Την υποστήριξή του στην Κάμαλα Χάρις δήλωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν, λίγα λεπτά αφότου με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την προεκλογική εκστρατεία. Η απόφαση ήρθε έπειτα από τρεις εβδομάδες έντονων πιέσεων από στελέχη και χρηματοδότες των Δημοκρατικών.

Είχε προηγηθεί η τηλεμαχία με τον Ντόναλντ Τραμπ, όπου η ηλικία του Μπάιντεν φάνηκε ξεκάθαρα να αποτελεί πρόβλημα. Εκ των υστέρων στελέχη των Δημοκρατικών υποστήριζαν ότι αντίστοιχες υπήρξαν εμφανίσεις του σε κομματικές εκδηλώσεις ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2viqdwk2yrd)
Στην ανάρτησή του ο 81 ετών πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε: «Ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να υπηρετήσω ως πρόεδρός σας. Και ενώ ήταν η δική μου πρόθεση να διεκδικήσω την επανεκλογή μου, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας για μένα να παραιτηθώ και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως πρόεδρος για το υπόλοιπο της θητείας μου».

Ο πρόεδρος αναγγέλλει ότι θα μιλήσει στο έθνος εντός της εβδομάδας με περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την απόφασή του. Αν και σε αυτή δεν αναφέρει όνομα διαδόχου, ο μόνος άνθρωπος που ευχαριστεί ονομαστικά είναι η αντιπρόεδρος: «Θέλω να ευχαριστήσω την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, που ήταν ένας εξαιρετικός συνεργάτης σε όλη αυτή τη δουλειά».
Σε ανάρτηση που ακολούθησε λίγα λεπτά αργότερα ανέφερε: «Θέλω να προσφέρω την πλήρη υποστήριξή μου στην Κάμαλα, προκειμένου να είναι η υποψήφια του κόμματός μας φέτος. Είναι ώρα να ενωθούμε και να νικήσουμε τον Τραμπ. Ας το κάνουμε».

*Διαβάστε ακόμα: Εκλογές ΗΠΑ: Το πρώτο μήνυμα Ομπάμα για την απόσυρση Μπάιντεν - Καμιά αναφορά για στήριξη της Κάμαλα, "φουντώνουν" οι φήμες περί υποψηφιότητας της συζύγου του, Μισέλ


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2vq41hwkja1)

ΗΠΑ: Τα ονόματα και η πιθανότερη νέα υποψήφια των Δημοκρατικών Κάμαλα - Σφοδρή επίθεση ετοιμάζουν οι Ρεπουμπλικανοί

Η αντιπρόεδρος θα είναι πιθανότατα η υποψήφιος των Δημοκρατικών. Σύμφωνα με την «Washington Post», ήδη πριν από την παραίτηση σημαντικοί χρηματοδότες της προεκλογικής εκστρατείας των Δημοκρατικών ξεκίνησαν να παίρνουν συνεντεύξεις για νέο υποψήφιο αντιπρόεδρο. Έχουν ήδη έρθει σε επαφή με τους κυβερνήτες της Πενσιλβάνια, Τζος Σαπίρο, και του Κεντάκι, Άντι Μπεσίαρ. Ακούγονται, επίσης, τα ονόματα των κυβερνητών της Βόρειας Καρολίνας, Ρόι Κούπερ, και του Μίσιγκαν, Γκρέτσεν Γουίτμερ, και του γερουσιαστή της Αριζόνας, Μαρκ Κέλι.

Ο νυν πρόεδρος της Βουλής και στέλεχος των Ρεπουμπλικανών, Μάικ Τζόνσον, υποστήριξε μάλιστα ότι σε κάποιες πολιτείες πιθανότατα θα υπάρξουν δικαστικές προσφυγές. «Ο Μπάιντεν επιλέχθηκε ύστερα από μια μακρά δημοκρατική διαδικασία από 14.000.000 ανθρώπους, οπότε είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε αν το λεγόμενο κόμμα της δημοκρατίας, οι Δημοκρατικοί, προσφύγει τελικά σε μια παρασκηνιακή διαδικασία». Τα επόμενα 24ωρα οι Δημοκρατικοί καλούνται να αποσαφηνίσουν τη διαδικασία που θα ακολουθήσουν, ώστε να αποφύγουν τέτοιου είδους προβλήματα.

Οι Ρεπουμπλικανοί από την πλευρά τους αναμένεται να εξαπολύσουν μεγάλη επίθεση μέσω καταχωρίσεων κατά της Κάμαλα Χάρις. Μιλώντας τηλεφωνικά στο CNN ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Μπάιντεν «μακράν τον χειρότερο πρόεδρο στην ιστορία της χώρας μας». Εκτίμησε δε ότι θα την κερδίσει πιο εύκολα απ' ό,τι θα κέρδιζε τον Μπάιντεν.