H Κάμαλα Χάρις αμέσως μετά την απόσυρση Μπάιντεν, ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών και κατ’ επέκταση να βρεθεί απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2024.

Η Κάμαλα Χάρις, πρώην γερουσιαστής των ΗΠΑ από την Καλιφόρνια και η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, θα μπορούσε να γίνει η πρώτη μαύρη γυναίκα που θα ηγηθεί ενός μεγάλου πολιτικού κόμματος και, μάλιστα, να διεκδικήσει τη προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι σύμμαχοι της Κάμαλα Χάρις έχουν εξαπολύσει αγώνα δρόμου τις τελευταίες ώρες για να βεβαιωθούν ότι θα κερδίσει το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος, αντικαθιστώντας τον Τζο Μπάιντεν, και ερχόμενη αντιμέτωπη με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν μία μάχη στήθος με στήθος.

Κάμαλα Χάρις: Στο προσκήνιο η προσωπική ζωή της

Η Κάμαλα Χάρις γεννημένη στις 20 Οκτωβρίου 1964 στο Oakland της Καλιφόρνια, είναι κόρη μεταναστών από την Ινδία και την Τζαμάικα και είναι παντρεμένη με τον δικηγόρο Ντάγκλας Έμχοφ. Η πολιτική της καριέρα ξεκίνησε ως Εισαγγελέας του San Francisco (2004-2010) και στη συνέχεια ως Γενική Εισαγγελέας της Καλιφόρνιας (2011-2017). Το 2016 εξελέγη στη Γερουσία των ΗΠΑ, όπου έγινε η δεύτερη Αφροαμερικανή γυναίκα γερουσιαστής. Το 2020, έγινε η πρώτη γυναίκα, η πρώτη μαύρη και η πρώτη ασιατικής καταγωγής αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Τώρα η Κάμαλα Χάρις διεκδικεί την προεδρία των Δημοκρατικών και των ΗΠΑ. Σε περίπτωση που αυτό το σενάριο γίνει πραγματικότητα, ο δικηγόρος σύζυγός της Ντάγκλας Έμχοφ θα γίνει ο πρώτος κύριος στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ποιος είναι ο Ντάγκλας Έμχοφ

Σε πρώτο πλάνο η σχέση της Χάρις με τον Ντάγκλας Έμχοφ. Όταν ο Μπάιντεν και η Χάρις κέρδισαν τις τελευταίες προεδρικές εκλογές, τον Νοέμβριο του 2020, ο Έμχοφ αντέδρασε με μια εγκάρδια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο X (πρώην Twitter), στην οποία αγκαλιάζει τη σύζυγό του. «Τόσο περήφανος για σένα», έγραψε.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του, ο Έμχοφ γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και μεγάλωσε στο Matawan του New Jersey.

Η οικογένειά του – οι γονείς Μάικ και Μπάρμπαρα, μαζί με τα αδέλφια Τζέιμι και Άντι – μετακόμισαν στην περιοχή του Λος Άντζελες όταν ο Έμχοφ ήταν έφηβος.

Πήρε πτυχίο από τη Νομική Σχολή Gould του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας και μετά o Έμχοφ εργάστηκε για 30 χρόνια στο Λος Άντζελες. Εκεί γνώρισε τη γυναίκα που θα γινόταν σύζυγός του και η μελλοντική πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, την Κάμαλα Χάρις.

Επιβεβαίωσε τον τίτλο του «δεύτερου κυρίου», ανοίγοντας λογαριασμό στα social media, ενώ στο βιογραφικό του αναφέρει: «Δεύτερος κύριος των Ηνωμένων Πολιτειών. Αφοσιωμένος μπαμπάς. Περήφανος σύζυγος της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις».

Μετά την εκλογή του Μπάιντεν και της Χάρις πέρασε στη διδασκαλία.

Άρχισε να διδάσκει στο Νομικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν στην Ουάσιγκτον, όπου δίδαξε ένα μάθημα για διαφωνίες δικαίου ψυχαγωγίας. Υπηρέτησε επίσης ως διακεκριμένος συνεργάτης στο Νομικό Ινστιτούτο του Τζορτζτάουν για το Τεχνολογικό Δίκαιο & Πολιτική.

Κάμαλα Χάρις: Πώς έγινε η γνωριμία με τον σύζυγό της

Ο ίδιος και η Κάμαλα γνωρίστηκαν σε ένα ραντεβού στα τυφλά μέσω κοινού τους φίλου.

Συγκεκριμένα, ο Έμχοφ και η Κάμαλα Χάρις γνωρίστηκαν αφού η σύμβουλος δημοσίων σχέσεων Κριζέτ Χούντλιν τους έστησε σε ένα ραντεβού στα τυφλά το 2013, όταν η Χάρις ήταν γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνια. Έναν χρόνο μετά οι δυο τους παντρεύτηκαν στο δικαστήριο της Σάντα Μπάρμπαρα στις 22 Αυγούστου του 2014.

Ο Ντάγκλας Έμχοφ έχει δύο ενήλικα παιδιά από τον προηγούμενο γάμο του με την Κερστίν Έμχοφ (χώρισαν το 2008), τους Κόουλ and Έλλα. Ο γιος και η κόρη του, Κόουλ και Έλλα, αποκαλούν τη Χάρις «Μομάλα» γιατί δεν ήθελαν να την αποκαλούν μητριά.

«Όταν παντρευτήκαμε, ο Κόουλ, η Έλλα και εγώ συμφωνήσαμε ότι δεν μας άρεσε ο όρος “μητριά”. Αντίθετα, τα παιδιά βρήκαν το όνομα “Μομάλα” (από το μαμά, mum και το Καμάλα)» είχε πει.

Έκτοτε αποτελούν την επιτομή της σύγχρονης αμερικανικής «μεικτής» οικογένειας.

Στις 20 Ιανουαρίου 2021, η Κάμαλα Χάρις ορκίστηκε αντιπρόεδρος στα σκαλιά του Καπιτωλίου των ΗΠΑ, καθιστώντας έτσι τον Έμχοφ τον «δεύτερο κύριο».


Οι υποθέσεις που έχει επιλέξει να υποστηρίξει στο ρόλο του περιλαμβάνουν την πρόσβαση σε νομική βοήθεια για όλους, την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, τα δικαιώματα στην άμβλωση και άλλα.

Την υποστήριζε και την υποστηρίζει ενεργά σε κάθε της βήμα… Από το να βγάζει selfies μπροστά στις κάμερες, μέχρι την προεκλογική της εκστρατεία, ενώ δεν δίστασε να μιλήσει και ο ίδιος σε προεκλογικές συγκεντρώσεις.