Ανατροπή έφερε στην  πολιτική πραγματικότητα των ΗΠΑ η παραίτηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν από την εκ νέου διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν παρέδωσε την σκυτάλη της υποψηφιότητας στην Κάμαλα Χάρις.

Η Χάρις έγραψε ήδη ιστορία καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, αλλά αντιμετωπίζει πληθώρα αμφιβολιών για το αν μπορεί να νικήσει τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο και πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι επόμενες ημέρες θα κρίνουν εάν η Χάρις θα επιλεγεί από το κόμμα της ως υποψήφια. Αυτό αναμένεται να γίνει στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών τον επόμενο μήνα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2vu03nwvqp5)

Κάμαλα Χάρις: Η ηλικία, η καταγωγή και η οικογένεια

Η Κάμαλα Χάρις γεννήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 1964 στο Όκλαντ της Καλιφόρνια από γονείς που γνωρίστηκαν ως ακτιβιστές πολιτικών δικαιωμάτων. Είναι 60 ετών.

Μεγάλωσε σε μία έντονα ευαισθητοποιημένη οικογένεια, ενώ μιλά συχνά για τη συμμετοχή της σε διαδηλώσεις από νεαρή ηλικία.

Οι γονείς της Χάρις χώρισαν όταν ήταν μικρή και τη μεγάλωσε η μητέρα της μαζί με τη μικρότερη αδερφή της, Μάγια.

Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Χάουαρντ, ένα ιστορικό πανεπιστήμιο στην Ουάσιγκτον, και εντάχθηκε στην αδελφότητα Άλφα Κάπα Άλφα, η οποία αποτέλεσε για κείνη πηγή έμπνευσης μετέπειτα.

Κάμαλα Χάρις: Η επαγγελματική πορεία και η πολιτική άνοδος

Μετά την αποφοίτησή της, η Κάμαλα Χάρις επέστρεψε στο Σαν Φρανσίσκο για τη νομική σχολή και επέλεξε να κάνει καριέρα ως εισαγγελέας, μια κίνηση που εξέπληξε την οικογένειά της.

Το 2003 ήταν υποψήφια για το πρώτο της πολιτικό αξίωμα, ενώ διετέλεσε για χρόνια εισαγγελέας στο Σαν Φρανσίσκο.

Μήνες μετά τη θητεία της, η κ. Χάρις αρνήθηκε να ζητήσει τη θανατική ποινή για τον δολοφόνο ενός νεαρού αστυνομικού που σκοτώθηκε εν ώρα καθήκοντος, καταστρέφοντας τη σχέση της με την αστυνομία της πόλης. Το επεισόδιο δε σταμάτησε την πολιτική της άνοδο, κι αφού έγινε πρόεδρος ο Ομπάμα, ενέκρινε την υποψηφιότητά της το 2010 για τη γενική εισαγγελία της Καλιφόρνια.

Μόλις εκλέχθηκε στο αξίωμα, δεσμεύτηκε να διατηρήσει τη θανατική ποινή παρά την ηθική αντίθεσή της σε αυτήν.

Καθώς οι δολοφονίες με φυλετικά κριτήρια από την αστυνομία λάμβαναν περισσότερη προσοχή, η κα Χάρις εφάρμοσε ορισμένες αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης φυλετικών δεδομένων στη συμπεριφορά της αστυνομίας.

Η φιλία που διατηρούσε η Κάμαλα Χάρις με τον Μπο Μπάιντεν ήταν αυτό που την έφερε κοντά με τον πατέρα του, Τζο Μπάιντεν. Ο Μπο Μπάιντεν πέθανε από καρκίνο στον εγκέφαλο το 2015 και χρόνια αργότερα ο πατέρας του την επέλεξε για υποψήφια γερουσιαστή στο πλευρό του.

Κάμαλα Χάρις: Η προσωπική της ζωή

Η Κάμαλα Χάρις παντρεύτηκε το δικηγόρο Ντάγκλας Έμχοφ το 2014 και έγινε θετή μητέρα των δύο παιδιών του, της Έλα και του Κόουλ, που την αποκαλούν «Μομάλα».

Σχεδόν δύο χρόνια αφότου έγινε γερουσιαστής, η Κάμαλα Χάρις ανακοίνωσε την εκστρατεία της για την προεδρική υποψηφιότητα των Δημοκρατικών το 2020. Τελικά η εκστρατεία ακυρώθηκε, με την ίδια να κάνει βήματα πίσω.

Οκτώ μήνες αργότερα, ο Τζο Μπάιντεν επέλεξε την κ. Χάρις ως αντιπρόεδρό του. Μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της, η Κάμαλα Χάρις εργάστηκε για να σταματήσει τη μετανάστευση από την Κεντρική Αμερική. Παράλληλα, είναι υπέρμαχος του δικαιώματος στην άμβλωση, «πάλεψε» για καλύτερη θέση της γυναίκας στις ΗΠΑ γενικότερα ενώ χαρακτηρίστηκε ως «πολιτική πρωτοπόρος». 

Η αντίθεσή της με την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που διατυπώνει σε κάθε ευκαιρία είναι σίγουρα αυτό που τη χαρακτήρισε στα μάτια του λαού.