Τα περί «ειρηνευτικής επιχείρησης» στην Κύπρο επανέλαβε στην ομιλία του για την 50η επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Μεγαλόνησο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κατεχόμενη Λευκωσία, το πρωί του Σαββάτου (20.7.24). Σε ένα ρεσιτάλ εθνικισμού μίλησε στους Τούρκους του Νησιού στα Κατεχόμενα και δήλωσε «υπερήφανος» για την... Ειρηνευτική Επιχείρηση που έγινε πριν από 50 χρόνια.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που παρίσταται στην κατεχόμενη Λευκωσία για τις φιέστες του ψευδοκράτους για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή επανήλθε στη συνήθη προκλητική ρητορική του για το Κυπριακό.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για διαπραγμάτευση και για ειρηνική λύση, απορρίπτοντας όμως τη λύση της ομοσπονδίας.

Η Τουρκία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί, να συζητήσει, να επιτύχει μόνιμη ειρήνη και λύση στην Κύπρο, είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι «το να αγνοούμε τις πραγματικότητες στο νησί δεν οδηγεί πουθενά». «Πιστεύουμε ότι η ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή για την Κύπρο», τόνισε.

Ο Ερντογάν επιτέθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία, λέγοντας πως «στο νότιο τμήμα του νησιού υπάρχει μια κατεστραμμένη διοίκηση», ενώ εκτόξευσε αιχμές κατά του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. «Πρόσφατα, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας έκανε παράλογες δηλώσεις. Συναντήθηκα με τον κ. Μητσοτάκη και του είπα: “Μην μας χλευάζετε”, “δε νομίζω” μου απάντησε. Γίνονται εξαιρετικά ανεύθυνα βήματα. Δεν μπορείς να πλυθείς δύο φορές με το ίδιο νερό», ισχυρίστηκε.

«Βιώνουμε τη δικαιωματική υπερηφάνεια που φτάνουμε στην 50η επέτειο της Ειρηνευτικής Επιχείρησης της 20ης Ιουλίου, την οποία οι ηρωικές Ένοπλες Δυνάμεις μας πραγματοποίησαν ώμο με ώμο με τον τουρκοκυπριακό λαό. Το τουρκικό έθνος έδειξε για άλλη μια φορά σε ολόκληρο τον κόσμο την ακλόνητη δέσμευσή του ανεξαρτησία και μέλλον με αυτή την επιχείρηση, ο τουρκοκυπριακός λαός συνεχίζει τον αγώνα του για ανεξαρτησία, τον οποίο έχει στέφει με νίκη, με αποφασιστικότητα, με την υποστήριξη της Πατρίδας Δημοκρατίας της Τουρκίας και ατενίζει το μέλλον με ελπίδα και αυτοπεποίθηση Πιστεύω ολόψυχα ότι η ελευθερία που αποκτήθηκε ως αποτέλεσμα σκληρών αγώνων, με τίμημα τη ζωή των μαρτύρων μας, θα συνεχιστεί για πάντα Ευχαριστώ τους βετεράνους μας να αναπαυθεί εν ειρήνη», ανέφερε ο Ερντογάν.

Βίντεο με την φιέστα της Τουρκίας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Geçit Töreni'ne katılıyor



Τον πρόεδρο της Τουρκίας υποδέχθηκε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Ταράρ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2u5qdnjh92h)

Ερντογάν: Δεν είναι δυνατή η ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο

«Το να αγνοούμε τις πραγματικότητες στο νησί δεν οδηγεί πουθενά», ισχυρίστηκε ο Ερντογάν, επισημαίνοντας πως «πιστεύουμε ότι η ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή για την Κύπρο».

«Πρέπει να έχουμε κατά νου γιατί πραγματοποιήθηκε η “ειρηνευτική επιχείρηση” στην Κύπρο και γιατί η Τουρκία πήρε μια τέτοια απόφαση», δήλωσε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της φιέστας του κατοχικού καθεστώτος για τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

«Χαίρομαι που βρίσκομαι μαζί σας στην 50η επέτειο της ειρηνευτικής επιχείρησης», είπε ο Ερντογάν και συνέχισε: «Μνημονεύω τους ηρωικούς μας μάρτυρες που έδωσαν τη ζωή τους για να κρατήσουν τη χώρα ζωντανή. Θυμάμαι τον πρωθυπουργό Ετσεβίτ, ο οποίος ήταν ο αρχιτέκτονας της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο και άλλους πολιτικούς. Μνημονεύω επίσης τους μεχμετσίκ (Τούρκους στρατιώτες) και τους μουτζαχίντ (Τουρκοκύπριους μαχητές) των οποίων το αίμα αναμείχθηκε με το αίμα τους».

Νωρίτερα, ο Ερντογάν, συνοδευόμενος από τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ -που υποδέχθηκε τον Τούρκο πρόεδρο στο αεροδρόμιο της Τύμπου- και τον πρόεδρο του κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κατέθεσαν στεφάνι στο άγαλμα του Κεμάλ Ατατούρκ στην κατεχόμενη Λευκωσία.



Παραλήρημα Τατάρ με αναφορές σε Μητσοτάκη, Δένδια και επίκληση στον Ανδρέα Παπανδρέου

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης στην ομιλία του στην παρέλαση στη κατεχόμενη Λευκωσία, επανέλαβε τους γνωστούς ισχυρισμούς για «ειρηνευτική» επιχείρηση της Τουρκίας το 1974 γιατί όπως είπε «η ελληνοκυπριακή ηγεσία με τη δύναμη των όπλων, προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την Κυπριακή Δημοκρατία ως εφαλτήριο για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, αποκλείοντας τους Τουρκοκύπριους από το κράτος που ιδρύθηκε το 1960».

Δεν παρέλειψε την ανιστόρητη «ιστορική» αναδρομή λέγοντας πως «οι Έλληνες εφάρμοσαν βάναυσα το σχέδιο “Ακρίτας”, που ήταν το σχέδιο καταστροφής των Τουρκοκυπρίων, με τα Αιματηρά Χριστούγεννα στις 21 Δεκεμβρίου 1963, έκαψαν και κατέστρεψαν 103 χωριά μας και ανάγκασαν τους ανθρώπους μας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους». Στη συνέχεια μίλησε για τα γεγονότα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 και το «δικαίωμα» της Τουρκίας να επέμβει για να προστατεύσει τους Τουρκοκύπριους.


Κατηγορεί την ελληνική πλευρά για τις διαπραγματεύσεις

Ο Τατάρ ισχυρίστηκε πως το ψευδοκράτος αργά ή γρήγορα θα πάρουν τη θέση τους αξίζει στον κόσμο και θα πετύχουν τους στόχους τους.

Στη συνέχεια ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έκανε αναφορά στους κύκλους διαπραγματεύσεων από το 1974 μέχρι το 2017 λέγοντας πως αυτοί απέτυχαν λόγω της στάσης της ελληνικής πλευράς. «Η ελληνική πλευρά», είπε «εξακολουθεί να επιμένει σε μια λύση στην οποία οι Τουρκοκύπριοι θα μειονότητα σε μια ομοσπονδία η οποία θα έχει τη μορφή ενιαίου κράτους εντός της ΕΕ».

Οι Τουρκοκύπριοι, είπε ο Τατάρ δεν πρόκειται ποτέ να δεχτούν αυτή τη λύση εγκαταλείποντας το «κράτος και την κυριαρχία τους», αποποιούμενοι ταυτόχρονα τις εγγυήσεις της Τουρκίας, την παρουσία τουρκικού στρατού στη Κύπρο και τα δικαιώματα επέμβασης.

Ακολούθως αναφέρθηκε στην απομόνωση των Τουρκοκυπρίων και στην καλή θέληση που έδειξαν εγκρίνοντας το Σχέδιο Ανάν που απορρίφθηκε από τους Ελληνοκύπριους.


Επιμένει στη λύση δύο κρατών

Ο Ερσίν Τατάρ, είπε πως μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά το 2017, η τουρκική πλευρά το 2021 διακήρυξε πως δεν μπορεί να συζητήσει περαιτέρω για λύση ομοσπονδίας και απαιτεί αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας και λύση δύο κρατών.

Όπως ισχυρίστηκε, ο ΓΓ του ΟΗΕ συμφωνεί μαζί του, πως δεν υπάρχει κοινό έδαφος για επανέναρξη των συνομιλιών.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ισχυρίστηκε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει γίνει κέντρο στρατιωτικών επιχειρήσεων , κάνοντας συμφωνίες που θέτουν σε κίνδυνο όλη τη Κύπρο. Πιθανότατα εννοούσε την στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ και τις απειλές που διατυπώθηκαν από την Χεζμπολάχ.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στη Κύπρο, λέγοντας πως συμφώνησε με το υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κατασκευή ναυτικής βάσης στο Μαρί, κοντά στη Λάρνακα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι Ναυτική Βάση στο Μαρί υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, ενώ η απόφαση για επέκταση της είχε ληφθεί από τη κυβέρνησης Αναστασιάδη, από το 2019 για να εξυπηρετεί και πλοία του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Αναφέρθηκε ακόμα σε προκλήσεις από τον Νίκο Δένδια με δηλώσεις κατά του τουρκικού στρατού και για προκλητικά βήματα της Λευκωσίας, πραγματοποιώντας κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με άλλες χώρες.

Ο Τατάρ κατηγόρησε την διεθνή κοινότητα ότι σήμερα σιωπά μπροστά στο δράμα που ζουν οι Παλαιστίνιοι, όπως έκανε το 1963-64 για τους Τουρκοκύπριους. Ισχυρίστηκε, ότι τα γεγονότα στη Γάζα καταδεικνύουν πόσο σημαντικές είναι οι εγγυήσεις και γιατί οι Τουρκοκύπριοι επιμένουν στη διατήρηση των εγγυήσεων της Τουρκίας όπως επίσης και στην παραμονή του τουρκικού στρατού στη Κύπρο.

Στη συνέχεια αναφερόμενος στον Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Αγαπητέ Πρόεδρε. Γίνατε η φωνή μας, η ανάσα μας, η ανάσα μας στον ΟΗΕ, όπου παραβιάζονται τα δικαιώματα του 'τουρκοκυπριακού λαού' και δεν εκπροσωπούνται».


Οι αναφορές σε Μητσοτάκη και Ανδρέα Παπανδρέου

Αναφερόμενος στην σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη, ο Τατάρ είπε πως «έρχεται στη Κύπρο για να καταδικάσει την 50η επέτειο από την ειρηνευτική επιχείρηση της Τουρκίας, για το κυπριακό» ενώ η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι η πρώτη χώρα που έπρεπε να καταδικαστεί για το κυπριακό»

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επικαλέστηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου , λέγοντας πως στο βιβλίο του «Η Δημοκρατία στο Απόσπασμα», αναφέρει ότι ο πατέρας του, Γεώργιος Παπανδρέου «έστειλε 20.000 Έλληνες στρατιώτες, ντυμένους με πολιτικά ρούχα και πλήρως εξοπλισμένους να έρθουν κρυφά στη Κύπρο τον Ιούνιο του 1964».

Ωστόσο, κατά τον Τατάρ, η Τουρκία με την «ειρηνευτική επιχείρηση» το 1974 έβαλε τέλος στην σφαγή των Τουρκοκυπρίων, από τη χούντα των Αθηνών και την ΕΟΚΑ Β και τερμάτισε έναν εμφύλιο πόλεμο.

Και ο Ταράρ κατέληξε: «Ευτυχισμένος είναι αυτός που λέει είμαι Τούρκος».