Η διαφαινόμενη αδυναμία του Τζο Μπάιντεν να ανταπεξέλθει στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές φαίνεται ότι έχει προκαλέσει «εμφύλιο» πόλεμο στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών. Ήδη ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα και η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι έχουν δείξει ότι ο κ. Μπάιντεν δεν έχει τις αντοχές για να φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής. Οι φωνές αυτές πλήθυναν κυρίως αμέσως μετά το αποτυχημένο debate με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως μεταδίδει η Washington Post παρασκηνιακά ο Ομπάμα έχει εμπλακεί σε συζητήσεις αναφορικά με το μέλλον της εκστρατείας του Μπάιντεν ενώ έχει δεχθεί πολλά τηλεφωνήματα από στελέχη των Δημοκρατικών. Παρόλα αυτά, όπως τονίζει το δημοσίευμα κανένας από τους εκπροσώπους του δεν επιβεβαιώνει τις ενέργειες του. Ο Μπάρακ Ομπάμα εμφανίζεται προστατευτικός ως προς τον κ. Μπάιντεν και λέει σε συνομιλητές του ότι θέλει να προστατεύσει τα επιτεύγματά του, τα οποία θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο εάν οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν τον Λευκό Οίκο και τα δύο σώματα του Κογκρέσου από το 2025.

Σε καραντίνα ο Μπάιντεν

Την ίδια ώρα που οι φήμες δίνουν και παίρνουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρίσκεται στο Ντέλεγουερ σε καραντίνα καθώς νοσεί από κορονοϊό, ενώ σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή της εκστρατείας του όλα προχωρούν κανονικά. 

Από την αλλη πλευρά το Politico σε αποκλειστικό του δημοσίευμα αναφέρει ότι αντιπρόσωποι των Δημοκρατικών σε συνομιλίες τους ξεσπούν σχετικά με την υποψηφιότητα Μπάιντεν. Όπως γράφει το δημοσίευμα η καταστροφική εμφάνιση του προέδρου Τζο Μπάιντεν στο ντιμπέιτ προκάλεσε έντονη διαφωνία μεταξύ των αντιπροσώπων της Καλιφόρνιας στο συνέδριο των Δημοκρατικών για την ανάδειξη των υποψηφίων, αποκαλύπτοντας βαθιά ανησυχία μεταξύ των ηγετών του κόμματος στη μεγαλύτερη πολιτεία της χώρας όπως επίσης και μια βαθιά έλλειψη εμπιστοσύνης στον Μπάιντεν ως υποψήφιο για τις γενικές εκλογές. Τα μηνύματα δημοσιεύθηκαν σε ομάδα του Facebook με όνομα 2024 California DNC Delegate Group και βρίσκονται στην κατοχή του Politico.

Αν και σε μεγάλο βαθμό οι Δημοκρατικοί έχουν κρατήσει στο παρασκήνιο τις διαφωνίες τους πλέον καταλαβαίνει κανείς ότι οι συνομιλίες που δημοσιοποιεί το αμερικανικό μέσο δείχνουν ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα. Η αντιπρόσωπος του DNC Susan Bolle, τις ημέρες μετά το ντιμπέιτ, δήλωσε ότι άκουσε από περισσότερους από 150 ψηφοφόρους που εκπροσωπεί να της ζητούν να καλέσει τον Μπάιντεν να παραιτηθεί.

«Προφανώς, το πρώτο βήμα θα ήταν ο πρόεδρος Μπάιντεν να παραιτηθεί με δική του πρωτοβουλία και να απελευθερώσει τους αντιπροσώπους του», έγραψε στην ομάδα του Facebook. «Θα πρέπει να το συζητήσουμε αυτό. Πρόκειται για μια οδυνηρή εμπειρία σε κάθε επίπεδο, αλλά παίζουμε έναν υπέρμετρο ρόλο στην ιστορία αυτών των εκλογών. Αυτό δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη». Οι συζητήσεις εκτυλίχθηκαν την ώρα που οι συνεργάτες του προέδρου έλεγαν στους παρουσιαστές του δικτύου ότι δεν πρόκειται να πάει πουθενά, έναν όρκο που ο Μπάιντεν συνέχισε να δίνει ενώ απέκρουε ευρύτερες πιέσεις να αποχωρήσει.

Αυτό δεν εμπόδισε τους αντιπροσώπους και τους υποστηρικτές να συσπειρωθούν πίσω από την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις. «Η Καμάλα δεν είναι η ισχυρότερη συνολικά, αλλά λογιστικά θα ήταν η πιο καθαρή», έγραψε ο Niko Brancolini, αντιπρόεδρος της Δημοκρατικής Λέσχης Stonewall, αναφερόμενος στην νυν αντιπρόεδρο.  «Φανταστείτε όμως την οργή αν ένας εν ενεργεία αντιπρόεδρος που είναι μαύρη γυναίκα περνούσε οποιονδήποτε από τους άλλους υποψηφίους», πρόσθεσε ο Brancolini.

Άλλοι αντιπρόσωποι προσχώρησαν γρήγορα στη συζήτηση, προσφέροντας την υποστήριξή τους σε αντικαταστάτες της τελευταίας στιγμής που περιλάμβαναν τους κυβερνήτες JB Pritzker του Ιλινόις, Gavin Newsom της Καλιφόρνιας και Gretchen Whitmer του Μίσιγκαν. «Έχω δακρύσει», έγραψε η Renay Grace Rodriguez, πρόεδρος του Stonewall. Η Rodriguez δήλωσε την Τετάρτη ότι έκανε το σχόλιο καθώς το ντιμπέιτ Μπάιντεν-Τραμπ ήταν ακόμη σε εξέλιξη.

«Αυτό για το οποίο δάκρυσα ήταν η κακή απόδοση του Μπάιντεν», είπε, προσθέτοντας ότι δεν θα ήταν υπέρ της αντικατάστασης του Μπάιντεν, εκτός αν παραιτηθεί από μόνος του. Τόσο η Rodriguez όσο και ο Brancolini δήλωσαν ότι ανησυχούν ιδιαίτερα για την προεδρική κούρσα ως ΛΟΑΤΚΙ+ δημοκράτες, οι οποίοι αισθάνονται ότι μια δεύτερη προεδρία Τραμπ σε συνδυασμό με ένα πλειοψηφικό συντηρητικό Ανώτατο Δικαστήριο θα μπορούσε να απειλήσει τα πολιτικά τους δικαιώματα.

«Είμαστε όλοι πιστοί Δημοκρατικοί και ξέρουμε πόσο μεγάλο είναι το διακύβευμα. Αν ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι ο υποψήφιος, θα αγωνιστώ γι' αυτόν κάθε μέρα για να κερδίσει αυτές τις εκλογές», έγραψε άλλο μέλος του κόμματος. Όμως τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής μιας ειλικρινούς συζήτησης.

Σημειώνεται ότι η Καλιφόρνια είναι η μεγαλύτερη - και μία από τις πιο γαλάζιες πολιτείες - της Αμερικής στις οποίες βασίζεται ο Μπάιντεν για να εξασφαλίσει το χρίσμα στο συνέδριο των Δημοκρατικών. «Αν επανεκλεγεί ο Τραμπ, φταίει 100% ο Μπάιντεν», έγραψε ένα άλλο μέλος των Δημοκρατικών. Σημειώνεται ότι τις ημέρες που ξεκίνησε η συγκεκριμένη συζήτηση, αξιωματούχοι άρχισαν να ασκούν πιέσεις στον Αμερικανό πρόεδρο προκειμένου να αποσυρθεί.

Πληροφορίες για απόσυρση Μπάιντεν ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο

Ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο ενδέχεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ να εγκαταλείψει την προεκλογική του εκστρατεία και να παραδώσει τη σκυτάλη σε άλλον Δημοκρατικό που θα αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος βλέπει τα ποσοστά του να αυξάνονται, ειδικά μετά την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του.

«Πολλά από τα κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών μάς έχουν εκμυστηρευτεί ότι πολλοί από το Κογκρέσο αλλά και στενοί φίλοι του Μπάιντεν θα τον πείσουν να εγκαταλείψει τον αγώνα για τη διεκδίκηση της προεδρίας, κι αυτό είναι πιθανό να έχει επιτευχθεί μέχρι το Σαββατοκύριακο» γράφει ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios.

Εξηγώντας οι αρθρογράφοι γιατί οι πιέσεις θα έχουν αποτέλεσμα τη δεδομένη χρονική στιγμή, γράφουν ότι o 81χρονος Μπάιντεν, που βρίσκεται σε καραντίνα λόγω νόσησης με κορωνοϊό, δεν έχει δημόσια παρουσία και σε προσωπικό επίπεδο εμφανίζει εικόνα παραίτησης λόγω της αυξανόμενης πίεσης, των κακών δημοσκοπήσεων και της καθημερινής κριτικής, στοιχεία που καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της εκστρατείας του.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη Washington Post, ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σε συνεργάτες του τις τελευταίες ημέρες ότι οι πιθανότητες του προέδρου Τζο Μπάιντεν να νικήσει στις εκλογές του Νοεμβρίου εξανεμίζονται και πιστεύει πως ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να εξετάσει σοβαρά την υποψηφιότητά του.