Η αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν έφερε το Δημοκρατικό κόμμα σε μια άνευ προηγουμένου αβεβαιότητα την Κυριακή, όταν ανακοίνωσε ότι τερματίζει την εκστρατεία επανεκλογής του λίγες εβδομάδες πριν από το συνέδριο του κόμματος, στηρίζοντας την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις ως την επόμενη προεδρική υποψήφια του κόμματος.

*Διαβάστε εδώ: Εκλογές ΗΠΑ: H Καμάλα Χάρις ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της - "Μαζί, θα αγωνιστούμε και θα νικήσουμε"

Οι Δημοκρατικοί περιμένουν ακόμα να δουν ποιοι άλλοι υποψήφιοι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να μπουν στην κούρσα για την προεδρία εκτός από τη Χάρις.


Η διαδικασία εκλογής

Ένα σχέδιο που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες σχετικά με τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου προβλέπει μια συμπυκνωμένη προκριματική διαδικασία, με τους υποψηφίους να πρέπει να εξασφαλίσουν την έγκριση 40 από τα 400 σημερινά μέλη της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών (DNC), συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων από καθεμία από τις τέσσερις περιφέρειες του κόμματος.

Στη συνέχεια θα υπάρξουν δύο τηλεοπτικές συζητήσεις και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί όταν οι υποψήφιοι θα οριστούν επίσημα και θα ψηφιστούν, από τους αντιπροσώπους στο συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο στις 19 Αυγούστου.

Οι εκπρόσωποι που στήριξαν τον Μπάιντεν θα είναι ελεύθεροι να διαλέξουν όποιον υποψήφιο θέλουν, παρόλο που η Κάμαλα Χάρις είναι η επιλογή του απερχόμενου προέδρου.

Αν και οι απόψεις διίστανται, καθώς ορισμένα μέλη προτρέπουν το κόμμα να συσπειρωθεί πίσω από την Κάμαλα Χάρις, χωρίς να ακολουθηθεί η διαδικασία ανάδειξης προέδρου από τη βάση του κόμματος, ορισμένα άλλα, κυρίως μέλη της Δημοκρατικής Εθνικής Επιτροπής, πιστεύουν ότι η προσπάθεια αξίζει τον κόπο και ότι ο χρόνος που απομένει αν και περιορισμένος θα ήταν επαρκής για την ανάδειξη προέδρου από τη βάση.


Ποιος θα αντικαταστήσει τον Τζο Μπάιντεν ως υποψήφιος για την προεδρία;

Μετά την ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν ότι σκοπεύει να παραιτηθεί, ορισμένοι ψηφοφόροι έχουν ήδη δηλώσει τις προτιμήσεις τους για πιθανούς διαδόχους του.

Οι επικρατέστεροι:

Κάμαλα Χάρις

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θεωρείται η κορυφαία υποψήφια, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται μετά το ντιμπέιτ του Τζο Μπάιντεν με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν επίσης ότι έχει καλύτερες επιδόσεις συνολικά στους μαύρους και νέους ψηφοφόρους από τον Μπάιντεν, δύο βασικά δημογραφικά στοιχεία στα οποία ο απερχόμενος πρόεδρος υστερούσε.

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, μια πιθανή αναμέτρηση μεταξύ της Κάμαλα Χάρις και του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η Χάρις και ο Τραμπ ήταν σχεδόν ισόπαλοι, με το 42% να την υποστηρίζει και το 43% να υποστηρίζει τον πρώην πρόεδρο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Μια άλλη δημοσκόπηση που κυκλοφόρησε το CNN την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου έδειξε ότι μια αναμέτρηση μεταξύ της Χάρις και του Τραμπ είχε ως αποτέλεσμα μια διαφορά 45%-47%, σε σύγκριση με τη διαφορά 43%-49% μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ.

Γκρέτσεν Γουίτμερ

Η κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ, η οποία κέρδισε την επανεκλογή της το 2022 και θεωρείται πιθανή υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία του 2028, θα μπορούσε να διεκδικήσει την προεδρία απέναντι στη Χάρις. Έχει συγκρουστεί ανοιχτά στο παρελθόν με τους Ρεπουμπλικανούς, συμπεριλαμβανομένου και του Τραμπ, όταν την κατηγόρησαν για τις πολιτικές που ακολούθησε στη διάρκεια της πανδημίας.

Η δημοσκόπηση της Ipsos έδειξε ότι η Γουίτμερ ήταν πίσω από τον Τραμπ με 36% έως 41% σε μια κούρσα του 2024, ενώ η δημοσκόπηση του CNN την είχε 42% έναντι του 47% του Τραμπ.

Γκάβιν Νιούσομ

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ υπήρξε δεξί χέρι το Μπάιντεν και εκφραστής φιλελεύθερων απόψεων σε πολλά κρίσιμα ζητήματα, όπως τα δικαιώματα των γυναικών, η μετανάστευση και η οικονομία.

Στη δημοσκόπηση της Ipsos, ο Newsom συγκέντρωσε 39% έναντι 42% του Τραμπ και στη δημοσκόπηση του CNN έλαβε 43% έναντι 48% του πρώην προέδρου.

Ο Νιούσομ έπλεξε το εγκώμιο του Μπάιντεν μετά από την απόφαση του να εγκαταλείψει την κούρσα, αλλά δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το εάν θα ήθελε να είναι υποψήφιος.

Άντι Μπέσιαρ

Ο κυβερνήτης του Κεντάκι, Άντι Μπέσιαρ, θεωρείται ανερχόμενο αστέρι στο νότο, αφού κέρδισε την επανεκλογή του σε μια πολιτεία όπου παραδοσιακά επικρατούν οι Ρεμπουμπλικανοί.

Η δημοσκόπηση της Ipsos έδειξε ότι η αντιστοιχία Μπέσιαρ-Τραμπ θα είχε ως αποτέλεσμα τη διαίρεση 36%-40% μεταξύ του ίδιου και του πρώην προέδρου. Η δημοσκόπηση του CNN δεν εξέτασε τους ερωτηθέντες σχετικά με το ότι ο Μπεσιαρ είναι πιθανός διάδοχος.

Τζέι Ρόμπερτ Πρίτσκερ

Ο κυβερνήτης του Ιλινόις, Τζέι Πρίτσκερ, εκφραστής των απόψεων του Μπάιντεν από την αρχή της εκστρατείας του 2024 και επέκρινε συνεχώς τον Τραμπ για τις ακροδεξιές πολιτικές, την επιθετική ρητορική και την ποινική του καταδίκη.

Η δημοσκόπηση της Ipsos έδειξε ότι το 34% των ψηφοφόρων θα επέλεγε τον Πρίτσκερ έναντι 40% για τον Τραμπ. Το όνομα του Πρίτσκερ δεν κυκλοφόρησε από τους δημοσκόπους του CNN, ωστόσο, είπε στο δίκτυο ότι ο Μπάιντεν θα είναι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών «εκτός αν λάβει κάποια άλλη απόφαση».

Ο Πρίτσκερ δημοσίευσε επίσης μια δήλωση μετά την αποχώρηση του Μπάιντεν από την κούρσα, αλλά δεν έδειξε ότι ο ίδιος θα ήθελε να μπει στην κούρσα.

Πιτ Μπούτιτζετζ

Ο υπουργός Μεταφορών Πιτ Μπούτιτζετζ είναι ένα από τα ανερχόμενα αστέρια των Δημοκρατικών διαδραματίζοντας ενεργό ρόλο τόσο στην προεκλογική εκστρατεία όσο και στις προγραμματικές συζητήσεις.

Ο πρώην δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ της Ιντιάνα ήταν ένας εκ των διεκδικητών της προεδρίας των Δημοκρατικών το 2020, επέλεξε όμως να αποχωρήσει στηρίζοντας την υποψηφιότητα Μπάιντεν.

Στη δημοσκόπηση του CNN, το 43% των ερωτηθέντων επέλεξε τον Μπούτιτζετζ σε σύγκριση με το 47% του Τραμπ.