Την ευγνωμοσύνη της για την στήριξη του Τζο Μπάιντεν προς το πρόσωπό της για την υποψηφιότητα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ εξέφρασε η Καμάλα Χάρις στην πρώτη δήλωσή της, μετά την παραίτηση του Αμερικανού προέδρου στην εκλογική κούρσα, ωστόσο κανείς δεν ξέρει, αν γνωρίζει τις δυσκολίες που πρόκειται να αντιμετωπίσει και κατά πόσο θα μπορέσει να κερδίσει το «στοίχημα» των επερχόμενων εκλογών έχοντας αντίπαλό της τον Ντόναλντ Τραμπ.

Υπενθυμίζεται ότι η Χάρις πήρε τη θέση του Μπάιντεν ως υποψήφια για την προεδρία των Δημοκρατικών και δήλωσε: «Η πρόθεσή μου είναι να κερδίσω και θα κερδίσω αυτή την υποψηφιότητα» προσθέτοντας: «Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να ενώσω το Δημοκρατικό Κόμμα —και να ενώσω το έθνος μας— για να νικήσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ και την ακραία ατζέντα του για το Project 2025».

Η παρουσία της μέχρι στιγμής χαρακτηρίζεται επιτυχής, αφού σε μόλις 32 ώρες από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της για το χρίσμα των Δημοκρατικών κατάφερε να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό εκλεκτόρων και έγραψε ένα εντυπωσιακό ρεκόρ δωρεών, φτάνοντας τα 81 εκατ. δολάρια.



Τζο Μπάιντεν: Η Κάμαλα είναι η καλύτερη

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, που προκάλεσε πολιτικό σεισμό, όταν ανακοίνωσε την Κυριακή (21/07) ότι τερματίζει την εκστρατεία για την επανεκλογή του στο αξίωμα, παρότρυνε χθες, Δευτέρα (22/07), τους Δημοκρατικούς να ταχθούν υπέρ της αντιπροέδρου του Κάμαλα Χάρις.

Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Είναι η καλύτερη» εκφράζοντας την πλήρη στήριξή του.


«Η Καμάλα Χάρις τα έχει καταφέρει μέχρι στιγμής» λέει το CNN

«Η Καμάλα Χάρις τα έχει καταφέρει μέχρι στιγμής. Μέχρι στιγμής», αναφέρει μεταξύ άλλων το CNN σε ανάλυσή του, με έμμεση αναφορά στα προβλήματα που έχει μπροστά της η σημερινή αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Παρ' όλ' αυτά, το CNN χαρακτηρίζει πετυχημένη τη μέχρι στιγμής παρουσία της 59χρονης πολιτικού, η οποία σε μόλις 32 ώρες από την ανακοίνωση της υποψηφιότητά της για το χρίσμα των Δημοκρατικών κατάφερε να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό εκλεκτόρων και έγραψε ένα εντυπωσιακό ρεκόρ δωρεών, φτάνοντας τα 81 εκατ. δολάρια.

Το CNN επισημαίνει στο πλαίσιο αυτό την παρουσία του Τζο Μπάιντεν, έστω και τηλεφωνικά, στη συγκέντρωση της Χάρις στο Ντελαγουέρ τα ξημερώματα της Τρίτης (ώρα Ελλάδος), στην οποία η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ξεδίπλωσε τη ρητορική της κατά του Ντόναλντ Τραμπ. Στο άρθρο συμπληρώνεται ότι «ίσως το πιο σημαντικό ήταν ότι εξασφάλισε την υποστήριξη της πρώην προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι», με τον συντάκτη να επισημαίνει ότι μετά τη δήλωση της Πελόζι που είπε ότι η υποστήριξή της ήταν «επίσημη, προσωπική και πολιτική», στο πλευρό της Χάρις συντάχθηκαν και άλλα μέλη του Κογκρέσου.


Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν

Η Κάμαλα Χάρις είναι ένα βήμα από το να αναλάβει ίσως την πιο τρομακτική αποστολή για οποιονδήποτε υποψήφιο πρόεδρο, σημειώνεται στην ανάλυση του αμερικανικού δικτύου, το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Προσπαθεί να κινητοποιήσει ένα κόμμα που μέχρι την Κυριακή πίστευε ότι οδηγούνταν σε ήττα, καθώς το ένα στέλεχος μετά το άλλο εγκατέλειπε τον Μπάιντεν μετά την καταστροφική του εμφάνιση στο ντιμπέιτ».

Ακόμη κι αν επιτύχει στο σχέδιό της να «κερδίσει και να κατακτήσει» το χρίσμα των Δημοκρατικών, η Χάρις θα έρθει αντιμέτωπη με την πιο άγρια προεκλογική εκστρατεία των τελευταίων ετών, αφού ο αντίπαλός της Ντόναλντ Τραμπ είναι γνωστός για τη μισογυνική και ρατσιστικά φορτισμένη ρητορική του.

Η πίεση που ασκείται στη Χάρις από τους Δημοκρατικούς είναι επίσης τεράστια, μιας και σύμφωνα με το CNN: «Αφού αντικατέστησε τον Μπάιντεν, η Χάρις ηγείται τώρα μιας προσπάθειας να σωθεί η δημοκρατία από τον Τραμπ» και «έχει στη διάθεσή της μόλις κάτι παραπάνω από 100 ημέρες για να τα καταφέρει όλα αυτά».


Τραμπ: Θα γίνει χειρότερη πρόεδρος από τον Μπάιντεν

Όπως ενδεχομένως ήταν αναμενόμενο, άγρια επίθεση εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω του Truth Social. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Χάρις θα είναι χειρότερη πρόεδρος από τον Τζο Μπάιντεν.

«Ο Τζο Μπάιντεν θα καταγραφεί ως ο χειρότερος πρόεδρος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών»,
έγραψε ο Τραμπ μόλις ο Μπάιντεν ανακοίνωσε με επιστολή την παραιτησή του από την προεκλογική κούρσα των ΗΠΑ«Η Κάμαλα, η φρικτή και ανεπαρκής μας τσάρος των συνόρων, θα γίνει χειρότερη!», πρόσθεσε.





Παράλληλα σε μια άλλη δημοσίευση στην ίδια ιστοσελίδα ο Τραμπ έγραψε: «Ουάου, απλά παρακολουθώ τα Fake News, και κάνουν ό,τι μπορούν για να μετατρέψουν τον χειρότερο Πρόεδρο στην Ιστορία της χώρας μας σε “λαμπρό και ηρωικό ηγέτη” (ήταν ηρωικός επειδή παραιτήθηκε!), και να μετατρέψουν την “χαζή σαν βράχος“ Κάμαλα Χάρις από μια εντελώς αποτυχημένη και ασήμαντη Αντιπρόεδρο σε μελλοντικό “Μεγάλο Πρόεδρο”. Όχι, δεν λειτουργεί έτσι!».








Οι Ρεπουμπλικανοί συνηθίζουν να αποκαλούν τη Χάρις «τσάρο των συνόρων» λόγω του χαρτοφυλακίου για το μεταναστευτικό που της είχε ανατεθεί.

Όπως σημείωσαν σε έγγραφό της οι υπεύθυνοι της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, η Χάρις ήταν μαζί με τον Μπάιντεν σε μερικές από τις πιο «μεγάλες αποτυχίες» του προέδρου των ΗΠΑ. Το υπόμνημα ανέφερε ότι «η Χάρις είναι η λιγότερο δημοφιλής αντιπρόεδρος στην ιστορία - κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένου του τρομερού ιστορικού της».



Κάτι έχει αλλάξει

Σε ανάλυσή του το CNN τονίζει: «Όμως κάτι έχει αναμφισβήτητα αλλάξει. Το ένα από τα δύο κόμματα έδωσε στους ψηφοφόρους αυτό που έλεγαν στους δημοσκόπους ότι θέλουν εδώ και μήνες - την επιλογή ενός υποψηφίου που δεν ονομάζεται Μπάιντεν ή Τραμπ. Το ερώτημα τώρα είναι αν η Χάρις, η οποία έχει επιδείξει σημαντικές πολιτικές ευθύνες ως αντιπρόεδρος, έχει τις ικανότητες, την αντοχή και την τύχη να επωφεληθεί».

  • Η Κάμαλα Χάρις κινήθηκε γρήγορα για να ενώσει το κόμμα, με κυβερνήτες, γερουσιαστές και αντιπροσώπους στο Κογκρέσο να σπεύδουν να την υποστηρίξουν.
  • Η άνοδος της Χάρις και η αποχώρηση του Μπάιντεν έχουν αλλάξει τις θεματικές της προεκλογικής περιόδου. Για μήνες οι Δημοκρατικοί ήταν σε θέση άμυνας για την ηλικία του Μπάιντεν και τη διανοητική του κατάσταση και τώρα έχουν μια υποψήφια που είναι σχεδόν 20 χρόνια νεότερη από τον 78χρονο υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών.
Όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ο ηγέτης της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Χέικιμ Τζέφρις και ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ, οι οποίοι αναμένεται να υποστηρίξουν σύντομα τη Χάρις, «η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις έχει κάνει μια πολύ καλή αρχή με την υπόσχεσή της να διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα».


Η καταιγίδα μετά τη νηνεμία

Ωστόσο, οι «πολύ πιο δύσκολες δοκιμασίες βρίσκονται μπροστά της» σύμφωνα με το CNN. Συγκεκριμένα:

  • Οι Δημοκρατικοί ποντάρουν όλα τα χαρτιά τους σε μια υποψήφια η οποία είναι αντιδημοφιλής, δεν έχει ακόμη αποδείξει ότι μπορεί να τα πάει καλύτερα από τον Μπάιντεν σε βασικές πολιτείες και η οποία μερικές φορές δεν έδειξε καλά αντανακλαστικά στην προεκλογική εκστρατεία της το 2020.
  • Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες ως προς το αν η απογοήτευση του εκλογικού σώματος των Δημοκρατικών τροφοδοτήθηκε από το άγχος για την ηλικία του Μπάιντεν ή από μια ευρύτερη περιφρόνηση που πηγάζει από την απογοήτευση για την κατάσταση της οικονομίας συμπεριλαμβανομένων των υψηλών τιμών και των επιτοκίων. Αν η κληρονομιά του Μπάιντεν αποτελεί εκλογικό μειονέκτημα, η Χάρις θα μπορούσε να πληρώσει το τίμημα.
  • Η ομάδα του Τραμπ ανεβάζει επίσης την ένταση της ρητορικής εναντίον της Χάρις. Προσπαθεί να την καταστήσει συνένοχη σε αυτό που οι Ρεπουμπλικανοί χαρακτηρίζουν ως συγκάλυψη από τον Λευκό Οίκο όσον αφορά την υγεία και τη διανοητική κατάσταση του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ.
  • Πριν από 16 χρόνια πολλοί Αμερικανοί πίστευαν ότι η χώρα δεν θα έβαζε ποτέ έναν μαύρο στον Λευκό Οίκο. Αλλά ο Μπαράκ Ομπάμα απέδειξε το αντίθετο. Τώρα η Χάρις ως μια μαύρη γυναίκα και Ασιάτισσα Αμερικανίδα αντιμετωπίζει ένα ακόμη υψηλότερο ιστορικό εμπόδιο.