Οι σοροί ενός ζευγαριού που ξεκίνησε ένα ταξίδι με ιστιοφόρο στον Ατλαντικό Ωκεανό βρέθηκαν σε σωσίβια λέμβο, σχεδόν έξι εβδομάδες μετά την τελευταία φορά που τους είδαν.

Η Βρετανίδα Σάρα Πακγουντ και ο Καναδός σύζυγός της Μπρετ Κλίμπερι, φαίνεται ότι εγκατέλειψαν το ιστιοφόρο τους και πέθαναν πριν ξεβραστούν στο νησί Σέιμπλ κοντά στη Νέα Σκωτία του Καναδά στις 12 Ιουλίου.

Το ζευγάρι αναφέρθηκε ως αγνοούμενο στις 18 Ιουνίου, αφού είχε αποπλεύσει από τη Νέα Σκωτία με το οικολογικό ιστιοφόρο τους, Theros, μια εβδομάδα νωρίτερα. Είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν προς τις Αζόρες, περίπου 3.228 χιλιόμετρα μακριά, με το ταξίδι να διαρκεί 21 ημέρες.
Η ανάρτηση του γιου τους

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο γιος του κ. Κλίμπερι, Τζέιμς, επιβεβαίωσε τον θάνατο του ζευγαριού, λέγοντας ότι οι τελευταίες ημέρες ήταν «πολύ δύσκολες». Πρόσθεσε ότι το ζευγάρι θα «λείπει για πάντα», σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει τίποτα που να γεμίσει το κενό που έχει αφήσει η, μέχρι τώρα, ανεξήγητη απώλειά τους».

Το σενάριο για τον θάνατό τους


Δεν είναι σαφές πώς το όνειρο του ζευγαριού για το διατλαντικό ταξίδι κατέληξε σε τραγωδία. Η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, δήλωσε η Βασιλική Καναδική Χωροφυλακή στο BBC σήμερα.

Μία θεωρία που εξετάζουν οι ερευνητές είναι ότι το ιστιοφόρο χτυπήθηκε από ένα διερχόμενο φορτηγό πλοίο που δεν αντιλήφθηκε την σύγκρουση, σύμφωνα με την καναδική ιστοσελίδα Saltwire. Σύμφωνα με μια ανώνυμη πηγή που μίλησε στο Saltwire, «το πλήρωμα του ιστιοφόρου είτε δεν μπόρεσε να αποφύγει τη σύγκρουση» είτε ενδέχεται να βρισκόταν κάτω από το κατάστρωμα με το Theros σε αυτόματο πιλότο.

Η καναδική ακτοφυλακή και τα στρατιωτικά αεροσκάφη δεν έχουν εντοπίσει συντρίμμια ή κανένα σημάδι του σκάφους, αναφέρει το Saltwire.

Δείτε φωτογραφίες:

kliberty
sarah-packwood


Σε ένα βίντεο που ανάρτησαν στο κανάλι τους στο YouTube, Theros Adventures, το ζευγάρι εξηγούσε πώς το ταξίδι τους - το οποίο είχαν ονομάσει Green Odyssey - θα βασιζόταν σε πανιά, ηλιακά πάνελ, μπαταρίες και έναν ηλεκτρικό κινητήρα που είχαν ανακατασκευάσει από αυτοκίνητο.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δείξουμε ότι μπορείς να ταξιδέψεις χωρίς να καις ορυκτά καύσιμα», δήλωσε ο κ. Κλίμπερι στο βίντεο, που είχε αναρτηθεί στις 12 Απριλίου. «Είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής μας μέχρι στιγμής», πρόσθεσε η κ. Πακγουντ.

Theros Adventures sailing Nova Scotia episode 8, Dartmouth Yacht Club, McNab's Island & some changes


Το ζευγάρι γνωρίστηκε τυχαία στο Λονδίνο το 2015, όταν ο κ. Κλίμπερι, συνταξιούχος μηχανικός, ετοιμαζόταν να δωρίσει έναν νεφρό στη αδελφή του. Παντρεύτηκαν στον Καναδά με το ιστιοφόρο τους έναν χρόνο αργότερα, πριν επιβεβαιώσουν τους όρκους τους σε μια παραδοσιακή τελετή handfasting στο Στόουνχεντζ το 2017, σύμφωνα με το προσωπικό blog της κ. Πακγουντ.

Η ιστορία τους είχε παρουσιαστεί σε ένα άρθρο του 2020 «How We Met« στον Guardian.