Μια νεοφυής επιχείρηση από την Καλιφόρνια, υποστηριζόμενη από τον μεγιστάνα της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, έφτιαξε βούτυρο από διοξείδιο του άνθρακα. Σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο, το προϊόν είναι τόσο καλό όσο το αληθινό.

Η εταιρεία Savor, που ειδικεύεται σε εναλλακτικά προϊόντα χωρίς γαλακτοκομικά, έχει δημιουργήσει μια καινοτόμο διαδικασία που εξαλείφει την ανάγκη για ζωικά προϊόντα, διατηρώντας παράλληλα την ίδια γεύση. Χρησιμοποιώντας μια θερμοχημική διαδικασία, η Savor κατασκευάζει μόρια λίπους από διοξείδιο του άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο, δημιουργώντας βούτυρο χωρίς ζωικά συστατικά.

Βούτυρο από CO2, υδρογόνο και οξυγόνο

Η εταιρεία ανακοίνωσε τώρα μια νέα εναλλακτική λύση βουτύρου, όχι ζωικού. Η μείωση της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων είναι ένας από τους βασικούς τρόπους με τους οποίους η ανθρωπότητα μπορεί να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς η κτηνοτροφία αποτελεί σημαντική πηγή αερίων του θερμοκηπίου, και η startup λέει ότι τα προϊόντα της θα έχουν σημαντικά χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από τα προϊόντα που βασίζονται σε ζώα. Το «βούτυρο» θα μπορούσε δυνητικά να φτάσει σε λιγότερο από 0,8 γραμμάρια ισοδύναμου CO2 ανά θερμίδα. Το τυπικό κλιματικό αποτύπωμα του πραγματικού ανάλατου βουτύρου με 80% λιπαρά είναι περίπου 2,4γρ. ισοδύναμου CO2 ανά θερμίδα.

Η Kathleen Alexander, διευθύνουσα σύμβουλος της Savor, δήλωσε :«Αυτή τη στιγμή είμαστε προ-εμπορικοί και εργαζόμαστε μέσω της κανονιστικής έγκρισης για να μπορέσουμε να πουλήσουμε το βούτυρό μας. Δεν περιμένουμε να είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε οποιουδήποτε είδους πωλήσεις μέχρι τουλάχιστον το 2025».

«Το ερώτημα τώρα είναι αν οι αγοραστές θα δεχτούν τέτοια συνθετικά λίπη. Το να πείσουμε τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα αγαπημένα τους γαλακτοκομικά και κρεατοσκευάσματα για πιο "πειραματικά" τρόφιμα μπορεί να αποτελέσει πρόκληση», είπε η επιχειρηματίας.

“I couldn’t believe that wasn’t butter”

Ο Γκέιτς το δοκίμασε και δεν κατάλαβε διαφορά από το ζωικό

Υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία σε ένα διαδικτυακό blogpost, ο Γκέιτς έγραψε: «Η ιδέα της μετάβασης σε λιπαρά και έλαια που παρασκευάζονται στο εργαστήριο μπορεί να φαίνεται παράξενη στην αρχή. Όμως οι δυνατότητές τους να μειώσουν σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα είναι τεράστιες. Αξιοποιώντας αποδεδειγμένες τεχνολογίες και διαδικασίες, ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη των κλιματικών μας στόχων».

«Η διαδικασία δεν απελευθερώνει καθόλου αέρια του θερμοκηπίου, δεν χρησιμοποιεί καλλιεργήσιμες εκτάσεις και χρησιμοποιεί λιγότερο από το ένα χιλιοστό του νερού που χρησιμοποιεί η παραδοσιακή γεωργία. Και το πιο σημαντικό, έχει πολύ καλή γεύση - σαν το πραγματικό, γιατί χημικά είναι».

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, η κτηνοτροφική βιομηχανία, η οποία περιλαμβάνει όλες τις γεωργικές καλλιέργειες γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος, ευθύνεται για το 14,5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της Guardian.