Carthago delenda est. Το δίληµµα της απόδοσης της µνηµειώδους φράσης, είτε προς την πλευρά της αναγκαίας καταστροφής είτε προς την επιβαλλόµενη διατήρηση της υφιστάµενης κατάστασης, οδεύει στον επίλογό του την ερχόµενη Πέµπτη, 18 Ιουλίου, όταν στην ψηφοφορία της Ολοµέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο οι 720 ευρωβουλευτές θα αποφασίσουν για την ανανέωση ή µη της πενταετούς θητείας της προέδρου της Ε.Ε., Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σε περίπτωση που εξασφαλίσει λιγότερες «από τις µισές και µία ψήφους» (361), τότε θα ξεκινήσουν νέες διαδικασίες, ώστε η ψηφοφορία να επαναληφθεί εντός του Αυγούστου, µε άλλους, φυσικά, υποψηφίους.

Ο κύκλος της Γερµανίδας προέδρου, η οποία την περασµένη εβδοµάδα δεν ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον για τον εορτασµό των 75 ετών από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, προκειµένου να προσεγγίσει έναν-έναν τους ευρωβουλευτές, αισιοδοξεί ότι  θα λάβει 400 ψήφους, το άθροισµα δηλαδή (401) των τριών µεγαλύτερων πολιτικών οµάδων: του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος (ΕΛΚ), των Σοσιαλιστών (S&D) και των Φιλελευθέρων (RENEV).

Σε µια άτυπη «διά περιφοράς» δοκιµαστική ψηφοφορία µεταξύ των 401 ευρωβουλευτών από τη «Handelsblatt», οι 350 δήλωσαν έτοιµοι να τη στηρίξουν, οι 51 όµως «προς το παρόν ή τουλάχιστον όχι τώρα» δεν είχαν αποφασίσει. Η ψηφοφορία είναι µυστική, συνεπώς η συνοχή των οµάδων δεν είναι δεδοµένη. Το 2019 η συµµαχία ΕΛΚ, S&D και RENEW είχε 444 έδρες, δηλαδή 43 περισσότερες σε σχέση µε τώρα.

Παρά ταύτα, η κ. Φον ντερ Λάιεν διορίστηκε (σ.σ.: διορισµός θεωρείται, αφού η διαδικασία είναι ενδοκοινοβουλευτική) πρόεδρος µε 383 ψήφους, µόλις 9 πάνω από το απαιτούµενο όριο της εποχής. Είχε, µάλιστα, προωθηθεί από τη Γερµανίδα τότε καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, ως υπερκοµµατική επιλογή, µε αποτέλεσµα να την υποστηρίξουν και 14 ευρωβουλευτές από το Κίνηµα των 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, 27 από το υπερδεξιό πολωνικό κόµµα «Νόµος και ∆ικαιοσύνη» και 13 από το Fidesz του Βίκτορ Ορµπαν.

Τώρα, έχει υποδειχθεί επισήµως σε επίπεδο κορυφής από το ΕΛΚ και υπάρχει συµφωνία στο πρόσωπό της από το S&D και τους RENEV, όπως και για την επιλογή του Πορτογάλου Σοσιαλδηµοκράτη Αντόνιο Κόστα για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου και της Φιλελεύθερης Εσθονής Κάγια Κάλας ως εκπροσώπου της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Εσφιξαν, δηλαδή, τα χέρια ως επικύρωση της συµφωνίας τους, αλλά κανείς τους δεν γνωρίζει τη στάση ενός εκάστου των ευρωβουλευτών.

Αντιρρήσεις

Στους 76 Φιλελεύθερους (RENEW) ευρωβουλευτές εκφράζονται αντιρρήσεις από τη γερµανική, τη σλοβακική, την πορτογαλική και την ιρλανδική αντιπροσωπεία «σχετικά µε τη δηµοκρατική οπισθοδρόµηση στην Ουγγαρία του Ορµπαν και στη Σλοβακία του Φίτσο», όπως παρατηρεί το Euronews. Παρόµοιες εσωτερικές διαρροές αναµένεται να συµβούν και στο ΕΛΚ (188 ευρωβουλευτές) και στο S&D (136).

Εξι Ιρλανδοί του RENEW και 10 Ρεπουµπλικάνοι από τη Γαλλία και τη ∆ανία δήλωσαν ότι δεν θα τη στηρίξουν. Ελπίζει ότι θα βρει βοήθεια είτε στους Πρασίνους (53) είτε από την ECR (78) της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζ. Μελόνι, για την οποία, πάντως, έχουν θέσει «βέτο» οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι.

Σύµφωνα µε την «Deutche Welle», οι Πράσινοι δεν θα αρκεστούν σε υποσχέσεις µη συνεργασίας µε την ECR, αλλά προφανώς θα ζητήσουν πιο σοβαρά ανταλλάγµατα. Και κυρίως µία δέσµευση ότι δεν θα υπάρξει υπαναχώρηση από τους κλιµατικούς στόχους της Κοµισιόν, ότι φιλοδοξεί να καταστήσει την ευρωπαϊκή οικονοµία κλιµατικά ουδέτερη έως το 2050.

Η Πράσινη Συµφωνία είχε γίνει «σηµαία» της Κοµισιόν και των περισσότερων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων την προηγούµενη πενταετία, αλλά υπό την απειλή της ύφεσης πολλοί αρχίζουν να «ξηλώνουν το πουλόβερ». Εύγλωττο παράδειγµα, η προσπάθεια του Βερολίνου να ακυρωθεί η απαγόρευση συµβατικών κινητήρων στην αυτοκινητοβιοµηχανία από το 2035 προς όφελος της ηλεκτροκίνησης.

Τα άκρα

Κανείς, βέβαια, δεν αποκλείει, όπως έγινε και το 2019, «να ανοιγοκλείσουν τα µάτια» προς τα άκρα (∆εξιά - Αριστερά). Αλλωστε, µεταξύ των 42 µη εγγεγραµµένων ευρωβουλευτών, η υποστήριξη από το αριστερό κίνηµα Sarah Wagenknecht της Γερµανίας (6 ευρωβουλευτές) και το κίνηµα Πέντε Αστέρων της Ιταλίας (8
ευρωβουλευτές) δύναται να έλθει αν ενταχθούν σε µια πολιτική οµάδα που υποστηρίζει τη Φον ντερ Λάιεν.

Η σλοβακική Smer, προσωρινά µη εγγεγραµµένη λόγω αναστολής από τη σοσιαλιστική οµάδα (S&D), επίσης θα έκανε το ίδιο, αν επανεντασσόταν. Οπως και να ’χει, εάν η κ. Φον ντερ Λάιεν δεν τα καταφέρει, τότε ως... χρυσή εφεδρεία, στα 77 του πλέον, προβάλλεται ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

* Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής