Το πώς οι μυστικές υπηρεσίες δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την επίθεση στον Ντόναλντ Τραμπ παραμένει ένα μεγάλο ερώτημα.

Τώρα, το ΑΡ αποκαλύπτει ότι ένας τοπικός αστυνομικός εντόπισε τον 20χρονο Τόμας Κρουκς λίγα λεπτά πριν επιχειρήσει να σκοτώσει τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ - αλλά δεν κατάφερε να σταματήσει τον δράστη παρά την ξεκάθαρη απειλή.

Αφού οι συγκεντρωμένοι εντόπισαν τον Κρουκς στην οροφή ενός εργοστασίου μόλις 130 μέτρα από τη σκηνή όπου μιλούσε ο Τραμπ λίγο μετά τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, ειδοποιήθηκε η αστυνομία και ένας αξιωματικός ανέβηκε σε μια σκάλα για να δει τι συμβαίνει, δήλωσαν αξιωματούχοι των αρχών επιβολής του νόμου στο Associated Press υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο αστυνομικός -το τμήμα του οποίου είχε επιστρατευτεί από τη Μυστική Υπηρεσία για να βοηθήσει στην ασφάλεια- βρήκε τον Κρουκς, ο οποίος τον σημάδεψε με το τουφέκι του τύπου AR.

Ο αξιωματικός στη συνέχεια υποχώρησε και έφυγε από τη σκάλα και ο Κρουκς σημάδεψε αμέσως τον Τραμπ και πυροβόλησε οκτώ φορές. Τον τραυμάτισε στο αυτί, σκότωσε έναν παρευρισκόμενο στο πλήθος και τραυμάτισε σοβαρά άλλους δύο, είπε η πηγή.

Μετά την ομοβροντία αυτή των πυροβολισμών, οι ελεύθεροι σκοπευτές της Μυστικής Υπηρεσίας πυροβόλησαν τον Κρουκς.

Eρωτηματικά για τα κενά ασφαλείας και τα λάθη των μυστικών υπηρεσιών

Παρά την ταχεία αντίδραση της Μυστικής Υπηρεσίας, που εξουδετέρωσε τον δράστη, η Υπηρεσία που έχει αναλάβει να προστατεύει τη ζωή των πρώην και νυν προέδρων αντιμετωπίζει τώρα σκληρή κριτική επειδή επέτρεψε σε έναν ένοπλο να πάρει θέση τόσο κοντά στη συγκέντρωση του Τραμπ.

«Πρόκειται για μια καταστροφική αποτυχία. Δεν θα έπρεπε ποτέ να αποτελεί έσχατη πιθανότητα», δήλωσε στην Washington Post ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζέισον Τσάφετ, ο οποίος ηγήθηκε εκτεταμένης έρευνας για τις ελλείψεις της Μυστικής Υπηρεσίας το 2015.

«Κάναμε όλες αυτές τις έρευνες και συντάξαμε μια εκτενή έκθεση ώστε να μην ξανασυμβεί ποτέ αυτό. Είναι σαν να μην έδωσαν καμία σημασία στις διακομματικές συστάσεις», δήλωσε ο Τσάφετ, η έκθεση του οποίου επικεντρώθηκε στους τρόπους με τους οποίους η Μυστική Υπηρεσία είχε διασκορπιστεί υπερβολικά.

Η Μυστική Υπηρεσία επιβεβαίωσε μετά τους πυροβολισμούς ότι στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στην τοπική αστυνομία για να υποστηρίξει την ασφάλεια στη συγκέντρωση, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον έξι αστυνομικών από τις τακτικές μονάδες της κομητείας Μπάτλερ που υποστήριζαν την ομάδα που κάλυψε την εκκένωση του Τραμπ - στην οποία συμμετείχαν μόνο δύο αστυνομικοί της Μυστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με την Washington Post.

Υπήρχαν επίσης δύο ομάδες ελεύθερων σκοπευτών της Μυστικής Υπηρεσίας επί τόπου, ενώ άλλες δύο ήταν από την τοπική αστυνομία.

«Πώς στο διάολο κατάφερε να φτάσει ένα όπλο τόσο κοντά;», δήλωσε ένας πρώην πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας στην Washington Post.

«Αυτό είναι κακό. Απλά τρομερό», δήλωσε ένας άλλος πρώην πράκτορας. «Όταν συνέβη το περιστατικό, έμεινα άναυδος όταν άκουσα την απόσταση του πυροβολισμού… Πώς μπόρεσε να συμβεί αυτό;»