Σε σοκ είναι οι ΗΠΑ, αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης, μετά την απόπειρα δολοφονίας του πρώην Αμερικανού προέδρου και νυν υποψηφίου για τις αμερικανικές εκλογές, Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσής του χθες, Σάββατο, στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια.

Ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά την επίθεση, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι χτυπήθηκε από σφαίρα στο «πάνω μέρος του δεξιού μου αυτιού», ενώ σε άλλη ανάρτηση ευχαρίστησε «τον Θεό που απέτρεψε το αδιανόητο», όπως σημείωσε.

Διαβάστε ακόμα: Νέα ανάρτηση Ντόναλντ Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας του: ''Μόνο ο Θεός απέτρεψε να συμβεί το αδιανόητο'' - ''Δεν θα φοβηθούμε''

Την ίδια ώρα, τα διεθνή ΜΜΕ προχωρούν σε άμεσες αναλύσεις για το πώς η επίθεση εναντίον του Τραμπ μπορεί να επηρεάσει την προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ ή ακόμα και το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.

Reuters: Φόβοι για πολιτική βία ενόψει των εκλογών

Έτσι, σε μία ανάλυση για το πώς μπορεί το περιστατικό αυτό να επηρεάσει την προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ προχωρά το ReutersΣε μια χώρα που βρίσκεται ήδη σε κρίσιμη καμπή, η απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εξόργισε τους υποστηρικτές του, διέκοψε την εκστρατεία των Δημοκρατικών και δημιούργησε φόβους για περαιτέρω πολιτική βία ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου, ξεκινάει την ανάλυσή του.

Οι Ρεπουμπλικάνοι σύμμαχοι του Τραμπ τον ανέδειξαν σε ήρωα το Σάββατο, «άρπαξαν» την εικόνα του με το αυτί του αιμόφυρτο και τη γροθιά του υψωμένη.

Ενώ ο Τραμπ χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα, οι σύμβουλοι και οι σύμμαχοι του πρώην προέδρου ανατρέπουν το σενάριο του Δημοκρατικού αντιπάλου του, Προέδρου Τζο Μπάιντεν, λέγοντας ότι ήταν η δαιμονοποίηση του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για την προεδρία οδήγησε στην απόπειρα δολοφονίας.

«Η ρητορική ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας αυταρχικός φασίστας που πρέπει να σταματήσει πάση θυσία, οδήγησε άμεσα στην απόπειρα δολοφονίας του», δήλωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής JD Vance από το Οχάιο.

Επίσης, σύμφωνα με την εκτίμηση του Reuters, η επίθεση πιθανότατα θα ενισχύσει τις εμφανίσεις του Τραμπ στο Μιλγουόκι αυτή την εβδομάδα στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, καθώς αποδέχεται την προεδρική υποψηφιότητα του κόμματός του, ενισχύοντας το αίσθημα παράπονου και αποξένωσης που ήδη νιώθουν οι υποστηρικτές του προς την πολιτική τάξη του έθνους.

Μέσα σε λίγες ώρες από τον πυροβολισμό, η εκστρατεία του Τραμπ έστειλε ένα μήνυμα ζητώντας από τους ψηφοφόρους να συνεισφέρουν στην εκστρατεία. «Δεν με κυνηγούν, σε κυνηγούν», έγραφε το μήνυμα.

Ο Chris LaCivita, ο συν-διευθυντής της καμπάνιας του Τραμπ, δήλωσε στο X ότι «επί χρόνια, ακόμη και σήμερα, αριστεροί ακτιβιστές, δωρητές Δημοκρατικών και τώρα ακόμη και ο Τζο Μπάιντεν έχουν κάνει αηδιαστικά σχόλια και περιγραφές για τον πυροβολισμό του Ντόναλντ Τραμπ… ήρθε η ώρα λογοδοτήσουν γι' αυτό... ο καλύτερος τρόπος είναι μέσω της κάλπης».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2p73ees5nox)

Sky News: Η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ ''εισιτήριο'' για την προεδρία των ΗΠΑ;

Ωστόσο, η στιγμή της απόπειρας δολοφονίας του Τραμπ και η αντίδρασή του θα τον εξυψώσουν στα μάτια των ψηφοφόρων με παρόμοιο τρόπο; Θα βοηθήσει ή θα εμποδίσει τον Τραμπ στην προσπάθειά του να γίνει ξανά πρόεδρος των ΗΠΑ; Αυτά είναι τα ερωτήματα που θέτει, από την πλευρά του, Sky News.

Σύμφωνα με το Sky News, λοιπόν, η αμερικανική πολιτική μπορεί να γίνει μονομαχία. Οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ θα πουν ότι έδειξε αληθινό θάρρος. Στην Αμερική δεν έχει σημασία αν πέφτεις κάτω, λένε, αλλά πώς ξανασηκώνεσαι.

Βρήκε το θάρρος να σταθεί στο ύψος του και να προβάλλει θάρρος, θα ισχυριστούν οι θαυμαστές του, συγκρίνοντας όλα αυτά που συνέβησαν δυσμενώς με τον αντίπαλό του, το Τζο Μπάιντεν.

Από την άλλη πλευρά, οι επικριτές μπορεί να τον κατηγορήσουν ότι έθεσε σε κίνδυνο τους φρουρούς του για αρκετά δευτερόλεπτα, ενώ προσπαθούσε να αδράξει μια φωτογραφική ευκαιρία εν μέσω όλου του κινδύνου.

Αλλά το βασικό ερώτημα θα είναι τι αντίκτυπο θα έχει αυτό στους αναποφάσιστους, τους ψηφοφόρους των οποίων την υποστήριξη πρέπει να εξασφαλίσει για να ξανακερδίσει τον Λευκό Οίκο.

Θα καθησυχαστούν από την προφανή ανθεκτικότητά του, ή θα δουν τη χθεσινή επίθεση ως προμήνυμα των πραγμάτων που θα έρθουν στην Αμερική; Υπήρχε ήδη διάχυτος φόβος για βία και συγκρούσεις σε μια δεύτερη θητεία του Τραμπ.

Θα κερδίσει τους ψηφοφόρους που θα ταλαντεύονται από τη σφιγμένη γροθιά του Τραμπ ή θα το δουν αυτό ως μια ματιά στο μέλλον: ένας πολωτικός πρόεδρος που αναμφίβολα έχει υποδαυλίσει τη διαίρεση και τώρα θερίζει τον ανεμοστρόβιλο;

Έχουν ήδη γίνει πολλές προβλέψεις, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί κάτι. Αυτή η σπάνια στιγμή θα μπορούσε να παίξει με διάφορους τρόπους. Και θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι παρ' όλο το δράμα που περιβάλλει αυτά τα γεγονότα, η πολιτική βία στην Αμερική είναι τόσο παλιά όσο και η δημοκρατία της.

Εξίσου σημαντικό θα είναι το πώς αυτό επηρεάζει τον υποψήφιο Τραμπ, και τον άνθρωπο Τραμπ; Οι απόπειρες δολοφονίας αφήνουν τα σημάδια τους, όπως διηγούνται οι βιογράφοι άλλων επιζώντων, από τον Ρόναλντ Ρίγκαν έως τη Μάργκαρετ Θάτσερ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ του 2024 ήταν πολύ πιο πειθαρχημένος, από τον προεκλογικό του αγώνα πριν από οκτώ χρόνια. Αυτό βοήθησε επίσης να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους, αποφεύγοντας τις ταραχώδεις περιπέτειες εκείνης της πρώτης εκστρατείας και της θητείας που ακολούθησε.

Θα μπορούσε αυτή η απόπειρα κατά της ζωής του να ανατρέψει αυτή τη σχετική ηρεμία; Πώς θα τον επηρεάσει συναισθηματικά και ψυχολογικά; Αυτό θα βοηθήσει επίσης να καθοριστεί πώς θα εξελιχθεί πολιτικά το όλο σκηνικό.