Ένα βίντεο από το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι, που δείχνει τον Ντόναλντ Τραμπ να αποκοιμιέται δίπλα στον υποψήφιο αντιπρόεδρό του, Τζέι ντι Βανς, έχει προκαλέσει αίσθηση και έχει γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το κλιπ συγκέντρωσε πάνω από 7,5 εκατομμύρια προβολές, πυροδοτώντας πληθώρα αντιδράσεων.

Ο παραγωγός του CBS News, Τζιμ Λα Πόρτα, προσπάθησε να εξηγήσει στην πλατφόρμα Χ ότι τα μάτια του Τραμπ ήταν κλειστά επειδή προσευχόταν την ώρα που ο πάστορας Τζέιμς Ρέμκε έκανε προσευχή. Ωστόσο, όπως διαπίστωσε το Newsweek, το βίντεο τραβήχτηκε λίγα λεπτά αργότερα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της Χαρμίτ Κ. Ντίλον, μέλους της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικανών στην Καλιφόρνια και τακτικής φιλοξενούμενης στο Fox News.

Κατά τη διάρκεια της προσευχής του πάστορα Ρέμκε, πολλοί παρευρισκόμενοι είχαν τα μάτια τους κλειστά, συμπεριλαμβανομένων των Τραμπ και Τζέι ντι Βανς. Μερικοί χρήστες ανήρτησαν το βίντεο της προσευχής, υποστηρίζοντας ότι εκείνη τη στιγμή ο Τραμπ είχε τα μάτια του κλειστά, όπως και άλλοι θεατές.

Ένας χρήστης της πλατφόρμας Χ συνέκρινε το περιστατικό με την κριτική που ασκείται στον Τζο Μπάιντεν για την ηλικία και την πνευματική του διαύγεια: «Αν ο Τραμπ δεν μπορεί να μείνει ξύπνιος στο συνέδριό του, πώς θα μείνει ξύπνιος για την Αμερική; Ίσως ήρθε η ώρα να αποσυρθεί από την κούρσα και να δώσει τη θέση του σε κάποιον νεότερο, που δεν θα είναι καταδικασμένος εγκληματίας», έγραψε.

Το περιστατικό πυροδότησε έντονη συζήτηση, ιδιαίτερα επειδή ο Τραμπ συχνά χλευάζει τον Μπάιντεν αποκαλώντας τον «Sleepy Joe» («Κοιμήση Τζο»), αμφισβητώντας την καταλληλότητά του για την προεδρία λόγω της ηλικίας του. Ο 81χρονος Μπάιντεν είναι ο γηραιότερος εν ενεργεία πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ και έχει παραδεχθεί ότι «παραλίγο να αποκοιμηθεί» κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής του σε ντιμπέιτ με τον Τραμπ στην Ατλάντα τον περασμένο μήνα.

Ο 78χρονος Τραμπ είναι ο δεύτερος γηραιότερος πρόεδρος μετά τον Μπάιντεν. Πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι κατά τη διάρκεια της δίκης του στο Μανχάταν φάνηκε να αποκοιμιέται αρκετές φορές, με τον Μπάιντεν να του επιστρέφει την προσβολή, χαρακτηρίζοντάς τον «Sleepy Don» («Κοιμήση Ντον»).