Εντείνεται η πίεση προς τον Τζο Μπάιντεν από τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο, προκειμένου να αποχωρήσει από την κούρσα των προεδρικών εκλογών και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, για πρώτη φορά, δείχνει ότι το σκέφτεται.

Ένας από τους επιφανέστερους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο κάλεσε τον Μπάιντεν να παραδώσει τη σκυτάλη, ενώ η Washington Post αποκαλύπτει ότι την περασμένη Πέμπτη ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή, Χακίμι Τζέφρις, και το Σάββατο ο επικεφαλής των Δημοκρατικών Γερουσιαστών, Τσακ Σούμερ, όπως και η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, επισήμαναν στον 81χρονο Μπάιντεν ότι η υποψηφιότητά του θέτει σε κίνδυνο τις πιθανότητες του κόμματος να διατηρήσει υπό τον έλεγχό του όχι μόνο την προεδρία αλλά και ένα από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου.

Ο Μπάιντεν συνέχισε να στυλώνει τα πόδια και συνέχισε την προεκλογική του καμπάνια με ομιλία στο Λας Βέγκας, αλλά στη συνέχεια έπεσε άλλο ένα κεραμίδι στο κεφάλι του, καθώς αναγκάστηκε να ακυρώσει την επόμενη προεκλογική του εμφάνιση ενώπιον ισπανόφωνων, επειδή διαγνώστηκε με Covid.

O Λευκός Οίκος διαβεβαιώνει ότι τα συμπτώματα του προέδρου είναι ήπια και ότι είναι εμβολιασμένος, αλλά το γεγονός είναι ότι υποχρεώθηκε να βάλει στον πάγο την εκστρατεία του, που μόλις την είχε επανεκκινήσει μετά τη δολοφονική απόπειρα κατά του Ντόναλντ Τραμπ, και να αποσυρθεί στη θερινή του κατοικία στο Rehoboth Beach του Ντελαγουέρ.

Στα ύψη τα στοιχήματα ότι θα αποχωρήσει ο Μπάιντεν μετά τη διάγνωσή του με Covid

Tην ίδια ώρα, σύμφωνα με bookmakers, τα στοιχήματα για την απόσυρση της υποψηφιότητας του Μπάιντεν εκτοξεύτηκαν στα ύψη μετά τη διάγνωσή του με τον νέο κορονοϊό.

Δύο ώρες αφότου ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ μολύνθηκε, η διαδικτυακή στοιχηματική εταιρεία Polymarket κατέγραψε την πιθανότητα «ο Μπάιντεν να αποχωρήσει από την προεδρική κούρσα» στο 69%, ποσοστό που παρέμεινε σχεδόν απαράλλακτο μέχρι σήμερα το πρωί.

«Ο Μπάιντεν μόλις διαγνώστηκε θετικός στην Covid. Νωρίτερα σήμερα είχε πει ότι θα το σκεφτόταν να αποσύρει την υποψηφιότητα ''αν προκύψει ιατρικός λόγος''. Τα στοιχήματα ότι θα αποχωρήσει εκτοξεύτηκαν στο 66%», έγραψε η Polymarket στην πλατφόρμα Χ.

Αν και τα στοιχήματα για τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ απαγορεύονται, η Polymarket επιτρέπει σε διεθνείς χρήστες να ποντάρουν με «ναι» ή «όχι» σε προτάσεις που προβλέπουν παγκόσμια γεγονότα.

Μπάιντεν: "Πιστεύετε ότι μπορεί να τα καταφέρει η Κάμαλα;", ρωτάει ανώτερος σύμβουλος των Δημοκρατικών

Ο Μπάιντεν άφησε για πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο να παραμερίσει όταν σε συνέντευξή του, στο BET News, δήλωσε ότι θα το σκεφτόταν «αν υπήρχε ιατρικός λόγος». Τώρα διαγνώστηκε με Covid.

Ανώτερος σύμβουλος των Δημοκρατικών, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε στο CNN ότι ο Μπάιντεν συνειδητοποιεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Δημοσίως, συνεχίζει να λέει ότι έχει τα περισσότερα φόντα να αντιμετωπίσει τον Τραμπ, αλλά κατ’ ιδίαν από το «δεν μπορεί να τα καταφέρει η [αντιπρόεδρος] Κάμαλα [Χάρις]» πέρασε στο «πιστεύετε ότι μπορεί να τα καταφέρει η Κάμαλα;» είπε ο σύμβουλος, αν και ουδείς υποστηρίζει ότι αυτό θα μπορούσε να είναι προάγγελος μιας μεταστροφής του ενοίκου του Λευκού Οίκου.

Μπάιντεν: Δύο στους τρεις Δημοκρατικούς ψηφοφόρους προτιμούν άλλον προεδρικό υποψήφιο

Στο μεταξύ, σε ένα ολοένα και πιο αγχωμένο και διχασμένο κόμμα, δημοσκόπηση των AP/NORC δείχνει ότι τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών θα προτιμούσαν άλλον υποψήφιο στη θέση του Μπάιντεν.

Στο μεταξύ, από έρευνα -όχι σφυγμομέτρηση- της BlueLabsAnalytics, σε δείγμα 15.000 αριστερών ψηφοφόρων, προκύπτει ότι θεωρούν άλλους εναλλακτικούς υποψηφίους καλύτερους από τον Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις, όπως τον κυβερνήτη της Πενσιλβάνια Τζος Σαπίρο, εκείνον του Μέριλαντ, Γουές Μουρ, την κυβερνήτρια του Μίσιγκαν, Γκρέτσεν Γουίτμερ, και τον γερουσιαστή της Αριζόνα, Μαρκ Κέλι - που προηγούνται κατά τουλάχιστον πέντε ποσοστιαίες μονάδες του Μπάιντεν σε πολιτείες-κλειδιά.