Ο βραβευμένος με πούλιτζερ φωτογράφος του Associated Press Evan Vucci, ο επίσης βραβευμένος με το ίδιο βραβείο φωτογράφος των New York Times Doug Mills και η φωτογράφος της Getty Images Anna Moneymaker ήταν εκείνοι που με τα καρέ τους έγραψαν Ιστορία καθώς μέσα από τον φακό τους κατέγραψαν την απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Doug Mills ήταν εκείνος που κατέγραψε τη σφαίρα να περνάει ξυστά από το κεφάλι του Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα ο ίδιος απαθανάτισε τον Τράμπ λίγα δέκατα του δευτερολέπτου μετά το χτύπημα να πιάνει το αυτί του. 

* Διαβάστε εδώ: Evan Vucci: Ποιος είναι ο φωτογράφος που κατέγραψε την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Ο Mills μιλώντας στο CNN εμφανίστηκε σοκαριασμένος από τις εικόνες που είδε να διαδραματίζονται μπροστά του αναφέρθηκε στο πως βίωσε το περιστατικό. Όπως αναφέρει ο φωτογράφος τη στιγμή που τραβούσε φωτογραφίες άκουσε έναν κρότο.«Δεν έχω όπλο, όποτε δεν ξέρω πώς ακούγεται. Δεν είχα ξανακούσει αυτό τον ήχο. Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν κάτι σαν μοτοσικλέτα ή κάποιο είδος μηχανής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στη συνέχεια, όταν τον είδα (τον Τραμπ) να πιάνει το αυτί του και να πέφτει κάτω σκέφτηκα "ω Θεέ μου, τον πυροβόλησαν". Ανατριχιάζω όταν το λέω τώρα. Εκείνη την στιγμή ήταν στα ύψη η αδρεναλίνη» συμπλήρωσε ο φωτογράφος.

«Μόλις έπεσε κάτω (ο Τραμπ), η πρώτη μου αντίδραση ήταν να τρέξω, να πάω στο πλάι και να προσπαθήσω να τον βγάλω μια φωτογραφία την ώρα που βρισκόταν στο έδαφος. Ωστόσο, μέχρι να φτάσω εκεί, είχε καλυφθεί πλήρως από τους πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας. Όλο το προσωπικό φώναζε, η Μυστική Υπηρεσία μου φώναζε, και όλοι οι άλλοι φωτογράφοι, ήμασταν τέσσερις στη νεκρή ζώνη» επεσήμανε.

«Φώναζαν συνέχεια, “πέστε κάτω, ενεργός δράστης, πέστε κάτω, πέστε κάτω, πέστε κάτω”. Και μάλλον δεν έκανα το πιο ασφαλές πράγμα γιατί εκείνη τη στιγμή πήγα κατευθείαν στη σκηνή και άρχισα να τραβάω φωτογραφίες όπως έκαναν και πολλοί άλλοι φωτογράφοι», συνέχισε.

Σε ερώτηση εάν άκουσε όσα συνέβαιναν εκείνη την ώρα, γύρω του απάντησε «με ανατριχιάζει αυτό που λέω, αλλά δεν άκουσα τίποτα. Το μόνο που ακούσαμε ήταν τα ουρλιαχτά, το κλάμα μιας γυναίκας, ακριβώς στην αρχή». Ερωτώμενος για φωτογραφία που τράβηξε, με την σφαίρα για περνάει δίπλα από το κεφάλι του Τραμπ, είπε πως δεν είχε ιδέα τι είχε τραβήξει.

«Όταν άρχισα να κοιτάω την Sony μου για να προσπαθήσω να στείλω τις φωτογραφίες στο γραφείο, τα πρώτα πράγματα που σκέφτηκα είναι ότι πρέπει να πάρω τις φωτογραφίες του Τραμπ που κατεβαίνει από την σκηνή και σηκώνει την γροθιά του.

Αυτές είναι οι πρώτες φωτογραφίες που έστειλα. Όταν ο πρόεδρος έφυγε με το SUV για να πάει στο νοσοκομείο, μας είπαν: “Παιδιά, πρέπει να φύγετε όλοι από εδώ. Είναι ένας ενεργός τόπος εγκλήματος. Πρέπει να φύγετε”. Πρέπει να σας βρούμε ένα μέρος. Έτσι μας πήγαν στο χώρο που έχει ο πρόεδρος πριν βγει στη σκηνή. Το προσωπικό ήταν εκεί. Έκλαιγαν, αγκάλιαζαν ο ένας τον άλλον. Όλοι ήταν πολύ αναστατωμένοι»
συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της Anna Moneymaker νόμιζε αρχικά ότι οι πυροβολισμοί ήταν πυροτεχνήματα. «Αλλά μετά, όταν το πλήθος άρχισε να ουρλιάζει και κάποιοι από τους οδηγούς άρχισαν να μας λένε να κατέβουμε κάτω με αυτό το βλέμμα σοκ και σύγχυσης στα πρόσωπά τους, σκέφτηκα ότι ήταν σουρεαλιστικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η αναπνοή της έγινε βαριά και το κεφάλι της άρχισε να γυρίζει, αλλά κράτησε το δάχτυλό της στη μηχανή και κατάφερε να τραβήξει μια φωτογραφία που έγινε μια από τις πιο αξέχαστες της ημέρας.

«Μετακινήθηκα για να φτάσω στο σημείο που βρισκόμουν στη δεξιά πλευρά της σκηνής και είδα όλους αυτούς τους πράκτορες πάνω (στον Τραμπ) – και μετά είδα το πρόσωπό του μέσα από τα πόδια των πρακτόρων», υποστήριξε.

«Δεν ήξερα πόσο άσχημα είχε χτυπηθεί, οπότε ήθελα απλώς να τον δω και να βγάλω φωτογραφίες για να δω πώς ήταν. Είδα το αίμα να τρέχει στο πρόσωπό του. Έφτιαξα μερικά καρέ με υπερέκθεση προτού διορθώσω τις ρυθμίσεις μου και μετά οι πράκτορες άρχισαν να τον σηκώνουν από το έδαφος μόλις σταμάτησαν οι πυροβολισμοί», κατέληξε.