Νέα δεδομένα στη μάχη ενόψει των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου φέρνει η απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ και νυν υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ μετά από μια περίοδο κλιμάκωσης της βίαιης ρητορικής στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ που έχει προκαλέσει πρωτόγνωστρο διχασμό στη χώρα.

Οι Ρεπουμπλικανοί και οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να συνέλθουν από την τελευταία έκρηξη πολιτικής βίας, που αναζωπυρώνει τους φόβους για περαιτέρω αύξηση της οργής και της τοξικότητας, όπως συνέβη και μετά την έφοδο των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021.

Η απόπειρα δολοφονίας «θα συνδεθεί, αναπόφευκτα, στο μυαλό των ανθρώπων όχι μόνο με τον δράστη, ή τον υποψήφιο, αλλά με την ευρύτερη κουλτούρα», δήλωσε ο Τζούλιαν Ζέλιζερ, καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον.

*Διαβάστε ακόμα: Ντόναλντ Τραμπ: Οι αντιδράσεις της αγοράς μετά την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του - Νέο "ράλι" για το Bitcoin


Απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ: «Μεσσιανικό» σύμβολο της πολιτικής επιστροφής του η εικόνα με τη γροθιά

Η απόπειρα δολοφονίας φαίνεται να δίνει νέα φόρα στη μάχη για την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, σε μια περίοδο που ηγέτες ανά την υφήλιο έχουν ήδη προσαρμοστεί στην ιδέα μιας δεύτερης θητείας του, άλλοι ανησυχώντας κι άλλοι ικανοποιημένοι.

Η εικόνα του αιμόφυρτου Τραμπ να υψώνει τη γροθιά του στον αέρα περιστοιχισμένος από τους πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας έχει ήδη αναδειχθεί σε «μεσσιανικό» σύμβολο της πολιτικής επιστροφής του, παρά την πληθώρα των νομικών μπελάδων του και την καταδίκη του πριν από μερικούς μήνες από δικαστήριο του Μανχάταν.

Ο Τραμπ προηγείται ήδη του Μπάιντεν στην πρόθεση ψήφου στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου, τόσο πανεθνικά όσο και στις περισσότερες από τις πολιτείες-κλειδιά.

Το τελευταίο διάστημα ο Τραμπ επωφελήθηκε από την καταστροφική απόδοση του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ του περασμένου μήνα, καθώς και από δικαστικές αποφάσεις, που βοήθησαν στην καθυστέρηση της διεξαγωγής δικών του για τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων και τις προσπάθειές του να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020. Τώρα, οι σύμμαχοι του Τραμπ πιστεύουν ότι η εις βάρος του απόπειρα θα ενισχύσει την απήχησή του στο εκλογικό σώμα, την αποφασιστικότητα της βάσης των Ρεπουμπλικανών να τον ψηφίσουν και θα προσελκύσει τη συμπάθεια ανεξάρτητων ή αμφιταλαντευόμενων ψηφοφόρων.

«Τους τελευταίους μήνες ο πρόεδρος Τραμπ είδε να τον στηρίζουν πιο παθιασμένοι και αφοσιωμένοι οπαδοί σε σύγκριση με τον Μπάιντεν, αλλά η απόπειρα εις βάρος του θα μετατρέψει αυτό το προβάδισμα σε χάσμα», σχολίασε στην πλατφόρμα Χ ο βετεράνος δημοσκόπος Φρανκ Λουντς.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2pfdv00aqv5)


Μπάιντεν και Δημοκρατικοί κατεβάζουν τους τόνους 

Από το περιβάλλον του Τραμπ θεωρούν ότι ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί θα δυσκολευτούν να εξαπολύσουν τώρα κατά μέτωπο επίθεση εις βάρος του στην προεκλογική καμπάνια. Λίγες ώρες μετά την απόπειρα δολοφονίας στην Πενσιλβάνια, το επιτελείο του Μπάιντεν ανέστειλε ορισμένα μηνύματα.

«Ένα από τα κύρια στοιχεία της καμπάνιας του Μπάιντεν ήταν να εμφανίζει τον Τραμπ ως απειλή για τη Δημοκρατία. Τώρα ο Μπάιντεν δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει πλέον αυτή τη ρητορική. Κι αν αδυνατεί να καταφύγει σε αυτήν και με τις αποτυχίες του στην τιθάσευση του πληθωρισμού, στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, την αποτροπή πολέμων στη διεθνή σκηνή, τι μήνυμα του απομένει;», δήλωσε ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ, Μπράιαν Λάντζα.

Η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ σημειώθηκε λίγα 24ωρα πριν το εθνικό συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι, όπου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ θα στεφθεί προεδρικός υποψήφιος του κόμματος και θα εδραιωθεί στη συνείδηση των οπαδών του ως μαχητής που δεν εγκαταλείπει τον αγώνα.

«Πολλοί τον λατρεύουν. Είναι από τους ισχυρότερους ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Έχει μια ικανότητα να απορροφά τους κραδασμούς και τις διώξεις, που δεν έχω ξαναδεί. Προφανώς, ο Θεός δεν έχει τελειώσει με τον Πρόεδρο Τραμπ», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας, Λίντσεϊ Γκρέιαμ, χθες Κυριακή στο NBC.


Και οι θεωρίες συνωμοσίας

Δεν λείπουν, όμως, η οργή και οι απειλές κατά των αντιπάλων. Στενός σύμμαχος του Τραμπ είπε ότι στο επιτελείο του κυριαρχεί αναστάτωση, αλλά και αποφασιστικότητα, καθώς και «κλιμακούμενη οργή» κατά της Μυστικής Υπηρεσίας για το κενό ασφαλείας, που επέτρεψε στον 20χρονο δράστη να εξαπολύσει την επίθεσή του.

Αρκετοί Ρεπουμπλικανοί που υποστηρίζουν τον Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου του γερουσιαστή του Οχάιο, Τζ. Ντ. Βανς -το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται μεταξύ των υποψήφιων αντιπροέδρων του Ρεπουμπλικανού προεδρικού υποψηφίου- κατηγόρησαν τον Μπάιντεν για υποκίνηση της επίθεσης επειδή χαρακτήριζε τον Τραμπ «απειλή» για την Αμερικανική Δημοκρατία. Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Μάικ Κόλινς έφθασε μάλιστα στο σημείο να υποστηρίξει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο Μπάιντεν «είχε στείλει τις εντολές».

Ο Τραμπ δεν έχει υιοθετήσει μέχρι στιγμής αυτές τις κατηγορίες, απευθύνοντας αντίθετα έκκληση στους Αμερικανούς για ενότητα. «Αυτή τη στιγμή, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να μείνουμε ενωμένοι και να δείξουμε τον αληθινό μας χαρακτήρα ως Αμερικανοί, παραμένοντας δυνατοί και αποφασισμένοι και μη επιτρέποντας στο Κακό να νικήσει», ανέφερε στην πλατφόρμα του, Truth Social.

Αλλά ο Τραμπ ίσως να μην καταφέρει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τη δολοφονική απόπειρα εις βάρος του αν δεν συνεχίσει να τηρεί στάση αυτοσυγκράτησης στις αντιδράσεις του, κάτι λίαν πιθανό, δεδομένων όσων έχει δείξει στο παρελθόν απευθυνόμενος κυρίως στη δεξιά έως ακροδεξιά βάση των ψηφοφόρων του παρά στους μετριοπαθείς του πολιτικού κέντρου.


Τζο Μπάιντεν: Είναι ώρα να ηρεμήσουμε 

Οι Δημοκρατικοί απηύθυναν έκκληση για ηρεμία μετά το δραματικό συμβάν του Σαββάτου.

«Πρέπει να ρίξουμε τους τόνους. Θα παροτρύνω τους ανθρώπους να κλείσουν τα τηλέφωνά τους και να απομακρυνθούν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σήμερα και να αφιερώσουν λίγο χρόνο με την οικογένειά σας και να σκεφτούν ποιοι είμαστε ως έθνος και ποιοι θέλουμε να είμαστε», δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Κουνς στο NBC.

Ανάλογη έκκληση απηύθυνε λίγο αργότερα στο διάγγελμά του και ο Τζο Μπάιντεν: «Είμαστε όλοι μας μπροστά σε περίοδο δοκιμασίας καθώς πλησιάζουν οι εκλογές. Όσο περισσότερα διακυβεύονται, τόσο περισσότερο εξάπτονται τα πάθη», σημείωσε ο Δημοκρατικός πρόεδρος. Όμως, «όσο σθεναρές κι αν είναι, οι πεποιθήσεις μας δεν πρέπει ποτέ να μας οδηγήσουν να βυθιστούμε στη βία (...) Είναι ώρα να ηρεμήσουμε» τόνισε επιχειρώντας να προβάλλει την εικόνα ενός αξιόπιστου ηγέτη που μιλά για ενότητα σε μια στιγμή εθνικής κρίσης.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2pvig3g5ktd)
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τη δολοφονική απόπειρα εις βάρος του Τραμπ δεν υπήρξαν νέες εκκλήσεις των Δημοκρατικών προς τον 81χρονο Μπάιντεν να αποχωρήσει από την κούρσα των προεδρικών εκλογών.

Αλλά σε μια περίοδο βαθιάς πόλωσης στη διχασμένη Αμερική και με τη ρητορική τόσο εμπρηστική παραμένει άγνωστο για πόσο διάστημα θα μπορέσει να κρατήσει η όποια επιχειρούμενη εκεχειρία μεταξύ των δύο στρατοπέδων.