Με την αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν από την κούρσα των προεδρικών εκλογών, το ερώτημα είναι κατά πόσον η Κάμαλα Χάρις θα μπορέσει να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ. Η Κάμαλα Χάρις ήταν εισαγγελέας παρά γερουσιαστής κατά το μεγαλύτερο διάστημα της καριέρας της, επισημαίνουν άνθρωποι από το περιβάλλον της στο CNN.

Σε συνεδριάσεις με το στενό της κύκλο, ακόμη και πριν από το καταστροφικό ντιμπέιτ του Τζο Μπάιντεν, η Χάρις είχε ήδη καταλήξει στο σχέδιο να επικεντρωθεί σχεδόν αποκλειστικά στον πρώην Πρόεδρο. Η αντιπρόεδρος περίμενε ότι αυτό θα ήταν μέρος του ρόλου της για να υποστηρίξει τον Μπάιντεν. Όμως, αυτή τη φορά θα το κάνει για τον εαυτό της.

Τώρα που ο Μπάιντεν έκανε στην άκρη, αρχίζει η μάχη της εισαγγελέως εναντίον του καταδικασμένου -από την περασμένη άνοιξη, με απόφαση του δικαστηρίου του Μανχάταν- Τραμπ, ο οποίος αντιμετωπίζει άλλες δύο ποινικές υποθέσεις σχετικά με την απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος του 2020. Ο Μπάιντεν αναμένεται να στηρίξει ενεργά τη Χάρις στην προεκλογική εκστρατεία κατά τους υπόλοιπους πέντε μήνες της θητείας του.

*Διαβάστε ακόμα: Κάμαλα Χάρις: Υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ - Εξασφάλισε την πλειοψηφία στο Συνέδριο


Κάμαλα Χάρις: Η «προσωποποίηση του αμερικανικού ονείρου»

Σύμβουλος του Ριντ Χόφμαν, ιδρυτή του LinkedIn και μείζονα δωρητή των Δημοκρατικών, χαρακτήρισε τη Χάρις «προσωποποίηση του αμερικανικού ονείρου», θυμίζοντας πως είναι παιδί μεταναστών, και «προσωποποίηση της σκληράδας», καθώς υπήρξε η κορυφαία εισαγγελική λειτουργός της Καλιφόρνιας.

Και οι 50 ηγέτες των πολιτειακών οργανώσεων των Δημοκρατικών ανήγγειλαν πως θα υποστηρίξουν την Κάμαλα Χάρις. Ομοίως, οι αντιπρόσωποι των Δημοκρατικών στο συνέδριο από τις πολιτείες Τενεσί, Λουιζιάνα, Νότια Καρολίνα και Βόρεια Καρολίνα.


Οι μετρήσεις

Ωστόσο, πέρα από την εξασφάλιση του χρίσματος των Δημοκρατικών, η μεγαλύτερη πρόκληση για τη Χάρις είναι μπροστά της, καθώς στις δημοσκοπήσεις -πανεθνικές και σε πολιτείες-κλειδιά- τα πάει περίπου όπως ο Μπάιντεν ή ελαφρώς καλύτερα έναντι του Τραμπ.

Στην τελευταία εθνική δημοσκόπηση του NBC News, που διεξήχθη περισσότερο από μία εβδομάδα μετά την καταστροφική εμφάνιση του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ, αλλά πριν από την απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ, τόσο ο Πρόεδρος όσο και η Χάρις υστερούσαν του Τραμπ με διαφορά 2% μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, αν και τα πραγματικά ποσοστά για κάθε υποψήφιο ήταν ελαφρώς διαφορετικά: Ο Τραμπ προηγούνταν του Μπάιντεν (45% έναντι 43%) και της Χάρις (47% έναντι 45%).

Ομοίως, σε πανεθνική σφυγμομέτρηση μετά το ντιμπέιτ του Fox News, ο Τραμπ προηγούνταν κατά 1% τόσο έναντι του Μπάιντεν (Τραμπ 49%, Μπάιντεν 48%) όσο και έναντι της Χάρις (Τραμπ 49%, Χάρις 48%) μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Ωστόσο, άλλες δημοσκοπήσεις έφερναν ελαφρά μπροστά τη Χάρις από τον Μπάιντεν (κατά 1%-2%), αλλά πίσω από τον Τραμπ. Μια εθνική δημοσκόπηση του CBS News/YouGov, που διεξήχθη μετά την απόπειρα δολοφονίας, βρήκε τον Τραμπ να προηγείται του Μπάιντεν κατά 5% μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων (52% έναντι 47%) και κατά 3% της Χάρις (51% έναντι 48%).


Ούτε δολάριο από το μεγαλύτερο χρηματοδότη του Μπάιντεν

Παρόλο που η Κάμαλα Χάρις πήρε την «ευλογία» του Τζο Μπάιντεν, ώστε να είναι η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, φαίνεται ότι δεν έχουν όλοι οι Δημοκρατικοί την ίδια γνώμη. Κυρίως αυτοί που «βάζουν το χέρι στην τσέπη» για να στηρίξουν το κόμμα.

Ένας από αυτούς -και μάλιστα ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του Μπάιντεν-, ο Τζον Μόργκαν, σε δηλώσεις του στο αμερικανικό δίκτυο ABC News υποστήριξε ότι δεν πιστεύει πως η απερχόμενη αντιπρόεδρος και πρώην εισαγγελέας έχει πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου, επειδή είναι πολύ προοδευτική. Και γι’ αυτόν το λόγο έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δώσει ούτε δολάριο. «Αν η Κάμαλα Χάρις είναι η υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα με τους Δημοκρατικούς, τότε στην έπαυλη του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο θα γίνει ένα μεγάλο πάρτι το βράδυ των εκλογών» συνέχισε ο μεγάλος χρηματοδότης του Αμερικανού Προέδρου.

Πάντως, η Κάμαλα Χάρις κατάφερε να συγκεντρώσει 50 εκατ. δολάρια από δωρεές, αφότου ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι την περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του ως υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ.


Οι Simpsons είχαν προβλέψει την υποψηφιότητα της Κάμαλα

Οι Simpsons το έκαναν πάλι, καθώς φαίνεται πως προέβλεψαν τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, αλλά και την υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις ως προέδρου της χώρας.

Χρήστες του X (πρώην Twitter) επεσήμαναν την τελευταία σύμπτωση που αφορούσε το μακροχρόνιο καρτούν του Fox, καθώς σε ένα επεισόδιο της σειράς, από το 2000, εμφανιζόταν η Lisa Simpson με μοβ κοστούμι και κολιέ που μοιάζει με αυτό που φορούσε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας το 2021.
Το meme έγινε viral την Κυριακή, καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποχώρησε από την εκλογική κούρσα, υποστηρίζοντας τη Χάρις για να λάβει το χρίσμα, περίπου ένα μήνα πριν από το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο.