14η Ιουλίου σήμερα και για ακόμα μια χρονιά οι Γάλλοι γιόρτασαν στο Παρίσι την Εθνική επέτειο της Γαλλικής Επανάστασης, με την πτώση της Βαστίλλης το 1789, παρακολουθώντας την παρέλαση στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, η οποία ήταν και φέτος μεγαλειώδης.

Έλαβε χώρα, όπως κάθε χρόνο, στα περίφημα Ηλύσια Πεδία, απλά αυτή τη χρονιά συνδυάστηκε με την Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία λίγο πριν την έναρξη των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων.

Περίπου 4.000 άτομα συμμετείχαν, όπως επίσης και, 162 άλογα, τιμώντας όσους βοήθησαν στην απελευθέρωση της Γαλλίας από την ναζιστική κατοχή στις αποβιβάσεις της D-Day πριν από 80 χρόνια. Οι εναέριοι σχηματισμοί μαχητικών αεροσκαφών ήταν εξίσου εντυπωσιακοί, με 65 αεροσκάφη να πετάνε, συμπεριλαμβανομένου ενός βρετανικού μαχητικού Typhoon μαζί με γαλλικά Mirage και Rafale, ελικόπτερα διάσωσης και αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται σε αποστολές στο Αφγανιστάν και στο Μάλι.

Η λαμπαδηδρομία μόλις 12 ημέρες πριν η γαλλική πρωτεύουσα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώθηκε με χιλιάδες στρατιώτες, ναύτες, διασώστες και γιατρούς που παρέλασαν στο Παρίσι κάτω από μαχητικά αεροσκάφη που ''έσκισαν'' τον ουρανό για να τιμήσουν την Ημέρα της Βαστίλης.



Η παρέλαση ολοκληρώθηκε με την άφιξη της φλόγας, με τη συνοδεία καβαλάρηδων, 25 λαμπαδηδρόμων και μαθητών που σχηματίζουν τα σχήματα των πέντε Ολυμπιακών κύκλων. Κύριος λαμπαδηδρόμος ήταν ο συνταγματάρχης Thibault Vallette, χρυσός ολυμπιονίκης στην ιππασία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016.

Φέτος, η διαδρομή της παρέλασης κατευθύνθηκε προς το πάρκο Bois de Boulogne στην άκρη της πόλης, παρά το γεγονός ότι συνήθως, η παρέλαση περνάει από την Αψίδα του Θριάμβου της εποχής του Ναπολέοντα στην πλατεία Concorde, όπου αποκεφαλίστηκαν ο τελευταίος βασιλιάς και η βασίλισσα της Γαλλίας. Αυτό συνέβη γιατί φέτος, η πλατεία Concorde έχει μετατραπεί σε έναν τεράστιο Ολυμπιακό χώρο για breakdancing, skateboarding και BMX.

LIVE: Bastille Day parade in Paris
Η λαμπαδηδρομία μετά κινήθηκε προς τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων, το ιστορικό πανεπιστήμιο της Σορβόννης και το Μουσείο του Λούβρου πριν κατευθυνθεί σε άλλα ορόσημα του Παρισιού την επόμενη ημέρα.

Οι αριθμοί είναι μειωμένοι σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, λόγω των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων.



paris2

paris3

paris4

paris5

paris1


Στην εξέδρα των επισήμων, δίπλα στον Μακρόν, ήταν η σύζυγός του, Μπριζίτ και ο πρωθυπουργός της χώρας Γκαμπριέλ Ατάλ.

paris6