Σε δηλώσεις για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε την Κυριακή (14/7) πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν τόνισε ότι είχε μια «σύντομη αλλά καλή συζήτηση» με τον Τραμπ μετά τον πυροβολισμό που δέχθηκε στη συγκέντρωση του το βράδυ του Σαββάτου και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του άνδρα που σκοτώθηκε.

Την ίδια στιγμή ο Τζο Μπάινετν καταδίκασε και πάλι τη βία που ξέσπασε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συγκέντρωσης.


Μπάιντεν: «Μια απόπειρα δολοφονίας είναι αντίθετη με όλα όσα πρεσβεύουμε ως έθνος»

«Δεν είναι αυτό που είμαστε ως έθνος. Δεν είναι η Αμερική και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Η ενότητα είναι ο πιο άπιαστος στόχος από όλους, αλλά τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από αυτό αυτή τη στιγμή» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Είμαι ειλικρινά ευγνώμων που είναι καλά και αναρρώνει», είπε ο Μπάιντεν, συμπληρώνοντας πως έδωσε εντολή για ανεξάρτητη έρευνα για την ασφάλεια στην συγκέντρωση του Τραμπ, με στόχο να «εκτιμηθεί τι ακριβώς συνέβη», ενώ πρόσθεσε ότι τα πορίσματά της θα κοινοποιηθούν στους πολίτες.

Ο Μπάιντεν σημείωσε ακόμη πως θα απευθύνει διάγγελμα στο αμερικανικό έθνος στις οκτώ το βράδυ (στις 3 ξημερώματα Δευτέρας στην Ελλάδα) από το Οβάλ Γραφείο, όπου θα τονίσει την «ανάγκη για ενότητα».

Αναφερόμενος στα κίνητρα του δράστη είπε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες και κάλεσε τους Αμερικανούς «να μην κάνουν υποθέσεις» για τα κίνητρα ή την πολιτική τοποθέτησή του.

Νέα δεδομένα για την καμπάνια του Μπάιντεν

Να σημειωθεί ότι Τζο Μπάιντεν ακύρωσε το ταξίδι του στο Τέξας, στον απόηχο της επίθεσης στον Τραμπ.

Ήταν προγραμματισμένο να βρεθεί εκεί τη Δευτέρα για να τιμήσει την 60ή επέτειο του νόμου για τα πολιτικά δικαιώματα κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην προεδρική βιβλιοθήκη LBJ.

Ήταν επίσης προγραμματισμένο να δώσει συνέντευξη στο NBC News στη βιβλιοθήκη.

Αν η προεκλογική εκστρατεία ήταν ήδη αρκετά δύσκολη για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, έγινε ακόμη πιο δύσκολη χθες το βράδυ.

Αμέσως η εκστρατεία του σταμάτησε μεγάλο μέρος της δουλειάς της και σταμάτησε τις τηλεοπτικές διαφημίσεις.

Τώρα πρέπει να βρει τρόπο να προχωρήσει. Ήλπιζε να υπενθυμίσει στους ψηφοφόρους το χάος, την οργισμένη ρητορική και τις βίαιες διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ, προσφέροντας στους ψηφοφόρους μια σαφή επιλογή μεταξύ δύο πολύ διαφορετικών προέδρων.

Όμως ο Μπάιντεν θα πρέπει τώρα να αποφύγει τις επιθέσεις εναντίον του αντιπάλου του. Αναμένεται ότι θα επικεντρωθεί αντ' αυτού σε πιο γενικές καταδίκες της πολιτικής βίας.

Όταν μιλήσει αργότερα σήμερα, θα πρέπει να προσπαθήσει να κατευνάσει τα πνεύματα, ενώ η προεκλογική εκστρατεία θα πρέπει να βρει έναν νέο δρόμο προς τα εμπρός.

Όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος στο Associated Press: «Αυτό αλλάζει τα πάντα. Ακόμα αξιολογούμε», ανεφερε.

Ενημερώθηκε από τους αρχηγούς των υπηρεσιών ασφαλείας για την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Τραμπ

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε από τους αρχηγούς του FBI και της Μυστικής Υπηρεσίας για τις εξελίξεις αναφορικά με την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η συνάντηση έγινε στην αίθουσα κρίσεων του Λευκού Οίκου, με τη συμμετοχή της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, του υπουργού Δικαιοσύνης και άλλων αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2oxdkse3sd5)

Διαβάστε εδώ: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δηλώνει "ανακουφισμένος" που ο Τράμπ είναι "καλά και ασφαλής" μετά την επίθεση εναντίον του