Ένα διάγραμμα αναπαράστασης αποκαλύπτει πώς η ελαφριά κίνηση του κεφαλιού του Ντόναλντ Τραμπ κατά την απόπειρα δολοφονίας του πιθανότατα του έσωσε τη ζωή. Το περασμένο Σάββατο, πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας απομάκρυναν τον Τραμπ από τη σκηνή της προεκλογικής του συγκέντρωσης στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια, όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί και μία σφαίρα χτύπησε το άνω μέρος του δεξιού αυτιού του.

Το διάγραμμα, που δημοσιεύθηκε στην πλατφόρμα Χ από τον χρήστη Sovereign Brah, παρουσιάζει δύο διαφορετικές καταστάσεις: Στην κάτω εικόνα, η σφαίρα διαγράφει πορεία δίπλα από το κεφάλι του Τραμπ, αγγίζοντας το πάνω μέρος του δεξιού αυτιού του, χάρη στην κίνησή του. Στην πάνω εικόνα, απεικονίζεται το σενάριο «χωρίς την κίνηση του κεφαλιού του Τραμπ», όπου η σφαίρα θα διαπερνούσε το δεξί πάνω τμήμα του εγκεφάλου του.

Ο 20χρονος δράστης, Τόμας Μάθιου Κρουκς, πάτησε τη σκανδάλη μόλις κλάσματα του δευτερολέπτου πριν ο Τραμπ στρέψει το κεφάλι του, κάτι που αποδείχτηκε σωτήριο για τον πρώην πρόεδρο.

Παρ’ όλα αυτά, όπως αναφέρει το Unilad.com, το διάγραμμα αυτό δεν αποτελεί ιατροδικαστική αναπαράσταση και είναι άγνωστο πόση διαφορά έκανε πραγματικά η κίνηση του Τραμπ. Ο ίδιος ο Τραμπ ευχαριστεί ακόμα «την τύχη ή τον Θεό» που κούνησε το κεφάλι του ακριβώς 0,3 δευτερόλεπτα πριν τον χτυπήσει η σφαίρα.

Κοίταξε τη γιγαντοοθόνη”

Λίγο μετά την απόπειρα δολοφονίας του ο Τραμπ έγραψε στην πλατφόρμα του, Truth Social: «Αντιλήφθηκα αμέσως ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, όταν άκουσα έναν συριστικό ήχο, πυρά, και αμέσως ένιωσα τη σφαίρα να μου σκίζει το δέρμα. Χύθηκε αρκετό αίμα κι έτσι συνειδητοποίησα τι συνέβη. Ο Θεός να ευλογεί την Αμερική!».

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε στο NBC News μια θεατής, η Βανέσα, ο Τραμπ ίσως να μην ήταν σήμερα ζωντανός αν δεν είχε στρέψει την τελευταία στιγμή το κεφάλι του προς τη γιγαντοοθόνη, όπου προβάλλονταν στατιστικά στοιχεία για τις μεταναστευτικές ροές στις ΗΠΑ.

«Μιλούσε για το διάγραμμά του και έστρεψε το κεφάλι του προς τα δεξιά, για να εξηγήσει πού βρίσκονται στο διάγραμμα. Αλλά, καθώς κούνησε το κεφάλι του για να κοιτάξει την οθόνη, τότε ήταν που επλήγη ξυστά στο αυτί».

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά τη δολοφονική απόπειρα ο Τραμπ υποστήριξε στη «New York Post» ότι ζει από θαύμα, αφού η κίνησή του να στρέψει το κεφάλι του μακριά από το πλήθος για να κοιτάξει την οθόνη προβολών μπορεί να του έσωσε τη ζωή. «Σπάνια κοιτάζω μακριά από το πλήθος. Αν δεν το είχα κάνει εκείνη τη στιγμή, δεν θα μιλούσαμε σήμερα. Έτσι δεν είναι; Το πιο απίστευτο πράγμα ήταν ότι έτυχε όχι μόνο να γυρίσω, αλλά να γυρίσω ακριβώς τη σωστή στιγμή και στον σωστό βαθμό. Κανονικά, δεν έπρεπε να είμαι εδώ. Αν έστριβα μόνο κατά το ήμισυ, θα με χτυπούσε στο πίσω μέρος του εγκεφάλου. Αλλιώς, θα περνούσε κατευθείαν μέσα από το κρανίο μου. Και, επειδή η οθόνη ήταν ψηλά, κοιτάζω προς τα πάνω. Οι πιθανότητες να κάνω μια τέλεια στροφή είναι μάλλον ένα δέκατο του 1%, οπότε δεν έπρεπε να είμαι εδώ», είπε.