Οι υγειονομικές αρχές στο κρατίδιο Κεράλα της Ινδίας εξέδωσαν συναγερμό μετά τον θάνατο ενός 14χρονου αγοριού από τον ιό Νίπα (Nipah), όπως μεταδίδει το BBC. Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας του κρατιδίου, επιπλέον 60 άτομα έχουν ταυτοποιηθεί ως άτομα που ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου να έχουν την ασθένεια.

Η υπουργός Υγείας της Κεράλα Veena George δήλωσε ότι το αγόρι ήταν από την πόλη Pandikkad και ότι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του έχουν απομονωθεί και έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις.

Από τους κατοίκους της περιοχής ζητήθηκε να λάβουν προφυλάξεις, όπως να φορούν μάσκες σε δημόσιους χώρους και να αποφεύγουν να επισκέπτονται άτομα που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Τι είναι ο ιός Νίπα

Η λοίμωξη από τον ιό Νίπα είναι μια «ζωονόσος ασθένεια» που μεταδίδεται από ζώα όπως οι χοίροι και οι νυχτερίδες φρούτων στον άνθρωπο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ο ΠΟΥ έχει χαρακτηρίσει τον ιό ως παθογόνο προτεραιότητας λόγω της δυνατότητάς του να προκαλέσει επιδημία.

Ποια είναι τα συμπτώματα του ιού Νίπα

Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πυρετός
  • Πονοκέφαλοι
  • Μυϊκός πόνος
  • Εμετός
  • Πονόλαιμος

Σε μερικούς ανθρώπους, αυτό μπορεί να ακολουθηθεί από:

  • Ζάλη ή/και υπνηλία
  • Και/ή αλλοίωση της συνείδησης
  • Και/ή αλλοιωμένη οξεία εγκεφαλίτιδα
  • Και/ή άτυπη πνευμονία
  • Και/ή άλλα σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα

Πόσο θανατηφόρος είναι

Οι άνθρωποι που προσβάλλονται από τον ιό μερικές φορές δεν παρουσιάζουν κανένα αξιοσημείωτο σύμπτωμα, ενώ άλλοι εμφανίζουν σημάδια οξέων αναπνευστικών προβλημάτων. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μια λοίμωξη από τον ιό Nipah μπορεί να οδηγήσει σε εμβρυϊκή εγκεφαλίτιδα – μια σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει τον εγκέφαλο.

Το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ όσων προσβάλλονται από τον ιό είναι υψηλό, καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμο φάρμακο ή εμβόλιο για τη θεραπεία της λοίμωξης. Η θεραπεία περιορίζεται στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στην υποστηρικτική φροντίδα.

Πώς εξαπλώνεται

Μπορεί να μεταδοθεί μέσω μολυσμένων τροφίμων και μέσω της επαφής με μολυσμένο άτομο. Οι ειδικοί λένε ότι λόγω της απώλειας βιοτόπων, τα ζώα ζουν σε πιο κοντινή απόσταση από τον άνθρωπο και αυτό βοηθά τον ιό να μεταπηδήσει από τα ζώα στον άνθρωπο.

Η κυβέρνηση της πολιτείας της Κεράλα ανακοίνωσε πρόσφατα ότι δημιουργεί ένα σχέδιο δράσης για την πρόληψη της επιδημίας Nipah. Πέρυσι, οι αρχές της πολιτείας έκλεισαν σχολεία και γραφεία μετά την επιβεβαίωση πέντε κρουσμάτων.

Πού έχει εντοπιστεί

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα δύο πρώτα κρούσματα το 2001 και το 2007 αναφέρθηκαν και τα δύο στο ανατολικό κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης.

Το 2018, 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια επιδημία στις περιφέρειες Kozhikode και Malappuram στο νότιο κρατίδιο της Κεράλα.

Ο ιός έχει συνδεθεί με δεκάδες θανάτους στην πολιτεία Κεράλα από τότε που αναφέρθηκε για πρώτη φορά εκεί το 2018.

Ο 14χρονος πέθανε την Κυριακή, μόλις μία ημέρα αφότου επιβεβαιώθηκε ότι έχει τον ιό, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ινδικών μέσων ενημέρωσης.

Τμήματα της Κεράλα λέγεται ότι είναι τα πιο επικίνδυνα παγκοσμίως για τον ιό. Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Reuters πέρυσι διαπίστωσε ότι η Κεράλα, η οποία είναι ένα τροπικό κρατίδιο και βιώνει ταχεία αστικοποίηση και ραγδαία απώλεια δέντρων, δημιούργησε «ιδανικές συνθήκες για την εμφάνιση ενός ιού όπως ο Nipah».


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czlqc0xb6q6x)