Ο χρόνος σχεδόν σταμάτησε το Σάββατο 13 Ιουλίου στις Ηνωμένες Πολιτείες από μία σφαίρα που λίγο έλειψε να αποβεί μοιραία για τον πρώην πρόεδρο και νυν υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, αν δεν τον πλήγωνε «ξώφαλτσα» στο άκρο του αυτιού του, την ώρα που μιλούσε σε συγκεντρωμένο πλήθος στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια, από μια ταράτσα μόλις 130 μέτρα μακριά.

Από την απόπειρα δολοφονίας που εξαπέλυσε εναντίον του ο 20χρονος Τόμας Μάθιου Κρουκς, όπως τον κατονόμασε το FBI, σκοτώθηκε ένας υποστηρικτής του Τραμπ και τραυματίστηκαν ακόμα δύο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο δράστης είναι λάτρης των όπλων, «καλό παιδί», αλλά εσωστρεφής και μέλος των Ρεπουμπλικανών. Επίσης, σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», βρέθηκαν εκρηκτικά στο αυτοκίνητό του.

*Διαβάστε ακόμα: Απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ: Τι λένε οι ειδικοί για τα λάθη των μυστικών υπηρεσιών - "Θεμελιώδης αποτυχία ασφαλείας"

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2pamnlm66eh)

Θεωρίες συνωμοσίας για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ - "Ο Μπάιντεν έστειλε τις εντολές"

Η απόπειρα δολοφονίας του πρώην Αμερικανού προέδρου προκάλεσε παγκόσμιο σοκ, με όλους τους ηγέτες να σπεύδουν να καταδικάσουν την επίθεση, με πρώτο τον αντίπαλό του στην προεδρική κούρσα των εκλογών Τζο Μπάιντεν.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2p9ludn1uj5)
Ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες αναλύσεις για να απαντηθούν τα ερωτήματα σχετικά με τα κίνητρα που όπλισαν το χέρι του δράστη, το αν έδρασε μόνος του ή είναι «πιόνι» άλλων, γιατί υπήρξε κενό ασφαλείας και γιατί ολιγώρησαν οι μυστικές υπηρεσίες. Παράλληλα, δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι θεωρίες συνωμοσίας, που κυμαίνονται από το ότι ο Τραμπ σκηνοθέτησε τον πυροβολισμό μέχρι το ότι o Μπάιντεν διέταξε να πεθάνει ο πολιτικός του αντίπαλος.

Σύμφωνα με μέλη των Ρεπουμπλικανών, γερουσιαστές και βουλευτές (μεταξύ αυτών οι Μάρσα Μπλάκμπερν, Μάικ Κόλινς και Λόρεν Μπόμπερτ), ηθικός αυτουργός της επίθεσης είναι ο Τζο Μπάιντεν και ο ακραίος λόγος του: Η Μπλάκμπερν έκανε την εξής ανάρτηση στο X (πρώην Twitter): «Μόλις πριν από μέρες ο Μπάιντεν είπε: “Ήρθε η ώρα να βάλουμε τον Τραμπ σε μπελάδες”. Σήμερα έγινε μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον του». Μέσω αυτής γίνεται αναφορά σε δημοσίευση στο Politico, με βάση την οποία ο Μπάιντεν ανέφερε σε ιδιωτική κλήση προ ημερών: «Έχω μια δουλειά και αυτή είναι να νικήσω τον Ντόναλντ Τραμπ».

Ο Κόλινς έγραψε: «Ο Μπάιντεν έστειλε τις εντολές», ενώ η βουλευτής της Τζόρτζια, Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, δημοσίευσε: «Οι Δημοκρατικοί ήθελαν να συμβεί αυτό. Ήθελαν να φύγει ο Τραμπ εδώ και χρόνια και είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να συμβεί αυτό».

Οι φόβοι για πυροδότηση ακραίου κύματος βίας και ο "πολιτικός μάρτυρας" Ντόναλντ Τραμπ

Δεν είναι η πρώτη απόπειρα που γίνεται εναντίον προέδρου, όμως είναι αυτή που φοβούνται οι αναλυτές ότι θα πυροδοτήσει ακραίο κύμα βίας το επόμενο χρονικό διάστημα. Ιδιαίτερα αν έχει την ίδια επίδραση με το αποτέλεσμα της επίθεσης εναντίον του Ρόναλντ Ρίγκαν το 1981, όταν ο πρώην πρόεδρος κέρδισε 22 μονάδες, εξασφαλίζοντας την εκλογή του. Πλέον, η γενική εκτίμηση είναι πως η επίθεση κατέστησε «πολιτικό μάρτυρα» τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επέζησε από δίκες, διώξεις και, τώρα, από μια απόπειρα δολοφονίας, γεγονός που του… εξασφαλίζει τη νίκη τον Νοέμβριο!

Υπάρχει όμως δρόμος μέχρι τότε και προβληματισμός για το τι θα ακολουθήσει. Το σίγουρο είναι πως η απόπειρα θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των Μέσων, απομακρύνοντάς τα από την έντονη πολιτική πίεση στον Τζο Μπάιντεν να παραιτηθεί από την προεκλογική κούρσα των Δημοκρατικών. Όμως, όλοι φοβούνται τα χειρότερα, για τα οποία προειδοποίησαν η «Washington Examiner», η «Washington Post» και οι «Financial Times», γράφοντας ότι το έθνος τελεί εν κινδύνω, διερωτώμενοι ποια τακτική θα υπερισχύσει με βάση την αμερικανική ιστορία: Θα οδηγήσει η πολιτική κρίση σε μετριοπάθεια λόγου και έργων ή σε έκρηξη βίας;