Ντάλας του Τέξας. Δράστης ήταν ο Λί Χάρβεϊ Όσβαλντ ενώ ακόμα και σήμερα που έχουν περάσει 61 χρόνια οι θεωρίες γύρω από τη δολοφονία Κένεντι καλά κρατούν.

JFK's E.R. doctors share new details about assassination
Τέλος μία ακόμα δολοφονία που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις είναι αυτή του Ρόμπερτ Φίτζεραλντ Κένεντι - αδερφού του επίσης δολοφονημένου Τζον Κένεντι - το 1968 σε ξενοδοχείο του Λος Άντζελες στις 4 Ιουλίου 1968. Ο Κένεντι έχοντας πανηγυρίσει λίγη ώρα πριν τη νίκη του στις προκριματικές εκλογές της Καλιφόρνια φάνταζε ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για να λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών. Ωστόσο ένας νεαρός άνδρας ο Σιρχάν Σιρχάν τον πυροβόλησε τρεις φορές με τον Κένεντι να αφήνει την τελευταία του πνοή λίγο αργότερα στο νοσοκομείο.
1968: Robert F. Kennedy Assassinated