Οι ειδικοί σε θέματα ασφαλείας δήλωσαν ότι σημειώθηκε «θεμελιώδης αποτυχία ασφαλείας», καθώς ένας ένοπλος κατάφερε να πλησιάσει αρκετά τον Ντόναλντ Τραμπ για να τον πυροβολήσει σε προεκλογική συγκέντρωση.

Ο Τόμας Μάθιου Κρουκς, 20 ετών, πυροβόλησε με πολλές σφαίρες τον πρώην πρόεδρο καθώς εκφωνούσε ομιλία σε υποστηρικτές του στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια το Σάββατο, προτού εξουδετερωθεί από πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών.

Ο Τραμπ χτυπήθηκε στο αυτί κατά την απόπειρα δολοφονίας, αλλά είναι «καλά», σύμφωνα με ανθρώπους της εκστρατείας του, ενώ ένας θεατής σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν.

Τι λένε ειδικοί ασφαλείας για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Ο Στιβ Νότιγχαμ, ο οποίος έχει συμβάλει στην παροχή ασφάλειας σε επισκέπτες παγκόσμιους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των προέδρων, δήλωσε στο NBC, ότι πρόκειται για «θεμελιώδη αποτυχία ασφαλείας».

Ο πρώην διοικητής της ομάδας SWAT, πρότεινε ότι η έρευνα πριν από το συμβάν και η παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των σημείων από τα οποία θα μπορούσε να πυροβολήσει ένας ένοπλος είχε καταρρεύσει.

Είπε χαρακτηριστικά: «Η λειτουργία των συστημάτων κάλυψης δεν ήταν επαρκής. Έμειναν πίσω, διότι θα έπρεπε να είχαν καλύψει αυτά τα σημεία εκ των προτέρων».

Ο συνταξιούχος πράκτορας του ATF, Τζιμ Κάβανο, δήλωσε ότι εξεπλάγη από το γεγονός ότι ο ένοπλος ήταν σε θέση να καταλάβει μια υπερυψωμένη θέση σε απόσταση βολής από τον χώρο της συγκέντρωσης.

Ο κ. Κάβανο δήλωσε: «Όποτε έχω βρεθεί μαζί τους, κάθε ύψωμα καταλαμβάνεται από αυτούς ή την τοπική αστυνομία SWAT. Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να περπατάει στις ταράτσες. Αυτοί επιθεωρούν τα υψηλά σημεία.

Είπε ότι ένα τουφέκι μεγάλης ισχύος, όπως ένα AR-15, μπορεί να χτυπήσει στόχους σε απόσταση 182 μέτρων και ο κ. Τραμπ βρισκόταν περίπου 135 μέτρα από την ταράτσα όπου βρέθηκε νεκρός ο δράστης, ανέφερε το NBC News, βασιζόμενο σε ανάλυση εικόνων του Google Earth.

«Έχοντας συμμετάσχει σε λεπτομέρειες της Μυστικής Υπηρεσίας, είναι εκπληκτικό για μένα ότι κάποιος βρισκόταν σε μια υπερυψωμένη θέση για την οποία δεν γνώριζαν», κατέληξε ο Κάβανο.

Αλλά ο αντισυνταγματάρχης της πολιτειακής αστυνομίας της Πενσυλβάνια, Τζορτζ Μπίβενς, υπερασπίστηκε τους υπεύθυνους για την ασφάλεια, χαρακτηρίζοντας «απίστευτα δύσκολο να έχεις έναν χώρο ανοιχτό στο κοινό και να τον ασφαλίζεις έναντι οποιασδήποτε πιθανής απειλής από έναν πολύ αποφασισμένο επιτιθέμενο».

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Δεν γνώριζαν ότι υπήρχε δράστης στην ταράτσα

Ο ειδικός πράκτορας του FBI, Κέβιν Ρότζεκ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι αστυνομικές αρχές δεν γνώριζαν ότι υπήρχε ένας άνδρας στην ταράτσα μέχρι που άρχισε να πυροβολεί, και δήλωσε ότι ήταν «εκπληκτικό» το πόσες βολές κατάφερε να ρίξει ο ένοπλος.

Οι υποστηρικτές του Τραμπ στην πρώτη σειρά της συγκέντρωσης άκουσαν μια σειρά από κρότους και είδαν πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών να πηδούν στην σκηνή, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ έσκυψε.

Ο Τραμπ ανέφερε σε μια ανάρτηση στον ιστότοπό του Truth Social μερικές ώρες αργότερα ότι μια σφαίρα «διαπέρασε το πάνω μέρος του δεξιού μου αυτιού».

«Κατάλαβα αμέσως ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, καθώς άκουσα έναν ήχο που σφύριζε, πυροβολισμούς και αμέσως ένιωσα τη σφαίρα να διαπερνά το δέρμα. Είχα αιμορραγία, οπότε κατάλαβα τότε τι συνέβαινε», είχε γράψει ο Τραμπ.

Η πρώην πράκτορας των Μυστικών Υπηρεσιών Εύη Πούμπουρα, η οποία έχει προστατεύσει πολλούς προέδρους, μεταξύ των οποίων ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Τζορτζ Μπους, δήλωσε ότι είναι αδύνατο να εξαλειφθεί κάθε πιθανή απειλή σε μια συγκέντρωση.

«Κάποιος μπορεί να βρίσκεται σε απόσταση και να πλήξει τον στόχο του από εκεί, και υπάρχουν όπλα εκεί έξω που σου επιτρέπουν να το κάνεις αυτό», είπε η κ. Πούμπουρα.

«Ας πούμε ότι έχετε κλειδώσει όλη αυτή την περιοχή. Έχετε τα μαγνητόμετρα (όργανο που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση μαγνητικών δυνάμεων)- έχετε το τακτικό στοιχείο. Όλα είναι εντάξει. Πώς εξασφαλίζετε την εξωτερική περίμετρο; Πόσο μακριά θα πάτε; Και μπορείς να καλύψεις τα πάντα; Αυτό είναι ένα πρόβλημα. Ακόμα και αν κάποιος βρίσκεται σε υπερυψωμένη θέση ή όχι, πώς ασφαλίζεις όλες αυτές τις υπερυψωμένες θέσεις όταν έχεις όπλα με δυνατότητες που μπορούν να πυροβολήσουν σε μεγάλες αποστάσεις; Αυτό είναι που έχετε να αντιμετωπίσετε», κατέληξε η Εύη Πούμπουρα.

Οργή στις μυστικές υπηρεσίες αφού ο δράστης του Τραμπ ανοίγει πυρ από περίοπτη θέση

Η πίεση αυξάνεται ήδη στη διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας Κίμπερλι Τσέιτλ να απαντήσει για την επίθεση εναντίον του υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία, ενώ οι ειδικοί επικρίνουν επίσης τις κινήσεις των ομοσπονδιακών πρακτόρων του στο πεδίο, καθώς αγωνίζονταν να μεταφέρουν τον Τραμπ σε ασφαλές μέρος.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζέιμς Κόμερ, ανακοίνωσε ότι η επιτροπή του θα καλέσει την Τσέιτλ σε ακρόαση στις 22 Ιουλίου.

Άλλοι επικριτές ισχυρίστηκαν ότι ο 78χρονος Τραμπ δεν έλαβε την προστασία που χρειαζόταν στη προεκλογική του συγκέντρωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Butler Farm Show έξω από το Πίτσμπουργκ το βράδυ του Σαββάτου.

«Υπήρξαν επανειλημμένα αιτήματα να αυξηθεί η ασφάλεια γύρω από το χώρο που θα μιλούσε ο Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε στο Fox News ο Νταν Μπονγκίνο, πρώην πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας και σχολιαστής υπέρ του Τραμπ.

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν επίσης επισημάνει ένα βίντεο με πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας που φαίνεται να πασχίζουν να βάλουν στη θήκη τους τα όπλα τους, καθώς ο Τραμπ μπήκε σε ένα SUV και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Επιπλέον, πηγές των αρχών επιβολής του νόμου δήλωσαν στην New York Post ότι η απόφαση της Μυστικής Υπηρεσίας να μετακινήσει τον Τραμπ από το πλάι της σκηνής αντί για το πίσω μέρος θα τον άφηνε ευάλωτο σε έναν πιθανό δεύτερο δράστη. «Η εκκένωση δεν πήγε σωστά», σχολίασε ο Μπονγκίνο.

Η ζωή του Τραμπ μπορεί να σώθηκε από το γεγονός ότι έσκυψε μετά τους πρώτους πυροβολισμούς, δήλωσε ο Ντέιβιντ Νταν, καθηγητής διεθνούς πολιτικής από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. Από αυτή την άποψη, «ήταν σαφώς καλά εκπαιδευμένος από τη μυστική υπηρεσία», δήλωσε ο κ. Νταν στο BBC Radio 5 Live.

Ο καθηγητής απορεί γιατί δεν αναπτύχθηκαν πράκτορες σε όλες τις κοντινές ταράτσες και δεν επενέβησαν για να κατεβάσουν τον Τραμπ από τη σκηνή αφού σήμανε συναγερμός.

Ένας από τους ειδικούς πράκτορές του δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι αποτελεί «έκπληξη» το γεγονός ότι ο ένοπλος μπόρεσε να ανοίξει πυρ προτού τον σκοτώσουν οι μυστικές υπηρεσίες.

Αλλά όταν ρωτήθηκε αν υπήρξε αποτυχία της ασφάλειας, είπε ότι «δεν πρόκειται να προβεί σε αυτή την εκτίμηση», όσο συνεχίζεται η έρευνα.

Απαντήσεις για την αποτυχία της να σταματήσει τον 20χρονο ένοπλο καλείται να δώσει η μυστική υπηρεσία

Η μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ έχει μία δουλειά -να προστατεύει τους νυν και πρώην προέδρους των ΗΠΑ- και σε αυτή απέτυχε θεαματικά όταν το Σάββατο έγινε απόπειρα κατά της ζωής του Ντόναλντ Τραμπ.

Σήμερα, οι Αμερικανοί πολιτικοί και η κοινή γνώμη θέλουν να μάθουν πώς ένας επίδοξος δολοφόνος μπόρεσε να συρθεί σε ένα πλεονεκτικό σημείο σε μια ταράτσα, οπλισμένος με μια καραμπίνα, και να πυροβολήσει τέσσερις φορές προς την εξέδρα των επισήμων -και όλα αυτά σε μια περιοχή που υποτίθεται ότι είχε εκκενωθεί. Γιατί οι προειδοποιήσεις του κοινού προφανώς αγνοήθηκαν ή δεν έγιναν δεκτές;

Και γιατί, όταν οι έντονα φορτισμένες προεδρικές εκλογές απέχουν μόλις τέσσερις μήνες, η μυστική υπηρεσία δεν έκανε καλύτερη δουλειά για την προστασία του ανθρώπου που πολλοί πιστεύουν ότι θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Αμερικής;

Οπως αναφέρουν πληροφορίες του BBC, στην έρευνα που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη εμπλέκεται το FBI καθώς και η Μυστική Υπηρεσία και το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: "Οι προειδοποιήσεις αγνοήθηκαν από την αστυνομία", αναφέρει μάρτυρας

Όσοι συμμετείχαν στην ομιλία κλήθηκαν να περάσουν από ανιχνευτές μετάλλων για να διασφαλίσουν ότι δεν έφεραν όπλα, ανέφερε το Philadelphia Inquirer.

Αλλά ο ένοπλος που πιστεύεται ότι έριξε τους πυροβολισμούς φαινόταν καθαρά να σέρνεται με ένα τουφέκι στην κορυφή ενός κοντινού κτιρίου για αρκετά λεπτά, δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο BBC.

Ο μάρτυρας, δήλωσε ότι οι προειδοποιήσεις που έδωσε ο ίδιος και άλλοι δεν έγιναν δεκτές από την αστυνομία, η οποία, όπως υποστήριξε, δεν ήξερε «τι συνέβαινε» και είχε κακή ορατότητα της ταράτσας.

Ο 20χρονος δράστης φαίνεται επίσης να έχει συλληφθεί από την κάμερα να προετοιμάζει τον πυροβολισμό του, όπως φαίνεται σε βίντεο του TMZ.