Το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών αποφάνθηκε ότι οι ισραηλινοί εποικισμοί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη είναι παράνομοι και πως όλα τα κράτη θα πρέπει να συνεργαστούν για να τερματιστεί η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, σε μια σημαντική γνωμοδότηση που εκδόθηκε σήμερα Παρασκευή.

Η γνωμοδότηση των δικαστών του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ), δεν είναι δεσμευτική, αλλά έχει βαρύτητα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ενδέχεται να αποδυναμώσει την υποστήριξη προς το Ισραήλ.

«Οι ισραηλινοί εποικισμοί στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, και το καθεστώς που συνδέεται με αυτούς, έχουν ανεγερθεί και διατηρούνται κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Ναουάφ Σαλάμ, αναγιγνώσκοντας τα πορίσματα μιας επιτροπής 15 δικαστών.

Το Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι το Ισραήλ πρέπει να αποζημιώσει για ζημιές που προκλήθηκαν από την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών. Ακόμα έκρινε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Γενική Συνέλευση και όλα τα κράτη έχουν την υποχρέωση να μην αναγνωρίσουν την κατοχή ως νόμιμη και να μην παρέχουν βοήθεια ή υποστήριξη για τη διατήρησή της.

Η υπόθεση είχε ξεκινήσει έπειτα από ένα αίτημα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, του 2022 πριν από τον πόλεμο στη Γάζα που ξεκίνησε τον Οκτώβριο. Η Γενική Συνέλευση είχε ζητήσει από το Δικαστήριο να αξιολογήσει τις νομικές συνέπειες της «παρατεταμένης κατοχής, εποικισμού και προσάρτησης» παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, και σχετικών πολιτικών της ισραηλινής κυβέρνησης.

ICJ to deliver opinion on Israel's occupation of Palestinian territories – watch live

Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ -περιοχές της ιστορικής Παλαιστίνης- στον πόλεμο του 1967 και έκτοτε έχτισε οικισμούς στη Δυτική Όχθη και τους επεκτείνει σταθερά.

Οι Ισραηλινοί ηγέτες υποστήριζαν ότι τα εδάφη δεν είναι κατεχόμενα με νομικούς όρους, επειδή βρίσκονται σε αμφισβητούμενα εδάφη, αλλά τα Ηνωμένα Έθνη και το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας τα θεωρούν ως εδάφη κατεχόμενα από το Ισραήλ.

Τον Φεβρουάριο, περισσότερα από 50 κράτη παρουσίασαν τις απόψεις τους ενώπιον του δικαστηρίου, με τους Παλαιστίνιους εκπροσώπους να ζητούν από το δικαστήριο να κρίνει ότι το Ισραήλ πρέπει να αποσυρθεί από όλες τις κατεχόμενες περιοχές και να διαλύσει τους παράνομους εποικισμούς.

Το Ισραήλ δεν συμμετείχε στις ακροάσεις, αλλά κατέθεσε γραπτή δήλωση λέγοντας στο δικαστήριο ότι η έκδοση γνωμοδότησης θα ήταν «επιβλαβής» για τις προσπάθειες επίλυσης της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.



Η πλειονότητα των κρατών που συμμετείχαν ζήτησαν από το δικαστήριο να κρίνει την κατοχή παράνομη, ενώ ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Καναδά και της Βρετανίας, υποστήριξαν ότι θα έπρεπε να αρνηθεί να δώσει γνωμοδότηση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο ισχυρότερος υποστηρικτής του Ισραήλ, προέτρεψαν το δικαστήριο να περιορίσει οποιαδήποτε γνωμοδότηση και να μην διατάξει την άνευ όρων αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τα παλαιστινιακά εδάφη.

Το 2004 το ICJ εξέδωσε μια συμβουλευτική απόφαση ότι ένα ισραηλινό διαχωριστικό φράγμα γύρω από το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Όχθης ήταν «σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο» και ότι οι ισραηλινοί εποικισμοί ιδρύθηκαν κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Το Ισραήλ απέρριψε αυτή την απόφαση.