Η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας υπέβαλε την παραίτησή της για να αναλάβει καθήκοντα ως η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο της προεδρίας.

Η Κάλας θα διαδεχθεί τον Ζοζέπ Μπορέλ. Η 47χρονη πολιτικός έχει ασκήσει ισχυρή κριτική στη γειτονική Ρωσία και τους επεκτακτικούς, όπως τους χαρακτηρίζει, σκοπούς της από τότε που έγινε πρωθυπουργός στις αρχές του 2021.

Πιέζει για περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία

Έχει πιέσει τους συμμάχους της Εσθονίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ να προσφέρουν άνευ όρων στήριξη για την Ουκρανία στον αγώνα της να απωθήσει τις δυνάμεις της Μόσχας. Υπό την ηγεσία της, η Εσθονία, ένα μικρό κράτος της Βαλτικής με 1,4 εκατ. κατοίκους, έγινε ένας από τους μεγαλύτερους κατά κεφαλή δωρητές στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Μέχρι πότε θα παραμείνει υπηρεσιακή πρωθυπουργός

Η Κάλας οδήγησε το φιλελεύθερο Μεταρρυθμιστικό της κόμμα σε εκλογικές νίκες το 2019 και το 2023 και είναι επικεφαλής της κυβέρνησης από το 2021 Θα παραμείνει υπηρεσιακή πρωθυπουργός της Εσθονίας έως ότου εγκριθεί η νέα κυβέρνηση έως τις αρχές Αυγούστου, όπως μετέδωσε το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Εσθονίας ERR.

Το Μεταρρυθμιστικό κόμμα έχει προτείνει τον υπουργό Κλίματος Κρίστεν Μίχαλ για επόμενο πρωθυπουργό της χώρας, ανάλογα με τις διαπραγματεύσεις για τον επανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου με τους κυβερνητικούς εταίρους, το φιλελεύθερο κόμμα Εσθονία 200 και τους Σοσιαλδημοκράτες.

Το κόμμα της Κάλας θα εκλέξει νέο αρχηγό στις 8 Σεπτεμβρίου.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2q5c7gyvz69)

Η ανάρτηση της Κάλας για την παραίτησή της: