Νέα Ζηλανδία: Η πιο σπάνια φάλαινα του κόσμου ξεβράστηκε σε παραλία
Σπάνιο θέαμα
Μόνο έξι δείγματα έχουν καταγραφεί παγκοσμίως από τη φάλαινα με “τα δόντια φτυαριού”
Η πιο σπάνια φάλαινα του κόσμου ξεβράστηκε σύμφωνα με τους επιστήμονες σε παραλία της Νέας Ζηλανδίας.
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει το BBC, επιστήμονες που εξέτασαν το νεκρό ζώο αναγνώρισαν τη φάλαινα ως η φάλαινα με τα «δόντια φτυαριού», που είναι το σπανιότερο στον κόσμο.
Το συγκεκριμένο είδος φάλαινας, μάλιστα, θεωρείται τόσο σπάνιο που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ ζωντανό, ενώ όπως αναφέρει ο αξιωματούχος του Τμήματος Προστασίας της Φύσης (DOC), Γκέιμπ Ντέιβις, μόνο έξι δείγματα να έχουν καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως.
Το πλάσμα αυτό, που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 1874, έχει μήκος πέντε μέτρα και προσδιορίστηκε από το ράμφος του, τα χρωματικά σχέδιά του, τα δόντια του και το σχήμα του κρανίου του. Μάλιστα, η φάλαινα λέγεται ότι μοιάζει με τεράστιο δελφίνι.
Rare spade-toothed whale washes up on a New Zealand beach.
— Sky News (@SkyNews) July 15, 2024
Spade-toothed whales are so rare that only seven have ever been discovered and none of them alivehttps://t.co/IxJWo1SHd7 pic.twitter.com/PDFFSS2lHr
Τα λείψανα της φάλαινας έχουν τοποθετηθεί σε ψυκτική αποθήκη, ενώ διεξάγονται δοκιμές DNA, με τους ειδικούς να λένε ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες μέχρι να επιβεβαιωθεί η τελική ταυτοποίηση.
Μιας και ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά στην επιστημονική κοινότητα για την φάλαινα με τα «δόντια φτυαριού», αφού το πλάσμα δεν έχει παρατηρηθεί από τους επιστήμονες ποτέ εν ζωή, το νεκρό αυτό ζώο θα μπορούσε να συμβάλλει στο να ανακαλυφθούν περισσότερα για αυτό το σπάνιο είδος.
Οι τοπικοί αξιωματούχοι ενημερώθηκαν για τη φάλαινα που ξεβράστηκε στις εκβολές του ποταμού Taiari, στην επαρχία Otago στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας στις 4 Ιουλίου.
Οι Μαορί της Νέας Ζηλανδίας θεωρούν τις φάλαινες με τα «δόντια φτυαριού» ως «taonga», δηλαδή ιερό θησαυρό και το DOC δήλωσε ότι οι τοπικές κοινότητες των Μαορί θα λάβουν μέρος στη λήψη αποφάσεων για την τύχη της φάλαινας.