Χάος από το ψηφιακό black out: H κατάρρευση που "παρέλυσε" τον κόσμο - Πώς γλίτωσε τα χειρότερα η Ελλάδα
Αποκαθίσταται σταδιακά το πρόβλημα
Η εταιρεία ανέφερε ότι η "μπλε οθόνη του θανάτου" που κάνει τις συσκευές που εξαρτώνται από Windows να μην λειτουργούν κανονικά, οφειλόταν "σε πλατφόρμα λογισμικού τρίτων"
Ιδιαίτερα «χτυπήθηκαν» οι εναέριες μεταφορές με συνέπεια να ακολουθήσει ένα «ντόμινο» καθυστερήσεων και ακυρώσεων, το οποίο επηρέασε και την Ελλάδα, σε μικρότερο ωστόσο βαθμό.
Το πρόβλημα προκλήθηκε όταν -κατά τα άλλα τυπική- ενημέρωση από την εταιρεία λογισμικού κυβερνοασφάλειας CrowdStrike προκάλεσε προβλήματα σε εκατομμύρια χρήστες συσκευών Microsoft Windows.
Μετά από ώρες και υπό το βάρος της παγκόσμιας κατακραυγής, η εταιρία κυβερνοασφάλειας, και κύρια υπεύθυνη για τον χαμό, Crowdstrike, εξέδωσε αρχικά μία ανακοίνωσε πριν υποχρεωθεί σε συγνώμη από τον επικεφαλής της, για την αναστάτωση που προκλήθηκε από την ενημέρωση λογισμικού της.
«Λυπούμαστε βαθιά για τον αντίκτυπο που έχουμε προκαλέσει στους πελάτες, στους ταξιδιώτες, σε οποιονδήποτε επηρεάζεται από αυτό, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών μας», είπε ο Τζορτζ Κούρτς.
Νωρίτερα, στην ανακοίνωση ανέφερε: «Η Crowdstrike εργάζεται ενεργά με τους πελάτες που επηρεάστηκαν από το σφάλμα που εντοπίστηκε σε μια ενημερωμένη έκδοση περιεχομένου για κεντρικούς υπολογιστές των Windows. Οι υπολογιστές Mac και Linux δεν επηρεάζονται. Δεν πρόκειται για περιστατικό ασφαλείας ή κυβερνοεπίθεση».
Από την πλευρά της, η Microsoft, ανακοίνωσε ότι η αιτία της «μαζικής παράλυσης» έχει διορθωθεί για τις εφαρμογές της, αλλά συνεχίζει να επηρεάζει ορισμένες υπηρεσίες του Office 365.
Η εταιρεία ανέφερε προηγουμένως ότι η «μπλε οθόνη του θανάτου» που κάνει τις συσκευές που εξαρτώνται από Windows να μην λειτουργούν κανονικά, οφειλόταν «σε πλατφόρμα λογισμικού τρίτων», κατονομάζοντας τον πολυεθνικό γίγαντα κυβερνοασφάλεια Crowdstrike.
Τι είναι η μπλε οθόνη (BSOD)
Η «Μπλε Οθόνη του Θανάτου» (Blue Screen of Death, BSOD) είναι μια έντονη μπλε οθόνη με λευκό κείμενο που υποδεικνύει ένα σφάλμα συστήματος στα Windows. Η BSOD εμφανίζεται συνήθως λόγω κατεστραμμένου υλικού ή λογισμικού, προβλημάτων με αρχεία συστήματος ή προβλημάτων οδηγών (drivers). Αυτό το σφάλμα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δεδομένων και καταρρεύσεις του συστήματος.Παπαστεργίου για παγκόσμιο «ψηφιακό black out» - Γιατί δεν «χτυπήθηκε» η Ελλάδα
«Πολύ μεμονωμένα είναι στην Ελλάδα τα προβλήματα που προκάλεσε το «ψηφιακό black out» τόνισε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου ερωτηθείς για τη βλάβη που έχει πυροδοτήσει σωρεία προβλημάτων παγκοσμίως.Όπως διευκρίνισε, στη χώρα μας η αναβάθμιση του επίμαχου λογισμικού θα γινόταν αργότερα, και γι’ αυτό δεν επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό τα συστήματα.
Σε ό,τι αφορά τους απλούς χρήστες των Windows ο υπουργός διευκρίνισε ότι το λογισμικό ασφάλειας χρησιμοποιείται από μεγάλες επιχειρήσεις, και γι’ αυτό δεν θα τους επηρεάσει.
Ο κ. Παπαστεργίου έκανε λόγο για πρόβλημα σε ενημέρωση ασφαλείας που έριξε το σύστημα σε «ατέλειωτη λούπα».
Περιορισμένο το πρόβλημα στην Ελλάδα
Ο Δημήτρης Μαλλάς, δημοσιογράφος τεχνολογίας, μίλησε στο Action 24 και εξήγησε ότι «στην Ελλάδα είναι περιορισμένο σχετικά το θέμα. Υπάρχουν ζητήματα στο Ελευθέριος Βενιζέλος σε ορισμένες αεροπορικές εταιρείες. Δεν είχε πρόβλημα η υποδομή του αεροδρομίου αλλά εκείνη των αεροπορικών εταιρειών. Γι αυτό υπάρχουν θέματα με καθυστερήσεις. »Για το χρονικό διάστημα που χρειάζεται να επιδιορθωθεί το παγκόσμιο πρόβλημα. ο κ. Μάλλας ανέφερε «Εδώ είναι το θέμα πόσοι servers μπορούν να κάνουν αναβαθμίσεις».
Crowdstrike: Η επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας για το παγκόσμιο black out στα πληροφοριακά συστήματα
Έχοντας προκαλέσει παράλυση σε αερομεταφορές, προβλήματα σε επικοινωνίες και συναλλαγές, και διεθνή αναστάτωση, η Crowdstrike με επίσημη ανακοίνωσή της, διαβεβαιώνει ότι το παγκόσμιο black out σε πληροφοριακά συστήματα δεν οφείλεται σε κυβερνοεπίθεση ή σε ζήματα ασφαλείας, αλλά σε τεχνικό πρόβλημα.Η εταιρεία είχε από νωρίς αναγνωρίσει, με δηλώσεις του εκπροσώπου της, στο NBC, ότι βρίσκεται πίσω από το ντόμινο των διεθνών επιπτώσεων. Σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε εξηγεί τι ακριβώς συνέβη και διαβεβαιώνει ότι εργάζεται για την αποκατάσταση όλων των συστημάτων της.
CrowdStrike is actively working with customers impacted by a defect found in a single content update for Windows hosts. Mac and Linux hosts are not impacted. This is not a security incident or cyberattack. The issue has been identified, isolated and a fix has been deployed. We…
— George Kurtz (@George_Kurtz) July 19, 2024
Η ανακοίνωση
«Η Crowdstrike εργάζεται ενεργά με πελάτες που επηρεάζονται από ένα ελάττωμα που εντοπίστηκε σε μια ενημερωμένη έκδοση περιεχομένου για κεντρικούς υπολογιστές των Windows.Οι κεντρικοί υπολογιστές Mac και Linux δεν επηρεάζονται. Δεν πρόκειται για περιστατικό ασφαλείας ή κυβερνοεπίθεση.
Το ζήτημα έχει εντοπιστεί, απομονωθεί και προωθείται επιδιόρθωση. Παραπέμπουμε τους πελάτες στην πύλη υποστήριξης για τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε πλήρεις και συνεχείς ενημερώσεις στον ιστότοπό μας.
Συνιστούμε περαιτέρω στους οργανισμούς να διασφαλίσουν ότι επικοινωνούν με τους εκπροσώπους του Crowdstrike μέσω επίσημων καναλιών. Η ομάδα μας είναι πλήρως κινητοποιημένη για να διασφαλίσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα των πελατών της Crowdstrike».
The latest on the technology issue that sparked a widespread outage beginning late Thursday. What we know on the #microsoft #crowdstrike issue: https://t.co/fiD6RJ5pjv pic.twitter.com/5cOUMHhnty
— NBC Bay Area (@nbcbayarea) July 19, 2024
Πως ξεκίνησε το «blackout»
Οι χρήστες στην Αυστραλία άρχισαν να αναφέρουν προβλήματα νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, δηλώνοντας ότι είχαν αποκλειστεί από τους σταθμούς εργασίας τους. Οι αυστραλιανές τραπεζικές εφαρμογές και τα συστήματα των σούπερ μάρκετ επηρεάστηκαν επίσης. Οι αυστραλιανοί ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί Australian Broadcasting Corporation και Sky News επιβεβαίωσαν ότι αντιμετώπιζαν δυσκολίες μετάδοσης ως αποτέλεσμα.Στη συνέχεια το ένα μετά το άλλο τα αεροδρόμια ενημέρωναν τους πελάτες ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις διαδικασίες check-in.
Σε ποια αεροδρόμια υπάρχουν προβλήματα
Το αεροδρόμιο του Χίθροου δήλωσε ότι οι πτήσεις ήταν «λειτουργικές», αλλά το αεροδρόμιο «αντιμετωπίζει καθυστερήσεις».Το Gatwick του Λονδίνου προειδοποίησε ότι οι επιβάτες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις, αλλά οι επιβάτες θα πρέπει να φτάσουν στην προγραμματισμένη ώρα check-in.
Το αεροδρόμιο Luton δήλωσε ότι μια παγκόσμια διακοπή πληροφορικής επηρεάζει ορισμένες αεροπορικές εταιρείες και οι λειτουργίες συνεχίζονται με χειροκίνητα συστήματα.
Το αεροδρόμιο Stansted του Λονδίνου δήλωσε ότι ορισμένες υπηρεσίες check-in των αεροπορικών εταιρειών γίνονται χειροκίνητα ως αποτέλεσμα της διακοπής της πληροφορικής, αλλά “οι πτήσεις εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά”.
Ένας εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Μάντσεστερ δήλωσε: «Η διεθνής διακοπή πληροφορικής έχει επηρεάσει τις υπηρεσίες εδάφους για ορισμένες αεροπορικές εταιρείες – ειδικά εκείνες που χρησιμοποιούν τη Swissport. Ορισμένες διαδικασίες, όπως το check-in και η επιβίβαση, διαρκούν περισσότερο από το συνηθισμένο για τις αεροπορικές εταιρείες που επηρεάζονται».
Το αεροδρόμιο του Εδιμβούργου δήλωσε ότι η διακοπή της πληροφορικής προκαλεί μεγαλύτερους χρόνους αναμονής.
Στον υπόλοιπο κόσμο
Τα ισπανικά αεροδρόμια αναφέρουν τεχνικά σφάλματα και καθυστερήσεις.Ανταποκριτής του Sky News στην Ασία αναφέρει ότι τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν «χάος» στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ.
Η Virgin Airlines ανέφερε επίσης προβλήματα.
Τα αεροδρόμια της Αυστραλίας επίσης επηρεάζονται.
Melbourne Airport is experiencing a global technology issue which is impacting check-in procedures for some airlines. Passengers flying with these airlines this afternoon are advised to allow a little extra time to check-in. Please check with your airline for flight updates. pic.twitter.com/pFjOjReMKX
— Melbourne Airport (@Melair) July 19, 2024
Το αεροδρόμιο του Βρανδεμβούργου του Βερολίνου δημοσίευσε ένα μήνυμα λέγοντας ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στο check-in “λόγω τεχνικής βλάβης”.
Το αεροδρόμιο Schipol στο Άμστερνταμ, ένα από τα πιο πολυσύχναστα στην Ευρώπη, λέει ότι η βλάβη του υπολογιστή έχει αντίκτυπο στις πτήσεις “από και προς” το Schipol.
Το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης στην Ουγγαρία φέρεται επίσης να αντιμετωπίζει προβλήματα.
Καθυστερήσεις επίσης εντοπίζοντα στην Ιαπωνία και την Ινδία. Στο Νέο Δελχί οι πίνακες αναχωρήσεων πλέον είναι χειρόγραφοι και οι πτήσεις και οι πύλες αναχωρήσεων γράφονται με… μαρκαδόρο.
Πολλά καταστήματα επίσης στην Βρετανία δεν μπορούν να δεχθούν πληρωμές με POS.
Επίσης, έχει πέσει το σύστημα του Βρετανικού ΕΣΥ και για τον λόγο αυτό οι γιατροί συνταγογραφούν χειρόγραφα.
Προβλήματα και στους σιδηροδρόμους της Μαλαισίας αλλά και σε αεροδρόμια στη Σιγκαπούρη.