Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού λίγες ηµέρες µετά την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραµπ, η οποία, όπως ήταν αναµενόµενο, ανέτρεψε τα δεδοµένα της προεκλογικής κούρσας. Ο Τραµπ, όπως όλα δείχνουν, κατάφερε να αξιοποιήσει πολιτικά το γεγονός, βγαίνοντας ενισχυµένος, κάτι που φάνηκε και στο πρόσφατο συνέδριο του κόµµατός του, αλλά και στις δηµοσκοπήσεις.

Οι θετικές εξελίξεις στο στρατόπεδο των Ρεµπουµπλικανών έχουν θορυβήσει τους Δηµοκρατικούς, που αντιλαµβάνονται πλέον ότι ο Μπάιντεν δεν µπορεί να νικήσει τον Τραµπ. Σύµφωνα µε όσα διαρρέουν από το περιβάλλον του προέδρου, είναι πλέον θέµα ηµερών, αν όχι ωρών, να ανακοινώσει την παραίτησή του, καθώς οι πιέσεις που του ασκούνται από κορυφαία στελέχη, χορηγούς και ΜΜΕ είναι τεράστιες.

Τις τελευταίες ηµέρες, παρά τις προσπάθειες που έγιναν και από τις δυο πλευρές να χαµηλώσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης, το προεκλογικό κλίµα παραµένει ακραία πολωµένο και σχεδόν ψυχροπολεµικό.

Κερδισµένος ο Τραµπ 

Ο Τραµπ, ο οποίος σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ισχυρίζεται ότι αποτελεί στόχο του οµοσπονδιακού «βαθέος κράτους» και της κυβέρνησης Μπάιντεν, που θέλουν να τον εµποδίσουν να επανέλθει στην εξουσία, δείχνει να βγαίνει κερδισµένος από την πρόσφατη περιπέτεια, καθώς, σύµφωνα µε τις τελευταίες δηµοσκοπήσεις, τα ποσοστά του αυξήθηκαν κατά 2 µε 3 µονάδες, φθάνοντας στο 52%, έναντι 47% του Μπάιντεν.

Η απόφαση του πρώην προέδρου να ορίσει τον Τζέι Ντι Βανς, έναν νέο, αυτοδηµιούργητο, ταπεινής καταγωγής, µε απήχηση στα λαϊκά στρώµατα, που από πολλούς θεωρείται η ενσάρκωση της πολιτικής του «Πρώτα η Αµερική», ως αντιπρόεδρο προκάλεσε αντιφατικά σχόλια στο στρατόπεδο των ∆ηµοκρατικών, µε τον Μάικλ Τάιλερ, κορυφαίο στέλεχος του κόµµατος, να χαρακτηρίζει τον Βανς «ανέτοιµο, ανεπαρκή και πρόθυµο να κάνει ό,τι του ζητήσει ο Τραµπ». Από την πλευρά του, ο Βανς κατηγόρησε ευθέως τους ∆ηµοκρατικούς, λέγοντας ότι βρίσκονται πίσω από την πρόσφατη δολοφονική επίθεση σε βάρος του πρώην προέδρου: «H ρητορική των ∆ηµοκρατικών κατά του Τραµπ ήταν αυτή που οδήγησε στην απόπειρα δολοφονίας του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι τόνοι της αντιπαράθεσης χαµήλωσαν στα µέσα της εβδοµάδας, στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεµπουµπλικανών, από το οποίο ο Tραµπ έστειλε µήνυµα ενότητας λέγοντας: «Αυτήν τη στιγµή, είναι πιο σηµαντικό από ποτέ να σταθούµε ενωµένοι και να δείξουµε τον αληθινό µας χαρακτήρα ως Αµερικανοί». Η δήλωση αυτή ήρθε ως απάντηση στο µήνυµα ενότητας που έστειλε η πλευρά τον ∆ηµοκρατικών και ο Μπάιντεν προσωπικά, αµέσως µετά τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του πρώην προέδρου. Μάλιστα, θέλοντας να κάνει πράξη τα περί ενότητας, ο πρόεδρος επικοινώνησε µε τον πολιτικό του αντίπαλο για να του ευχηθεί για την υγεία του.

Λίγες ώρες αργότερα, το επιτελείο του Τραµπ επανήλθε, δηµοσιεύοντας στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης τη φωτογραφία-σύµβολο για τους Ρεµπουµπλικανούς, που δείχνει τον Τραµπ να υψώνει τη γροθιά του λίγα λεπτά µετά την απόπειρα δολοφονίας, και δίπλα µια φωτογραφία µε τον Μπάιντεν να σκοντάφτει καθώς προσπαθεί να ανέβει σε µια σκάλα αεροπλάνου.

Η Νάνσι Πελόζι κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι, αν παραμείνει, «θα καταστρέψει τις πιθανότητες του κόμματος να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές»

Ο Μπάιντεν επιμένει, τα ποσοστά των Δημοκρατικών κατρακυλούν

Η ανάρτηση έγινε την ώρα που κορυφώνεται η εσωκοµµατική διαµάχη στους κόλπους των ∆ηµοκρατικών για το εάν ο Μπάιντεν θα πρέπει να παραµείνει υποψήφιος ή αν πρέπει να παραιτηθεί, µετά την κατρακύλα του κόµµατος στις δηµοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο.

Η Νάνσι Πελόζι, πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι, αν παραµείνει, «θα καταστρέψει τις πιθανότητες των ∆ηµοκρατικών να κερδίσουν τις βουλευτικές εκλογές».

Στο ίδιο µήκος κύµατος, και ο επικεφαλής των ∆ηµοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούµερ, ανέφερε πως «το προτιµότερο για τον Μπάιντεν, για το ∆ηµοκρατικό Κόµµα και για τη χώρα θα ήταν να αποσυρθεί», ενώ ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο επικεφαλής των ∆ηµοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Χακίµ Τζέφρις, καθώς και ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Οµπάµα και η Χίλαρι Κλίντον.

Στον αντίποδα, ο Τραµπ, σε µια κίνηση εσωκοµµατικής ενότητας, µε σαφή υπονοούµενα για την κρίση στο στρατόπεδο των ∆ηµοκρατικών, κάλεσε να µιλήσουν στο συνέδριο των Ρεµπουµπλικανών δύο από τους µεγαλύτερους πολιτικούς αντιπάλους του, ο Ρον Ντε Σάντις και η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χέιλι. Τέλος, επιχειρώντας να στείλει ένα µήνυµα ανανέωσης µετά και τη µεγάλη συζήτηση που άνοιξε σχετικά µε το εάν οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία έχουν τη σωµατική και διανοητική ικανότητα να ηγηθούν µιας παγκόσµιας υπερδύναµης, όπως η Αµερική, το επιτελείο του Τραµπ ανέβασε στη σκηνή την εγγονή του, Κάρι, η οποία µίλησε µε θερµά λόγια για τον παππού της και για την απόπειρα δολοφονίας του, λέγοντας: «Πολλοί άνθρωποι έχουν βάλει τον παππού µου στην κόλαση και αυτός εξακολουθεί να στέκεται».

Ο φαύλος κύκλος των προσωπικών αντιπαραθέσεων δεν πρόκειται να κλείσει µετά και την αναµενόµενη αλλαγή ηγεσίας των ∆ηµοκρατικών, η οποία θα είναι ακόµα ένα σηµείο καµπής στην προεκλογική κούρσα, που θα δηµιουργήσει νέα δεδοµένα στους τρείς µήνες που αποµένουν µέχρι τις εκλογές του Νοεµβρίου ή και αργότερα...

Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»