Το μυστήριο γύρω από τα κίνητρα του δράστη της απόπειρας δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ μεγαλώνει, καθώς σχεδόν τρία 24ωρα μετά την επίθεση, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και το FBI δεν γνωρίζουν τι όπλισε το χέρι του.

Ο Τόμας Κρουκς και τα κίνητρά του παραμένουν άγνωστα και δεν υπάρχουν ίχνη που να δείχνουν τι μπορεί να τον οδήγησε να επιχειρήσει να δολοφονήσει τον Ντόναλντ Τραμπ με αυτόν τον τρόπο.

Αναλύοντας το προφίλ του, η αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal, επισημαίνει πως σχεδόν τρεις μέρες αφότου «ο Τόμας Μάθιου Κρους διέπραξε μια από τις πιο συγκλονιστικές πράξεις πολιτικής βίας εδώ και μισό αιώνα, τόσο οι ερευνητές όσο και οι άνθρωποι στην κοινότητά του στη δυτική Πενσυλβάνια δεν καταλαβαίνουν γιατί το έκανε».

Τι είπαν οι γονείς του δράστη στο FBI

Το FBI ανέλυσε το κινητό του Κρουκς και δεν βρήκε τίποτα που να εξηγεί γιατί ανέβηκε σε μια ταράτσα και πυροβόλησε τον πρώην πρόεδρο Τραμπ, πετυχαίνοντας «ξυστά» το αυτί του. Οι γονείς του Κρουκς μίλησαν με τις αρχές, λέγοντας ότι δεν φαινόταν να έχει ισχυρές πολιτικές τάσεις και ότι είχε λίγους, αν όχι καθόλου, φίλους.

«Η απόπειρα δολοφονίας φαινόταν πιθανό να οδηγήσει τη χώρα σε νέα επίπεδα κομματικής δυσπιστίας» επισημαίνει η WSJ, τονίζοντας πως, τελικά, «η εικόνα του νεαρού ενόπλου με τα γυαλιά, ενός ήσυχου μοναχικού άνδρα που δεν ήταν πολιτικά ενεργός, άφησε το μεγαλύτερο μέρος του αμερικανικού κοινού να ξύνει το κεφάλι του με απορία».





Ένα ευγενικό, ήσυχο παιδί, ίσως λίγο διαφορετικό

Ο πιο πρόσφατος εργοδότης του, ήταν ένας οίκος ευγηρίας που ονομάζεται Bethel Park Skilled Nursing and Rehabilitation Center, και εκπρόσωπος δήλωσε πως ο Κρουκς έκανε τη δουλειά του με ηρεμία και ότι ο έλεγχος του ιστορικού του ήταν καθαρός.

Ένας γείτονας στη γειτονιά Bethel Park της οικογένειας Κρουκς είπε ότι θυμόταν τον Κρουκς ως ένα ευγενικό παιδί που ερχόταν να παίξει με τα παιδιά του στην αυλή του όταν ήταν μικρότερα.

«Ήταν ήσυχος, ίσως λίγο διαφορετικός», είπε ο γείτονας, προσθέτοντας ότι πολλά παιδιά είναι έτσι.

Ο Κρουκς ήταν μέλος σε ομάδα σκοποβολής μισή ώρα οδικώς από το Bethel Park, στην κορυφή ενός λόφου στο τέλος μιας μεγάλης διαδρομής μέσα στο δάσος, του Clairton Sportsmen’s Club. Ήταν μέλος για περίπου ένα χρόνο, είπε ένας διοικητικός του συλλόγου, προσθέτοντας ότι και αυτός δεν είχε καμία ιδέα για το τι θα ακολουθούσε.

«Γνωρίζαμε πολύ λίγα για αυτόν», είπε σε μια σύντομη τηλεφωνική συνέντευξη. «Ήταν τρομερό αυτό που συνέβη το Σάββατο».

Ο Κρουκς έριξαν τουλάχιστον έξι σφαίρες από μια ταράτσα περίπου 135 μέτρα μακριά από το σημείο όπου μιλούσε ο Τραμπ σε συγκέντρωση στο Μπάτλερ της Πενσιόν, περίπου μία ώρα βόρεια του Bethel Park, σκοτώνοντας έναν θεατή, τραυματίζοντας βαριά άλλους δύο και αφήνοντας τον πρώην πρόεδρο αιμόφυρτο.

Πάνω από δώδεκα όπλα έχει νόμιμα ο πατέρας του Κρουκς

Ο πατέρας του Κρουκς είπε στις αρχές ότι υπέθεσε ότι ο γιος του βρισκόταν στην ομάδα σκοποβολής εκείνη την ημέρα, αλλά ανησύχησε όταν δεν μπορούσε να τον φτάσει και κάλεσε την αστυνομία μετά την είδηση ​​του πυροβολισμού.

Το τουφέκι AR-15 που χρησιμοποίησε ο Κρουκς ήταν ένα από τα περισσότερα από δώδεκα όπλα που έχει νόμιμα ο πατέρας του, με τον οποίο πήγαινε συχνά στο πεδίο βολής, δήλωσαν αξιωματούχοι της επιβολής του νόμου.

Τα εκρηκτικά που βρέθηκαν στο αυτοκίνητό του

Στο σεντάν του Κρουκς που ήταν σταθμευμένο κοντά στη συγκέντρωση, οι αρχές βρήκαν δύο εκρηκτικά και ένα βαλλιστικό φορέα, ή γιλέκο, με τρεις γεμιστήρες 30 φυσιγγίων μέσα, είπαν οι αξιωματούχοι, μια ένδειξη ότι μπορεί να ήθελε να προκαλέσει μεγαλύτερη σφαγή. Είχε επίσης κρύψει μια άλλη βόμβα στην κρεβατοκάμαρά του στο σπίτι της οικογένειάς του. Οι ανακαλύψεις δείχνουν ότι ο Κορυκς είχε ένα σχέδιο, αλλά οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι το κράτησε για τον εαυτό του.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2q9tr89kqkh)

Ελάχιστα ίχνη του Κρουκς στο διαδίκτυο

Ο Κρουκς φαίνεται να ενήργησε μόνος του, είπαν οι ερευνητές, και στράφηκαν στον υπολογιστή και σε άλλες συσκευές του με την ελπίδα να βρουν οποιαδήποτε στοιχεία για την ιδεολογία του.

Για έναν νεαρό άνδρα που μόλις είχε τελειώσει τα εφηβικά του χρόνια, ο Κρουκς είχε εκπληκτικά περιορισμένα ίχνη στο διαδίκτυο. Τρεις αναλυτές κυβερνοκατασκοπίας που ρωτήθηκαν από την Wall Street Journal να αναζητήσουν το διαδικτυακό αποτύπωμα του Crooks βρήκαν ελάχιστα πράγματα: Ένα προφίλ σε σελίδα για το σκάκι, ένας λογαριασμός για online μαθήματα κώδικα και μερικοί λογαριασμοί τυχερών παιχνιδιών ήταν μερικοί από τα ελάχιστα που μπορούσαν να αποκαλύψουν. Κανένας δεν βρήκε δημόσιες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φωτογραφίες ή εμφανείς δεσμούς με ομάδες ή οργανισμούς.

Οι γονείς του δράστη, Μάθιου και Μαίρη Κρουκς, έχουν άδεια επαγγελματιών συμβούλων για πάνω από δύο δεκαετίες χωρίς καμία επισήμανση πειθαρχικών μέτρων, σύμφωνα με πληροφορίες αδειοδότησης που διατηρεί το Υπουργείο Εξωτερικών της Πενσυλβάνια.

Ο νεότερος Κρουκς αποφοίτησε από το Κοινοτικό Κολλέγιο της κομητείας Allegheny με πτυχίο στην επιστήμη της μηχανικής τον Μάιο του 2024, επιβεβαίωσε το σχολείο τη Δευτέρα. Το κολέγιο είπε ότι θα συνεργαστεί πλήρως με τις αρχές επιβολής του νόμου.

Ένα ντροπαλό παιδί, ήταν μέλος της ομάδας σκοποβολής

Οι συμμαθητές του θυμήθηκαν λίγα για τα ενδιαφέροντα του Κρουκς. «Πολλοί άνθρωποι στην ομάδα μου κυνηγούσαν, αλλά ποτέ δεν άκουσα καμία αναφορά για αυτόν», είπε η Άλι Κλάιν, η οποία ήταν ένα χρόνο πίσω από τους Κρουκς στο Γυμνάσιο Μπέθελ ​​Παρκ και ήταν στην ομάδα σκοποβολής του σχολείου. Είπε ότι ήταν ξεκάθαρο ότι ήταν «ένα ντροπαλό παιδί» και μόνο που τον πέρασε στους διαδρόμους του σχολείου.

Αφού σκοτώθηκε στην ταράτσα, οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν δείχνουν τον Κρουκς να φορά ένα γκρι μπλουζάκι από το Demolition Ranch, ένα δημοφιλές κανάλι στο YouTube με βίντεο για πυροβόλα όπλα, κατεδάφιση και άλλα θέματα. Ο Matt Carriker, ένας influencer του YouTube με έδρα το Τέξας που διευθύνει το Demolition Ranch, είπε σε ένα βίντεο ότι ήταν «σοκαρισμένος και μπερδεμένος» όταν ανακάλυψε ότι ο Crooks φορούσε ένα πουκάμισο Demolition Ranch.

«Το να βλέπεις το όνομά μου δίπλα στο όνομα του δράστη, είναι χάλια», είπε. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν εξετάζει άτομα που αγοράζουν τα μπλουζάκια τους και δεν είχε ποτέ επαφή με τον Κρουκς. «Αγόρασε μια μπλούζα μέσω Διαδικτύου και δυστυχώς τη φόρεσε εκείνη την ημέρα», είπε ο Carriker.



Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2q2j3j82awp)