Αντίστροφη μέτρηση για την στιγμή που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα προχωρήσει σε μυστική ψηφοφορία για τις κορυφαίες θέσεις της Ε.Ε. Την ερχόμενη Πέμπτη 18 Ιουλίου θα κριθεί αν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παραμείνει στη θέση της προέδρου της Κομισιόν για δεύτερη θητεία.

Χωρίς σχέδιο Β και μόνο με σχέδιο Α, δηλαδή την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη η ψηφοφορία για το εάν η Γερμανίδα σιδηρά κυρία για καταφέρει να ηγηθεί της Κομισιόν για δεύτερη θητεία.

Το επιτελείο της συνεχίζει τις διεργασίες και τις τελευταίες επαφές να πραγματοποιούνται στο Στρασβούργο από σήμερα και μέχρι την τελευταία στιγμή. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το  ΕCR της Τζόρτζια Μελόνι όπως είπε εκπρόσωπός του, αφήνει τους ευρωβουλευτές του ελεύθερους να ψηφίσουν κατά βούληση και εκτιμάται ότι και από εκεί θα λάβει κάποιες ψήφους η φον ντερ Λάιεν, όπως επίσης και από τους Πράσινους, ενώ αναμένεται να έχει απώλειες πιθανόν και από ΕΛΚ και Σοσιαλιστές.

Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει τον αριθμό των 361 ψήφων που χρειάζεται, αλλά επειδή όπως λέει ευρωπαϊκή πηγή, μιλάμε για ανθρώπους και όχι για μηχανές, τα μαθηματικά και η αριθμητική δεν αρκούν.

Βέβαια, εάν κάτι πάει στραβά και δεν εκλεγεί, όπως αναφέρουν κύκλοι το ΕΛΚ, τότε παύει να ισχύει και η συμφωνία για την προεδρία του Συμβουλίου από τον Πορτογάλο Κόστα, αλλά και για την ύπατη εκπρόσωπο Κάλας. Επίσης, η Ευρώπη μπαίνει σε νέες περιπέτειες με την αναζήτηση νέου προσώπου εντός ενός μήνα, νέα Σύνοδο Κορυφής, νέα ακρόαση και το χειρότερο ένα ακυβέρνητο καράβι.