Οι εξελίξεις στις ΗΠΑ είναι ραγδαίες, καθώς πολλοί κορυφαίοι αξιωματούχοι του Δημοκρατικού κόμματος -που επικαλείται το Axios- εκτιμούν ότι η πίεση που ασκούν το Κογκρέσο και άτομα του στενού του περιβάλλοντος θα οδηγήσουν τον Τζο Μπάιντεν να πάρει την απόφαση να αποσυρθεί. Και μάλιστα ακόμα και μέσα στο επερχόμενο Σαββατοκύριακο. 

Πάντως, σε περίπτωση που επαληθευθούν οι συγκεκριμένες πληροφορίες, τότε ο Μπάιντεν θα γίνει ο δεύτερος εν ενεργεία πρόεδρος, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, που θα αποσυρθεί από την κούρσα των προεδρικών εκλογών. Ο πρώτος ήταν ο Λίντον Τζόνσον το 1968, ο οποίος δεν είχε διεκδικήσει νέα θητεία.

Οι πιέσεις και το παρασκήνιο 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κορυφαία στελέχη του κόμματός του, φίλοι του αλλά και βασικοί δωρητές της προεκλογικής εκστρατείας πιστεύουν ότι ο 81χρονος Μπάιντεν δεν θα κερδίσει, καθώς δεν μπορεί να πείσει το εκλογικό κοινό σχετικά με την πνευματική διαύγεια και την ηλικία του. Μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ενημερωθεί ότι αν παραμείνει στην κούρσα, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές ακόμα και με συντριπτική διαφορά.

Μέχρι τώρα, η πίεση στο πρόσωπο του προέδρου για την απόσυρσή του είναι «αδυσώπητη και συντονισμένη», αναφέρει το Axios. Οι Δημοκρατικοί αναμένουν ότι οι δημοσκοπήσεις μετά το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών θα δείξουν ακόμα και εκλογική συντριβή στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

«Η επιλογή του είναι να γίνει ένας από τους ήρωες της ιστορίας ή να σιγουρέψει ότι δεν θα υπάρξει ποτέ προεδρική βιβλιοθήκη Μπάιντεν. Προσεύχομαι να κάνει το σωστό», ανέφερε στο Axios στενός φίλος του προέδρου Μπάιντεν.

Πρόσωπο το οποίο βρίσκεται κοντά στον κ. Μπάιντεν -όπως αναφέρουν οι New York Times- δηλώνει ότι ο ηγέτης των Δημοκρατικών είναι πλέον «πρόθυμος να ακούσει». Και όλα αυτά όπως αναφέρουν οι NYT την ώρα που ο κ. Μπάιντεν απέρριπτε κατηγορηματικά ένα τέτοιο σενάριο.

Κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών όπως ο γερουσιαστής Τσακ Σούμερ και ο βουλευτής Χακίμ Τζέφρις μετέφεραν ο καθένας στον Μπάιντεν ιδιωτικά την περασμένη εβδομάδα ότι ανησυχούν για τις πιθανότητές του να επανεκλεγεί τον Νοέμβριο αλλά και για τις εκλογικές επιδόσεις των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία εάν εκείνος παραμείνει υποψήφιος για την προεδρία.

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα 20 Δημοκρατικοί βουλευτές και ένας Δημοκρατικός γερουσιαστής έχουν καλέσει δημόσια τον πρόεδρο να αποσυρθεί από την κούρσα για την προεδρία. Ωστόσο, ιδιωτικά, είναι πολλοί περισσότεροι εκείνοι που έχουν εκφράσει σχετικές ανησυχίες.

Η δημοσκόπηση και το επικρατέστερο σενάριο

Σοβαρό προβληματισμό πυροδότησε, παράλληλα, στον Λευκό Οίκο η δημοσκόπηση του Associated Press, σύμφωνα με την οποία σχεδόν τα δύο τρίτα των Δημοκρατικών επιθυμούν την απόσυρση του Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα.

Σε στήλη του για τις παρασκηνιακές διεργασίες στους κόλπους των Δημοκρατικών, 18 ημέρες νωρίτερα, το Axios είχε γράψει -επικαλούμενο λεγόμενα αξιωματούχου του κόμματος του Μπάιντεν- πως σκοπός είναι ο τελευταίος να αποχώρησει από μόνος του από τη σκηνή.

«Δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται τα σημάδια όπως εμείς. Είναι σαν να υποχρεώνει τον κόσμο να τον εκτιμά και να τον συμπαθεί», είπε άλλη καλά πληροφορημένη πηγή των Δημοκρατικών στο Axios.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Μέσο, το πιο πιθανό σενάριο είναι ο Μπάιντεν να υποκύψει στις πιέσεις και να υποστηρίξει την Κάμαλα Χάρις, κάτι που θα εκτόνωνε την ένταση στο κόμμα των Δημοκρατικών. Δεν είναι όμως ακόμη σίγουρο πότε και πώς θα ανακοινωνόταν μία πιθανή διαδοχή της Χάρις στην ηγεσία των Δημοκρατικών, τη στιγμή που μεγάλο ρόλο θα διαδραματίσει η στάση των Ομπάμα και Κλίντον.

Κλείνοντας, το δημοσίευμα γράφει ότι οι Δημοκρατικοί εστιάζουν σε μία νίκη στην Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν, πολιτείες τις οποίες εάν κερδίσουν, θα κατακτήσουν και τον αγώνα της προεδρίας.