Γκάμπια: Συνεχίζεται η απαγόρευση του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων
Η θέση του ΠΟΥ
Η Γκάμπια θα γινόταν η πρώτη χώρα που θα καταργούσε την απαγόρευσή του
Το κοινοβούλιο της Γκάμπιας απέρριψε σήμερα νομοσχέδιο, το οποίο θα έβαζε τέλος στην απαγόρευση του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, αφού οι βουλευτές καταψήφισαν όλα τα άρθρα του προτεινόμενου νόμου, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Φαμπακάρι Τόμπονγκ Τζάτα.
Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων (ΑΓΓΟ), είναι η διαδικασία μερικής ή ολικής αφαίρεσης ή ο τραυματισμός των εξωτερικών γεννητικών οργάνων των γυναικών για μη-ιατρικούς λόγους, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Εΰρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Γίνεται με τη χρήση λεπίδας και χωρίς αναισθησία. Παρόλο που καταδικάζεται διεθνώς ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περίπου 68 εκατομμύρια κορίτσια σε όλο τον κόσμο διατρέχουν τον κίνδυνο ακρωτηριασμού των γεννητικών τους οργάνων μέχρι το 2030.
Ο ακρωτηριασμός αυτός εφαρμόζεται σε περίπου 30 χώρες στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή αλλά και σε ορισμένες χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.
Αισιόδοξη η καταψήφιση του νομοσχεδίου
Η μη ψήφισή του είχε δημιουργήσει ανησυχίες μεταξύ των οργανώσεων υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς η Γκάμπια θα μπορούσε να γίνει η πρώτη χώρα που ανατρέπει την απαγόρευση της πρακτικής αυτής. Ωστόσο, το γεγονός ότι η απαγόρευση παραμένει αντιμετωπίζεται με αισιοδοξία.
Παρόλο που στην Γκάμπια το νομοσχέδιο είχε περάσει στη δεύτερη φάση, σήμερα, Δευτέρα 15 Ιουλίου, οι βουλευτές ψήφισαν επί των άρθρων του νομοσχεδίου ενόψει της τρίτης και τελικής του ανάγνωσης, που είχε προγραμματιστεί για τις 24 Ιουλίου, με την πλειοψηφία να καταψηφίζει το κάθε ένα από αυτά. Αυτό οδήγησε τον Τζάτα στο να μην επιτρέψει το νομοσχέδιο να προχωρήσει στην τελική του ανάγνωση.
«Η Εθνοσυνέλευση δεν μπορεί να εμπλακεί σε μια τέτοια άκαρπη διαδικασία για να επιτρέψει στο νομοσχέδιο να προχωρήσει σε τρίτη ανάγνωση», δήλωσε ο Τζάτα μετά την ψηφοφορία. «Το νομοσχέδιο απορρίπτεται και η νομοθετική διαδικασία εξαντλήθηκε».
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων δεν έχει κανένα όφελος για την υγεία και μπορεί να προκαλέσει υπερβολική αιμορραγία, σοκ, ψυχολογικά προβλήματα, ακόμα και θάνατο.
Ο ΑΓΓΟ πραγματοποιείται, ως επί το πλείστων, σε κορίτσια μεταξύ της βρεφικής και της ηλικίας των 15 ετών. Έχει τις ρίζες του σε ένα συνδυασμό πολιτισμικών και κοινωνικών αιτιών, όπως η κοινωνική πίεση, σε πεποιθήσεις ότι ο ΑΓΓΟ υποστηρίζεται από τη θρησκεία, ή σε ακραίες απόψεις περί ομορφιάς και αγνότητας, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η πρακτική αυτή προηγείται χρονικά της ανόδου του Χριστιανισμού και του Ισλάμ. Αντικατοπτρίζει τις βαθιά ριζωμένες ανισότητες μεταξύ των φύλων.