Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν περνώντας µέσα από συµπληγάδες και αφού κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη των Πρασίνων -µαζί µε το ΕΛΚ, τους Σοσιαλιστές και το Renew Europe- επανεξελέγη για δεύτερη θητεία στο τιµόνι της Κοµισιόν µε 401 ψήφους. Η «σιδηρά κυρία» της Επιτροπής κατάφερε να βγει αλώβητη από το γνωστό ζήτηµα των εµβολίων και τη σε βάρος της απόφαση από την ευρωπαϊκή ∆ικαιοσύνη.

Το συγκεκριµένο θέµα όχι µόνο δεν την έβλαψε, αλλά και συσπείρωσε γύρω της δυνάµεις, µειώνοντας ή εκµηδενίζοντας διαρροές από τον συνασπισµό που τη στήριξε. Πλέον, η προσοχή της στρέφεται στα πρόσωπα που θα αποτελέσουν τους νέους επιτρόπους της Ε.Ε. Η κάθε χώρα επιλέγει έναν ή µία επίτροπο. Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου µετά την ανακοίνωση των αποτελεσµάτων, είπε ότι θα ζητήσει από τους ηγέτες των «27» να της προτείνουν τον/την επίτροπο. Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι θα περάσουν από συνέντευξη και αµέσως θα ακολουθήσει το µοίρασµα των χαρτοφυλακίων.

Αυτή η διαδικασία είναι πολύπλοκη, καθώς πρέπει να διατηρηθούν και οι ισορροπίες όσον αφορά το φύλο, τα κόµµατα και τη γεωγραφία. Παράλληλα, οι ξένοι ηγέτες θα κάνουν παζάρια προκειµένου να κερδίσουν µία ισχυρή θέση στο νέο Κολέγιο των Επιτρόπων.

Οι ενοχλημένες ευρωπαϊκές χώρς

Οπως έγραψε την Πέµπτη το Politico, ευρωπαϊκές χώρες είναι ενοχληµένες µε τη στάση της Φον ντερ Λάιεν στην πρώτη της θητεία. Τόσο η ίδια όσο και το δεξί της χέρι, Μπγιορν Σέιµπερτ, κατηγορούνται για υπέρβαση εξουσίας. Ορισµένες χώρες είναι αποφασισµένες να καταστήσουν σαφές στη Φον ντερ Λάιεν ότι τα πράγµατα πρέπει να αλλάξουν, αρχής γενοµένης από το πρόσωπο που θα στείλουν στις Βρυξέλλες.

Σηµειώνεται πως υπάρχουν χώρες της Ενωσης που έχουν δηλώσει δηµόσια ποια πρόσωπα θέλουν να τις εκπροσωπήσουν στη βελγική πρωτεύουσα. Πρόκειται για τις Φινλανδία, Λετονία, Ιρλανδία, Σουηδία, Σλοβενία και Σλοβακία - έχουν προτείνει µόνο ένα όνοµα. Ωστόσο, η Φον ντερ Λάιεν µπορεί να εκφράσει τις αντιρρήσεις της. Και αυτό διότι η ίδια θα είναι αυτή που θα µοιράσει την τράπουλα. Τα πολύτιµα χαρτοφυλάκια θεωρούνται ο ανταγωνισµός, η βιοµηχανική πολιτική, το εµπόριο και η διεύρυνση.

Λιγότερο περιζήτητα είναι αυτά που σχετίζονται µε το ∆ηµογραφικό και την πολυγλωσσία. Αλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάµε ότι αυτή τη φορά θέλει να δηµιουργηθεί θέση επιτρόπου Αµυνας, ενώ επιθυµεί να υπάρχουν χαρτοφυλάκια που θα καλύπτουν τη στέγαση, την αλιεία και τη «διασφάλιση της δικαιοσύνης µεταξύ των γενεών».

Οι επιλογές και τα δύο ονόματα

Ετσι, η Φον ντερ Λάιεν, εάν δεν της αρέσει η πρώτη επιλογή κάθε χώρας, µπορεί να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να δώσουν δύο ονόµατα. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δεν χρειάζεται είναι να έχει δίπλα της πρόσωπα που είτε βρίσκονται στη δύση της πολιτικής τους καριέρας είτε που θέλουν να τα «ξεφορτωθούν» οι κυβερνήσεις των χωρών τους. Ακόµα, επιθυµεί µια πιο απλή δοµή της νέας Επιτροπής. ∆ηλαδή, από τα τρία επίπεδα που είναι σήµερα, να µειωθούν στα δύο. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάµε ότι όλα τα «βαριά χαρτιά» της Ε.Ε. επιθυµούν να αναλάβουν κορυφαία χαρτοφυλάκια. «Ολοι θέλουν έναν εκτελεστικό αντιπρόεδρο ή έναν αντιπρόεδρο και όλοι θέλουν ένα οικονοµικό χαρτοφυλάκιο», δήλωσε σύµφωνα µε το Politico ανώτερος διπλωµάτης της Ε.Ε. «Καλή τύχη στον 13ο όροφο, για να τετραγωνιστεί αυτός ο κύκλος», πρόσθεσε ο διπλωµάτης, αναφερόµενος στον τελευταίο όροφο του Berlaymont

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γαλλία και η Ιταλία επιδιώκουν να πάρουν ένα από τα χαρτοφυλάκια του ανταγωνισµού, του εµπορίου, της βιοµηχανίας ή της οικονοµίας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να βρίσκει σύµφωνες τις βόρειες χώρες, οι οποίες παραδοσιακά πειθαρχούν στον προϋπολογισµό της Ε.Ε. Επίσης, για οικονοµικό χαρτοφυλάκιο έχουν δείξει ενδιαφέρον η Ιρλανδία και το Λουξεµβούργο.

Οι επιδιώξεις των μεγαλύτερων χωρών

Η Γαλλία και η Ιταλία είναι οι µεγαλύτερες ευρωπαϊκές δυνάµεις που επιδιώκουν ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο περιλαµβάνει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα: Ανταγωνισµό, εµπόριο, βιοµηχανία και οικονοµική πολιτική, όπως δήλωσαν αρκετοί διπλωµάτες της Ε.Ε., προς µεγάλη απόγνωση των βόρειων, πιο πειθαρχηµένων στον προϋπολογισµό κυβερνήσεων της Ε.Ε. Η Ισπανία φαίνεται να επιθυµεί να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας και του κλίµατος, µε την αναπληρώτρια πρωθυπουργό της χώρας, Τερέζα Ριµπέρα. Τέλος, υπάρχουν πολλές χώρες της Βαλτικής, όπως η Πολωνία, που στοχεύουν στο χαρτοφυλάκιο της διεύρυνσης. Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο που θα αποτελέσει το κλειδί για την προετοιµασία του εδάφους για τη µελλοντική ένταξη στην Ε.Ε. της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και των χωρών των ∆υτικών Βαλκανίων. Οσον αφορά τις ανατολικές και τις νότιες χώρες, υπάρχει ενδιαφέρον για το χαρτοφυλάκιο της συνοχής και της περιφερειακής πολιτικής, µιας και ο επικείµενος µακροπρόθεσµος προϋπολογισµός της Ε.Ε. είναι πιθανό να ανατρέψει τον τρόπο µε τον οποίο οι Βρυξέλλες κατανέµουν τα κονδύλιά τους.

Επιρροή και δύναµη

Η Φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να διασφαλίσει ότι Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι θα αποκτήσουν αρκετή δύναµη στην Επιτροπή, καθώς η πλειοψηφία των επιτρόπων θα προέρχεται από το ΕΛΚ. Ο µεγάλος αριθµός επιτρόπων του ΕΛΚ θα µπορούσε να βοηθήσει τη Φον ντερ Λάιεν να διατηρήσει την εξουσία στην Επιτροπή, δήλωσαν αξιωµατούχοι, αλλά θα µπορούσε επίσης να οδηγήσει σε περισσότερες εσωτερικές διαµάχες στο ΕΛΚ. Μόλις µοιραστούν τα χαρτοφυλάκια, κάθε επίτροπος θα βρεθεί αντιµέτωπος µε τη δοκιµασία των αρµόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών το φθινόπωρο ή ίσως και τον χειµώνα. Οι ευρωβουλευτές συνήθως απορρίπτουν έναν ή δύο υποψήφιους επιτρόπους, αναγκάζοντας τις εν λόγω χώρες να στείλουν κάποιον άλλο. Ετσι, στη νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου υπάρχει µεγάλος αριθµός ευρωβουλευτών που προέρχονται από τα άκρα, θα µπορούσαν να υπάρξουν ακόµα περισσότερες απώλειες

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής