Η Κάμαλα Χάρις το 2020 έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και τώρα μετά την απόσυρση του Τζο Μπάιντεν επιδίωκει - όπως όλα δείχνουν - να γίνει η πρώτη αφροαμερικανίδα που θα λάβει το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος με απώτερο σκοπό να γίνει κάτοικος του Λευκού Οίκου. 

Παρά το γεγονός ότι η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της ενεργοποίησε ένα σημαντικό δίκτυο υποστήριξης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο παρελθόν βρέθηκε αντιμέτωπη με ρατσιστικές και σεξιστικές επιθέσεις. 

Δεν είναι λίγες οι φορές που η άλλοτε Γενική Εισαγγελέας της Πολιτείας της Καλιφόρνια έχει μιλήσει στις εμφανίσεις της για τη μητέρα της και τις γυναίκες από όλες τις φυλές που άνοιξαν τον δρόμο για άτομα σαν την ίδια.

Τα δυνατά σημεία της Χάρις

Η Κάμαλα Χάρις θα επιδιώξει να δώσει τη μάχη απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ. Στα ατού της είναι και η ηλικία της. Είναι 59 ετών, δηλαδή μικρότερη κατά 19 χρόνια από τον 78χρονο Ρεπουμπλικανό υποψήφιο. Η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της έχει ενεργοποιήσει ένα δίκτυο υποστήριξης, ωστόσο η ίδια και στο παρελθόν, έχει αντιμετωπίσει ρατσιστικές και σεξιστικές επιθέσεις.

Η Χάρις τα πηγαίνει λίγο καλύτερα από τον Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις για την αναμέτρηση με τον Τραμπ: ισοψήφησαν με 44% ο καθένας σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, δίνοντάς της πλεονέκτημα δύο μονάδων έναντι του Μπάιντεν στην ίδια δημοσκόπηση. Έχει επίσης ελαφρώς υψηλότερα ποσοστά αποδοχής από τον Μπάιντεν.

Ενώ αυτά τα ποσοστά δεν αποτελούν συντριπτική υπόθεση για την υποψηφιότητά της, οι υποστηρικτές της υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να βελτιωθούν γρήγορα καθώς θα παρουσιαστεί στο κοινό με ένα ενωμένο και ενθουσιασμένο Δημοκρατικό κόμμα πίσω της. Και επισημαίνουν το πρόσφατο ρεκόρ της στην επίθεση κατά του Τραμπ, καθώς και το γεγονός ότι είναι μια εξέχουσα φωνή υπέρ του Μπάιντεν σχετικά με τις αμβλώσεις, ως απόδειξη για τη θεωρία ότι θα μπορούσε να είναι μια ευκίνητη και ενεργητική προεκλογική εκστρατεία εναντίον του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου.

Η Χάρις θεωρείται μετριοπαθής που πέτυχε στην Καλιφόρνια με το μήνυμα «σκληρή αντιμετώπιση του εγκλήματος» πριν αναδειχθεί ως προοδευτική μεταρρυθμίστρια.

Η αντίθεση ανάμεσα σε μια 59χρονη πρώην εισαγγελέα, η οποία θα είναι «η πρώτη γυναίκα και η πρώτη έγχρωμη γυναίκα που θα εκλεγεί πρόεδρος, και σε έναν 76χρονο καταδικασμένο εγκληματία» είναι μια άλλη πηγή αισιοδοξίας. Και οι υποστηρικτές της Χάρις ελπίζουν ότι θα μπορούσε να στηρίξει την υποστήριξη των Δημοκρατικών μεταξύ του σημαντικού αριθμού των νεότερων ψηφοφόρων και των έγχρωμων που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έχουν στραφεί προς τον Τραμπ.

Ένα άλλο σημείο υπέρ της είναι εξαιρετικά πρακτικό: θα είναι πολύ πιο απλό γι' αυτήν να έχει πρόσβαση στα χρήματα που συγκέντρωσε η εκστρατεία του Μπάιντεν ύψους 240 εκατομμυρίων δολαρίων - και στα σημαντικά κεφάλαια που εισρέουν τώρα από δωρητές που είχαν αναστείλει τις εισφορές τους.

Ενσαρκώνει μια χώρα που γίνεται φυλετικά και εθνοτικά ποικιλόμορφη

Η επιλογή της ως αντιπροέδρου είχε θεωρηθεί ως αναγνώριση του ρόλου που διαδραμάτισαν οι μαύρες γυναίκες από το 2016 και μετά, ενώ η ίδια θεωρείται ότι ενσαρκώνει μια χώρα που γίνεται φυλετικά και εθνοτικά ποικιλόμορφη.

Γεννημένη στην Καλιφόρνια από πατέρα Τζαμαϊκανό - Αμερικανό καθηγητή Οικονομικών του Στάνφορντ και μητέρα Ινδή βιολόγο και ερευνήτρια του Μπέρκλεϊ, η 59χρονη αντιπρόεδρος των ΗΠΑ σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Οικονομικά και στη συνέχεια Νομικά. Από το βράδυ της Κυριακής όταν και έγινε γνωστό ότι ο Τζο Μπάιντεν παραιτείται από την κούρσα επανεκλογής δίκτυα οργανώσεων που πιέζουν για την αύξηση των γυναικών στα πολιτικά πράγματα δεν έκρυβαν τον ενθουσιασμό τους. Μάλιστα πολλοί εκτιμούν ότι είναι ευκαιρία να κινητοποιηθούν νέοι ψηφοφόροι.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι βρέθηκε στο στόχαστρο καθώς οι ομιλητές υποστήριξαν ότι αποτελεί μέρος μίας κυβέρνησης που φέρει την ευθύνη για την αύξηση της εγκληματικότητας και του πληθωρισμού, ενώ την κατηγόρησαν ως συνυπεύθυνη με έναν γέρο και αναποτελεσματικό πρόεδρο. Χαρακτηρίζοντάς την «τσάρο των συνόρων», την κατηγόρησαν για ρεκόρ διέλευσης μεταναστών στα σύνορα.

Οι επιθέσεις δεν ήταν τυχαίες καθώς στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο θεωρούσαν βέβαιο ότι η αντιπρόεδρος θα διεκδικήσει την ηγεσία ενώ μπορεί να ενεργοποιήσει γυναίκες, νέους και μαύρους ψηφοφόρους. 

Εχει μιλήσει συχνά για το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση

Ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, η Χάρις έχει μιλήσει συχνά για το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και φέρεται να πίεσε την κυβέρνηση Μπάιντεν να δώσει έμφαση στο ζήτημα. Ορισμένοι εκτιμούν ότι η θέση της θα μπορούσε να είναι πλεονέκτημα, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι δέχονται πυρά για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ανατρέψει την απόφαση Roe v. Wade.

Ωστόσο, κατά διαστήματα, η Αμερικανική αντιπρόεδρος έχει βρεθεί αντιμέτωπη με κατηγορίες όπως η απουσία της από τη δημόσια σκηνή, αλλά και για την απόδοσή της. Οι New York Times είχαν γράψει τον Οκτώβριο ότι δυσκολεύεται να τοποθετηθεί ως σημαντική οντότητα στην πολιτική σκηνή, ενώ το 2021, το CNN είχε αποκαλύψει ότι υπάρχει ένταση μεταξύ του οβάλ γραφείου και του γραφείου της Χάρις.

Η Κάμαλα Χάρις είχε εκνευρίσει και την αριστερή ριζοσπαστική πτέρυγα των Δημοκρατών, καθώς έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, βρισκόμενη σε ταξίδι στη Γουατεμάλα, είχε πει στους πολίτες της να μην πάνε στις ΗΠΑ. Ακόμη μεγαλύτερες ήταν οι αντιδράσεις όταν ρωτήθηκε σε τηλεοπτική συνέντευξη γιατί δεν έχει επισκεφθεί τα σύνορα των ΗΠΑ. «Δεν έχω πάει και στην Ευρώπη επίσης, δεν καταλαβαίνω το νόημα του ερωτήματός σας», είπε.
Στην έναρξη της θητείας της το Politico είχε υποστηρίξει ότι στο γραφείο της Κάμαλα Χάρις υπήρχε ένα δυσλειτουργικό και κακοποιητικό περιβάλλον, με μεγάλη και συχνή εναλλαγή προσωπικού και νοοτροπία από πάνω προς τα κάτω, στην οποία οι ιδέες των υπαλλήλων συχνά απορρίπτονταν.

Μετά από σειρά αρνητικών αναφορών, ο Λευκός Οίκος τον Νοέμβριο του 2021 έσπευσε να υπερασπιστεί δημόσια την Κάμαλα Χάρις, λέγοντας ότι η αντιπρόεδρος «δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας εταίρος για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά και τολμηρή ηγέτιδα που έχει αναλάβει σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, από τα δικαιώματα ψήφου μέχρι την αντιμετώπιση των αιτιών της μετανάστευσης και την επέκταση της ευρυζωνικότητας».

Οι δημοσκοπήσεις

Αν και η Κάμαλα Χάρις θεωρείται ήδη φαβορί για τους Δημοκρατικούς, πολλοί αναρωτιούνται για τα ποσοστά αποδοχής της και αν θα καταφέρει να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ. Ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Χάρις θα τα πήγαινε καλύτερα σε μια υποθετική αντιπαράθεση με τον Τραμπ σε σχέση με τον Μπάιντεν, αν και άλλες πρόσφατες δημοσκοπήσεις την τοποθετούν στο ίδιο επίπεδο με τον Μπάιντεν ή και πίσω από αυτόν.

Η σχετικά χαμηλή αποδοχή της Χάρις (38,6%, σύμφωνα με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων του Five Thirty Eight) είναι ανησυχητική για τους Δημοκρατικούς. Ωστόσο, έχει υψηλότερη αποδοχή από τον Μπάιντεν μεταξύ των μαύρων και ισπανόφωνων ψηφοφόρων, δύο δημογραφικών ομάδων στις οποίες ο Μπάιντεν είχε χάσει την υποστήριξη.

Στέλεχος Δημοκρατικών: Η Κάμαλα Χάρις είναι η πιο δυνατή επιλογή αυτή τη στιγμή

Για τις εξελίξεις όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στις ΗΠΑ μετά την αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα και τη διαφαινόμενη υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις, μίλησε ο κ. Κώστας Αλεξάκης, στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος στο Μέριλαντ.

Για την υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις, ο κ. Αλεξάκης ανέφερε στο Ertnews ότι «είναι η πιο δυνατή επιλογή αυτή τη στιγμή και νομίζω ότι έχει εξασφαλίσει τη θέση γιατί όλοι, μα όλοι αυτοί που ήταν αντίπαλοι την υποστηρίζουν εντός του κόμματος. Αλλά η Αμερική είναι λίγο παράξενη γιατί 5-7 πολιτείες διαλέγουν τον πρόεδρο».

«Αυτή τη στιγμή ο Τραμπ έχει ορμή και είναι αμείλικτος στις επιθέσεις του. Η επιβίωσή του από την απόπειρα δολοφονίας ήταν μια ώθηση στο ανάστημά του. Οι υποστηρικτές του είναι αφοσιωμένοι σε αυτόν», συμπλήρωσε ο κ. Αλεξάκης.

Σύμφωνα με το στέλεχος των Δημοκρατικών στο Μέριλαντ «οι αδέσμευτοι είναι λίγοι και αυτοί θα κρίνουν τον αγώνα. Οι αδέσμευτοι στο πεδίο της μάχης είναι ως επί το πλείστον συντηρητικοί και θα είναι δύσκολο για την Κάμαλα Χάρις να τους προσελκύσει».

Στο αν η Χάρις είναι αυτό που χρειάζεται το Δημοκρατικό Κόμμα για να κερδίσει, ο κ. Αλεξάκης τόνισε: «Νομίζω ότι τον αγώνα τον υπολογίζουν χαμένο και περιμένουν την επόμενη τετραετία. Γι’ αυτό δεν έχει βγει κανένας άλλος να διεκδικήσει αυτή τη θέση».

«Οι πολιτείες που μετράνε είναι Αριζόνα, Τζώρτζια, Μίσιγκαν, Νεβάδα, Βόρεια Καρολίνα και η Πενσυλβάνια. Οι πολιτείες αυτές είναι που μετράνε κι εκεί μέχρι τώρα η Κάμαλα και ο Μπάιντεν έχαναν από τον Τραμπ, έως τώρα. Δεν ξέρω πώς θα μπορέσει να πάρει τους υποστηρικτές, αυτούς τους αδέσμευτους που είναι συντηρητικοί. Δεν ξέρω πώς, αν έχει τη δύναμη ή το σχέδιο».

«Ο Τζο Μπάιντεν ήταν σε καλύτερη θέση να προσελκύσει αυτούς τους αδέσμευτους συντηρητικούς. Δυστυχώς όμως όλο το κόμμα πήγε εναντίον του, όπως είδαμε και δεν είχε κάτι άλλο να κάνει παρά να παραμερίσει» είπε καταλήγοντας ο κ. Αλεξάκης.