Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι και επίσημα ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτείων, αφού έλαβε τις απαραίτητες ψήφους για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

Μάλιστα επέλεξε ως υποψήφιο αντιπρόεδρο τον Γερουσιαστή Τζέι Ντι Βανς όπως ανακοίνωσε ο ίδιος στη διάρκεια του συνεδρίου που διεξάγεται στο Μιλγουόκι υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μετά και την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τζ. Ν. Μπανς, Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής από το Οχάιο , υπήρξε κάποτε σφοδρός επικριτής του πρώην προέδρου, ο οποίος εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο σθεναρούς υπερασπιστές του.

Η επιλογή του Τζέιμς Ντέιβιντ Μπανς, συγγραφέας των απομνημονευμάτων "Hillbilly Elegy", θα μπορούσε να αυξήσει τη συμμετοχή των υποστηρικτών του Τραμπ στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, καθώς οι υποψήφιοι αντιπρόεδροι είναι πολύ δημοφιλείς στη βάση του Ρεπουμπλικανικού υποψηφίου.

Η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ

«Μετά από μακρά σκέψη και προβληματισμό και λαμβάνοντας υπόψη τα τεράστια ταλέντα πολλών άλλων, αποφάσισα ότι το πρόσωπο που είναι καταλληλότερο για να αναλάβει τη θέση του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο γερουσιαστής Τζέι Ντι Βανς από τη μεγάλη πολιτεία του Οχάιο», ανέφερε ο Τραμπ στο Truth Social.

«Ο Τζέι Ντι Βανς υπηρέτησε έντιμα την πατρίδα μας στο Σώμα Πεζοναυτών, αποφοίτησε από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο σε δύο χρόνια, και είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Γέιλ, όπου ήταν συντάκτης του περιοδικού "The Yale Law Journal" και πρόεδρος του Συλλόγου Βετεράνων του Γέιλ. Το βιβλίο του Τζέι Ντι "Hillbilly Elegy", έγινε μεγάλο μπεστ σέλερ και κινηματογραφική ταινία, καθώς υπερασπίστηκε τους σκληρά εργαζόμενους άνδρες και γυναίκες της χώρας μας. Ο Τζέι Ντι είχε μια πολύ επιτυχημένη επιχειρηματική καριέρα στην τεχνολογία και τα χρηματοοικονομικά, και τώρα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, θα επικεντρωθεί έντονα στους ανθρώπους για τους οποίους αγωνίστηκε τόσο λαμπρά, τους Αμερικανούς εργάτες και αγρότες στην Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν, το Οχάιο, τη Μινεσότα και πολύ πέρα...» δήλωσε ο Τραμπ.





Η απόφαση αναβαθμίζει περαιτέρω τον Βανς, ο οποίος έχει υιοθετήσει τη λαϊκιστική ατζέντα του πρώην προέδρου μετά από χρόνια αιχμηρής κριτικής στον Τραμπ. Ο Βανς, κεφαλαιούχος επιχειρηματικών συμμετοχών και συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Hillbilly Elegy», εξελέγη στη Γερουσία των ΗΠΑ το 2022, αφού έλαβε ώθηση από τον Τραμπ σε μια αμφιλεγόμενη προκριματική εκλογική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων.



Ο Βανς ήταν επικριτικός απέναντι στον Τραμπ το 2016 και έξι χρόνια αργότερα, ο Τραμπ ταπείνωσε δημοσίως τον Βανς, ακόμη και αφού τον υποστήριξε στις εκλογές του 2022.

Στη Γερουσία, ο Βανς υπήρξε ειλικρινής υποστηρικτής του Τραμπ και συχνά ψηφίζει με πίστη στα συμφέροντα του πρώην προέδρου. Αντιτάχθηκε σε νομοσχέδιο για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία νωρίτερα φέτος, υιοθετώντας την κριτική του Τραμπ για την παροχή μεγαλύτερης βοήθειας. Είναι επίσης στενά συνδεδεμένος με τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2q9pcjsxqrl)

Τζέι Ντι Βανς: Από σφοδρός επικριτής του Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος αντιπρόεδρός του

Η επιλογή του Τζέι Ντι Βανς είναι από τις πιο σημαντικές αποφάσεις της προεκλογικής εκστρατείας και Ντόναλντ Τραμπ ενόψει αμερικανικών εκλογών, με ιδιαίτερη σημασία μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του. Ο υποψήφιος αντιπρόεδρός του δεν δίστασε να δηλώσει ότι τα επιχειρήματα του Τζο Μπάιντεν ότι ο Τραμπ είναι ένας «αυταρχικός φασίστας» οδήγησαν στην απόπειρα δολοφονίας του πρώην Αμερικανού προέδρου.

Ο Τζέι Ντι Βανς τα τελευταία χρόνια έχει ευθυγραμμιστεί στενά με τον πρώην πρόεδρο και εάν εκλεγεί τον Νοέμβριο, ο 39χρονος Βανς θα είναι ένας από τους νεότερους αντιπροέδρους στην ιστορία των ΗΠΑ.

Είναι σχετικά νέος στην πολιτική, καθώς κέρδισε τη θέση του στη Γερουσία το 2022 αφού έγινε γνωστός ως συγγραφέας που έγραψε ένα μπεστ σέλερ απομνημονευμάτων. Η επιλογή του προσθέτει στο ψηφοδέλτιο έναν ακλόνητο υπερασπιστή του κινήματος του Τραμπ και, όπως είπαν ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι αναλυτές, θα μπορούσε να βοηθήσει τον Τραμπ να εδραιώσει τη βάση του στους λευκούς ψηφοφόρους της εργατικής τάξης, ιδίως στις Άνω Μεσοδυτικές Πολιτείες.

Πριν ευθυγραμμιστεί πλήρως με τον Τραμπ, ο Βανς τον αποκαλούσε «Χίτλερ της Αμερικής» και «απατεώνα».

Ο Βανς υπήρξε ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του πρώην προέδρου, δείχνοντας την υποστήριξή του έξω από το δικαστήριο της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια της ποινικής δίκης του Τραμπ φέτος, καθώς και ενισχύοντάς τον σε συχνές εμφανίσεις στην καλωδιακή τηλεόραση. Οι σύμμαχοί του υπογράμμισαν τις τηλεοπτικές συνεντεύξεις του Βανς τόσο σε συντηρητικά μέσα ενημέρωσης, όσο και στο CNN και στην εκπομπή Meet the Press και σημείωσαν ότι ο Βανς θα είναι ο πρώτος πρώην πεζοναύτης που θα γίνει αντιπρόεδρος. Ο Βανς έχει επίσης έρθει κοντά με τον μεγαλύτερο γιο του Τραμπ, τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ.

Η ανακοίνωση του Βανς έδωσε τον τόνο για την πρώτη ημέρα του Εθνικού Συνεδρίου, ιδίως αν ο Τραμπ χρησιμοποιήσει την ευκαιρία αυτή για να απευθυνθεί στους αντιπροσώπους και στους Αμερικανούς. Παραδοσιακά, οι πρόεδροι και οι υποψήφιοι πρόεδροι περιμένουν την τρίτη νύχτα του συνεδρίου, όταν ανακηρύσσονται υποψήφιοι, για να εμφανιστούν ενώπιον του πλήθους και εκφωνούν τους λόγους τους την τέταρτη νύχτα.

Το 2016, ο Τραμπ εμφανίστηκε στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών και τις τέσσερις νύχτες.