Τα 577 νεοεκλεγέντα μέλη της νέας Εθνοσυνέλευσης της Γαλλίας, που προέκυψε από τις εκλογές της 9ης Ιουλίου, θα ψηφίσουν σήμερα για να επιλέξουν τον νέο πρόεδρο.

Η σημερινή ψηφοφορία είναι κρίσιμη καθώς θα δώσει ένα πρώτο στίγμα για το πώς διαμορφώνονται οι πιθανές συμμαχίες μεταξύ των κομμάτων για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο που εκπροσωπεί τα κόμματα της Αριστεράς και ήρθε πρώτο σε ψήφους στις εκλογές, μόλις χθες κατάφερε να καταλήξει στο πρόσωπο του 74χρονου κομμουνιστή βουλευτή Andre Chassaigne, υποψηφίου στη σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία. Ο Μακρόν από την πλευρά του αφού κατάφερε να βγάλει στο περιθώριο την ακροδεξιά, στερώντας τη τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, αναζητεί τρόπους συνεργασίας με τους δεξιούς Ρεμπουμπλικανούς ώστε να να νικήσουν τον Chassaigne.

Η Ρεπουμπλικανική Δεξιά, με περίπου 45 βουλευτές, έχει απορρίψει την ιδέα ενός συνασπισμού με το κεντρώο στρατόπεδο του Εμανουέλ Μακρόν, αλλά έχει προτείνει ένα νομοθετικό πακέτο που επικεντρώνεται σε πολιτικές που στοχεύουν στην καλύτερη αναγνώριση του έργου και την αποκατάσταση της εξουσίας.

Αυτή η πρόταση έγινε δεκτή από τους δεξιούς εκπροσώπους το κόμματος του Μακρόν με τον απερχόμενο υπουργό Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανίν, να δηλώνει: «Πρέπει να συνεργαστούμε με τη Ρεπουμπλικανική Δεξιά για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε». Ωστόσο, λίγες ώρες πριν από τη σημερινή ψηφοφορία οι δυο πλευρές δεν είχαν καταφέρει να καταλήξουν σε κοινό υποψήφιο για την ηγεσία της Εθνοσυνέλευσης.

Αν και το στρατόπεδο του Μακρόν υποστηρίζει τον απερχόμενο πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Yael Braun-Pivet, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και ανεξάρτητες υποψηφιότητες όπως αυτή του Charles de Courson, ενός κεντρώου ανεξάρτητου νομοθέτη που είναι γνωστός για τη βαθιά του γνώση στη χάραξη πολιτικής.

Το βέβαιο είναι ότι όποιος κερδίσει τη σημερινή ψηφοφορία θα βρεθεί ένα βήμα πιο κοντά σε ένα ακόμη μεγαλύτερο έπαθλο: την πρωθυπουργία και την ικανότητα σχηματισμού κυβέρνησης.