«Είμαι ο τύπος του "Ποτέ Τραμπ". Ποτέ δεν τον συμπάθησα, Θεέ μου, τι ηλίθιος. Τον βρίσκω καταδικαστέο», αυτά έλεγε ο Τζέι Ντι Βανς (JD Vance), υποψήφιος αντιπρόεδρος με τον Τραμπ, σήμερα στις ΗΠΑ, σε συνεντεύξεις και στο Twitter το 2016, όταν η έκδοση των απομνημονευμάτων του Hillbilly Elegy εκτόξευσε την φήμη του.

Λίγα χρόνια αργότερα, ο κ. Vance μεταμορφώθηκε σε έναν από τους σταθερούς συμμάχους του Τραμπ. Και λίγα χρόνια ακόμα πιο μετά, ο γερουσιαστής πρώτης θητείας από το Οχάιο είναι πλέον στο πλευρό του Τραμπ ως υποψήφιος αντιπρόεδρος – και, κατ’ επέκταση, πρώτος υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών το 2028.

Στην πραγματικότητα, ο κ. Βανς έχει κάνει κάτι σαν συνήθεια τη μεταμόρφωση. Πώς αναδύθηκε από μια σκληρή ανατροφή για να φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα της αμερικανικής πολιτικής;

Τα απομνημονεύματα που τον έκαναν διάσημο

Ο JD Vance γεννήθηκε ως James David Bowman στο Middletown του Οχάιο, από μητέρα που πάλευε με τον εθισμό και πατέρα που εγκατέλειψε την οικογένεια όταν ο JD ήταν μικρό παιδί.

Μεγάλωσε από τους παππούδες του, “Mamaw” και “Papaw”, τους οποίους περιέγραψε με συμπάθεια στα απομνημονεύματά του Hillbilly Elegy το 2016. Παρόλο που το Middletown βρίσκεται στο Οχάιο της ζώνης της σκουριάς, ο Vance ταυτίστηκε στενά με τις ρίζες της οικογένειάς του λίγο νοτιότερα, στα Απαλάχια Όρη, την τεράστια ορεινή ενδοχώρα που εκτείνεται από τον βαθύ Νότο μέχρι τις παρυφές των βιομηχανικών Μεσοδυτικών πολιτειών. Εκεί βρίσκονται μερικές από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας.

Ο Vance ζωγράφισε ένα ειλικρινές πορτρέτο των δοκιμασιών και των κακών αποφάσεων των μελών και των φίλων της οικογένειάς του. Και το βιβλίο του είχε επίσης μια αποφασιστικά συντηρητική άποψη – περιγράφοντάς τους ως χρόνια σπάταλους, εξαρτώμενους από τα επιδόματα πρόνοιας και ως επί το πλείστον ανθρώπους που δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους.
Έγραφε ότι έβλεπε τους κατοίκους των Απαλαχίων “να αντιδρούν στις κακές συνθήκες με τον χειρότερο δυνατό τρόπο” και ότι ήταν προϊόντα “μιας κουλτούρας που ενθαρρύνει την κοινωνική παρακμή αντί να την αντιμετωπίζει”.

“Η αλήθεια είναι σκληρή”, έγραψε, “και οι πιο σκληρές αλήθειες για τους ανθρώπους των λόφων είναι αυτές που πρέπει να πουν για τον εαυτό τους”. Ενώ έριχνε περιφρόνηση στις “ελίτ” και την αποκλειστική κοινωνία, ζωγράφιζε τον εαυτό του ως αντίβαρο στη χρόνια αποτυχία εκείνων με τους οποίους μεγάλωσε.

Μέχρι να κυκλοφορήσει το βιβλίο, ο Vance είχε απομακρυνθεί από το Μίντλταουν: πρώτα στους πεζοναύτες των ΗΠΑ και σε μια θητεία στο Ιράκ, και αργότερα στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, στη Νομική Σχολή του Γέιλ και σε μια θέση εργασίας ως επενδυτής επιχειρηματικών κεφαλαίων στην Καλιφόρνια.

Το Hillbilly Elegy τον έκανε όχι μόνο συγγραφέα μπεστ σέλερ, αλλά και περιζήτητο σχολιαστή, ο οποίος κλήθηκε συχνά να εξηγήσει την απήχηση του Ντόναλντ Τραμπ στους λευκούς ψηφοφόρους της εργατικής τάξης και σπάνια έχανε την ευκαιρία να επικρίνει τον τότε υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών.

“Νομίζω ότι αυτές οι εκλογές έχουν πραγματικά αρνητικό αντίκτυπο, ιδίως στη λευκή εργατική τάξη”, δήλωσε σε έναν συνεντευξιαζόμενο τον Οκτώβριο του 2016. “Αυτό που κάνει είναι να δίνει στους ανθρώπους μια δικαιολογία για να δείξουν με το δάχτυλο κάποιον άλλον, να δείξουν με το δάχτυλο τους Μεξικανούς μετανάστες, ή το κινεζικό εμπόριο ή τις δημοκρατικές ελίτ ή οτιδήποτε άλλο”.

Από τις επιχειρήσεις στην πολιτική

Το 2017 ο κ. Vance επέστρεψε στο Οχάιο και συνέχισε να εργάζεται στο επιχειρηματικό κεφάλαιο. Με τη σύζυγό του, Usha Chilukuri Vance, την οποία γνώρισε στο Yale, έχουν τρία παιδιά.
Το όνομά του ψιθυριζόταν εδώ και καιρό ως υποψήφιου πολιτικού και είδε μια ευκαιρία όταν ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Οχάιο Ρομπ Πόρτμαν αποφάσισε να μην θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή το 2022.

Αν και η εκστρατεία του άργησε να ξεκινήσει, πήρε ώθηση μέσω μιας δωρεάς ύψους 10 εκατ. δολαρίων (7,7 εκατ. λιρών) από το πρώην αφεντικό του, τον ισχυρό άνδρα της Silicon Valley Peter Thiel. Αλλά το πραγματικό εμπόδιο που τον εμπόδιζε να εκλεγεί στο ολοένα και περισσότερο ρεπουμπλικανικό Οχάιο ήταν η κριτική που άσκησε στο παρελθόν στον Τραμπ.

Ζήτησε συγγνώμη για τα προηγούμενα σχόλιά του και κατάφερε να συμφιλιωθεί και να κερδίσει την υποστήριξη του Τραμπ,. Έφτασε έτσι στην κορυφή του ρεπουμπλικανικού ψηφοδελτίου και τελικά στη Γερουσία.

Στην πορεία, ο Vance έγινε ένας όλο και πιο σημαντικός παίκτης στον κόσμο της πολιτικής “Make America Great Again” – και έχει υπογράψει σχεδόν πλήρως την ατζέντα του Trump.

Στην Γερουσία υπήρξε μια αξιόπιστη συντηρητική ψήφος, υποστηρίζοντας λαϊκίστικες οικονομικές πολιτικές. Αναδείχτηκε έτσι σε έναν από τους μεγαλύτερους σκεπτικιστές του Κογκρέσου όσον αφορά τη βοήθεια προς την Ουκρανία.

Ο Vance ο οποίος βαπτίστηκε καθολικός το 2019, είναι κατά των αμβλώσεων, αλλά πρόσφατα υποστήριξε την άποψη του Τραμπ ότι το θέμα θα πρέπει να αφεθεί στις επιμέρους πολιτείες να αποφασίζουν.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2qd9w1r0gah)