Συνεχίζει να αντιστέκεται στις εκκλήσεις των Δημοκρατικών να τερματίσει την εκστρατεία επανεκλογής του και να αποχωρήσει από την κούρσα ο Tζο Μπάιντεν.

Οι Δημοκρατικοί βρέθηκαν σε ένα προφανές αδιέξοδο το Σάββατο, καθώς ο Τζο Μπάιντεν συνέχισε να αντέχει τις εκκλήσεις στελεχών του Δημοκρατικού κόμματος να τερματίσει την εκστρατεία επανεκλογής του, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Guardian.

Τις εβδομάδες μετά την καταστροφική του εμφάνιση στο ντιμπέιτ εναντίον του Τραμπ, ο 81χρονος Μπάιντεν προσπάθησε να αντισταθεί στις εκκλήσεις να αποχωρήσει από την κούρσα για την προεδρία, εν μέσω ανησυχιών ότι η ηλικία και η πνευματική του οξύτητα δεν είναι πλέον επαρκείς.

Απομονωμένος, στο Ντέλαγουερ όπου αναρρώνει από Covid-19, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν το έχει ξεκαθαρίσει σε κάθε τόνο ότι αυτός θα ηγηθεί των Δημοκρατικών στη μεγάλη εκλογική μάχη με τον Ντόναλντ Τραμπ και τους Ρεπουμπλικάνους.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2ujy9mj8nxt)

Οι πιέσεις από τους Δημοκρατικούς

Καθώς η πίεση από το κόμμα για να παραιτηθεί εντείνεται και ακόμα και μέλη της οικογένειάς του, όπως μεταδίδει το NBC, ξεκίνησαν να συζητάνε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να αποσυρθεί από τον προεκλογικό αγώνα.

Τουλάχιστον 35 Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο, μεταξύ των οποίων τέσσερις γερουσιαστές έχουν ζητήσει από τον Μπάιντεν να αποσυρθεί, αφήνοντας την Καμάλα Χάρις να ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας- αν και κατά πολλούς είναι ευκολότερο να μετρήσει κανείς τους Δημοκρατικούς που του ζητούν να αποσυρθεί παρά αυτούς που στέκονται στο πλευρό του.

Όμως μια σειρά συνεντεύξεων, μια συνέντευξη Τύπου και σειρά ομιλιών του προέδρου δεν κατάφεραν να αλλάξουν αρνητικό κλίμα απέναντί του.

Ορισμένοι σύμβουλοι φέρονται να πιστεύουν ότι ο Μπάιντεν θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη. Αλλά ορισμένοι δωρητές λένε ότι αυτή είναι η ιδανική στιγμή για τον Μπάιντεν να αποχωρήσει τώρα που οι Ρεπουμπλικανοί έκαναν το συνέδριό τους και οι Δημοκρατικοί έχουν ένα μήνα μέχρι το δικό τους συνέδριο στο Σικάγο για να παρουσιάσουν νέο υποψήφιο.

Τα περισσότερα κορυφαία στελέχη του κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Τσακ Σούμερ, της πρώην προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, και του σημερινού επικεφαλής της μειοψηφίας, Χάκεμ Τζέφρις, ζητούν από τον Μπάιντεν - τουλάχιστον - να επανεξετάσει τη θέση του. «Πρέπει να καυτηριάσουμε αυτή την πληγή τώρα και όσο πιο γρήγορα το κάνουμε τόσο το καλύτερο», δήλωσε στους Times ο γερουσιαστής της Βιρτζίνια Τζέραλντ Ε Κόνολι, Δημοκρατικός.

Η ένταση είναι τόσο μεγάλη στους Δημοκρατικούς που, σύμφωνα με το CNN, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η Νάνσι Πελόζι τηλεφώνησε στον Μπάιντεν και τον ενημέρωσε ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως δεν μπορεί να κερδίσει τον Ντόνταλντ Τραμπ και ότι θα μπορούσε να καταστρέψει τις πιθανότητες των Δημοκρατικών να κερδίσουν τον ερχόμενο Νοέμβριο, εάν επιμείνει να διεκδικεί μια δεύτερη θητεία. Κατά τις ίδιες πηγές, ο Μπάιντεν υπεραμύνθηκε των επιλογών του.

Την περασμένη εβδομάδα σειρά εκλεγμένων αξιωματούχων των Δημοκρατικών προέβησαν σε δημόσιες δηλώσεις εκτίμησης της θητείας του Μπάιντεν, αλλά και τρομερές προειδοποιήσεις ότι οι ΗΠΑ θα δουν μια δεύτερη προεδρία Τραμπ αν παραμείνει υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Αυτές οι δημόσιες αποκηρύξεις υποστήριξης αντικατοπτρίζονται από μια εξίσου έντονη εκστρατεία πίεσης από κορυφαίους Δημοκρατικούς, στελέχη του κόμματος και ανώτερους δωρητές, η οποία αποσκοπεί στο να πείσει τον Μπάιντεν ότι δεν μπορεί να νικήσει τον Τραμπ και ότι η πολιτική του κληρονομιά κινδυνεύει αν δεν αντικατασταθεί από έναν πιο δυναμικό υποψήφιο, πιθανότατα την αντιπρόεδρό του, Καμάλα Χάρις.


Τζο Μπάιντεν: Πότε μπορεί να αποχωρήσει 

Tο Σάββατο, ο αντιπρόσωπος Μαρκ Τακάνο από την Καλιφόρνια, ο κορυφαίος Δημοκρατικός στην Επιτροπή Υποθέσεων Βετεράνων της Βουλής των Αντιπροσώπων, πρόσθεσε το όνομά του στον κατάλογο των περίπου τριών δωδεκάδων Δημοκρατικών στο Κογκρέσο που λένε ότι είναι καιρός ο Μπάιντεν να αποχωρήσει από την κούρσα.

Ο Τακάνο κάλεσε τον Μπάιντεν να «δώσει τη σκυτάλη» στη Χάρις. «Μου έχει γίνει σαφές ότι οι απαιτήσεις μιας σύγχρονης προεκλογικής εκστρατείας καλύπτονται πλέον καλύτερα από την αντιπρόεδρο, η οποία μπορεί να μεταβεί απρόσκοπτα στο ρόλο του σημαιοφόρου του κόμματός μας», δήλωσε.

Ορισμένες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η απόφαση του Μπάιντεν θα μπορούσε να ληφθεί τις επόμενες ημέρες, ακόμη και αυτό το Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, την Παρασκευή το επιτελείο του Μπάιντεν υποστήριξε ότι ο πρόεδρος αναμένει να επιστρέψει στην προεκλογική εκστρατεία μετά την ανάρρωσή του.
US President Joe Biden to return to campaign trail after covid isolation | BBC News


Επιμένει ο Μπάιντεν

«Ανυπομονώ να επιστρέψω στην προεκλογική εκστρατεία την επόμενη εβδομάδα για να συνεχίσω να εκθέτω την απειλή της ατζέντας του Ντόναλντ Τραμπ Project 2025, ενώ παράλληλα θα υποστηρίξω το δικό μου ιστορικό και το όραμα που έχω για την Αμερική: ένα όραμα όπου σώζουμε τη δημοκρατία μας, προστατεύουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας και δημιουργούμε ευκαιρίες για όλους», ανέφερε ο Μπάιντεν σε δήλωσή του.

«Το διακύβευμα είναι υψηλό και η επιλογή είναι ξεκάθαρη», πρόσθεσε ο Μπάιντεν. «Μαζί, θα νικήσουμε». Ο Μπάιντεν έχει εξέχοντες συμμάχους που βρίσκονται ακόμη στα υψηλά κλιμάκια του κόμματος.

Στις δημοσκοπήσεις της περασμένης εβδομάδας ο Μπάιντεν έχει μείνει πίσω από τον Τραμπ, ιδίως στις πολιτείες που μπορούν να κρίνουν το αποτέλεσμα. Οι Ρεπουμπλικάνο καυχιόντουσαν μάλιστα ότι ο εκλογικός τους χάρτης διευρύνεται, καθώς οι μέχρι πρότινος ασφαλείς πολιτείες των Δημοκρατικών -όπως η Βιρτζίνια ή το Νιου Χάμσαϊρ- μπορεί να μπουν στο παιχνίδι της διεκδίκησης για λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρει η Guardian.