Ο Έλον Μασκ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Tesla, ανακοίνωσε ότι η κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα ξεκινήσει την παραγωγή και χρήση ανθρωποειδών ρομπότ από το επόμενο έτος. Στην ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο δισεκατομμυριούχος αποκάλυψε ότι τα ρομπότ, με την ονομασία Optimus, θα χρησιμοποιηθούν αρχικά στα εργοστάσια της Tesla, με προοπτική να διατεθούν στην αγορά το 2026.

Ο μεγιστάνας της τεχνολογίας είχε δηλώσει προηγουμένως ότι περίμενε το ρομπότ, που ονομάζεται Optimus, να είναι έτοιμο για χρήση στα εργοστάσια της Tesla μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Honda και Boston Dynamics, έχουν επίσης αναπτύξει τα δικά τους ανθρωποειδή ρομπότ.

«Η Tesla θα έχει πραγματικά χρήσιμα ανθρωποειδή ρομπότ χαμηλής παραγωγής για εσωτερική χρήση της Tesla από το επόμενο έτος και, ελπίζουμε σε υψηλή παραγωγή για άλλες εταιρείες το 2026», είπε ο Μασκ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, παλαιότερα γνωστή ως Twitter.

Οι μετοχές της εταιρείας ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Δευτέρας στη Νέα Υόρκη με άνοδο άνω του 5%. Η εταιρεία είπε ότι σκοπεύει να κατασκευάσει ένα «αυτόνομο ανθρωποειδές ρομπότ» για να εκτελεί «μη ασφαλείς, επαναλαμβανόμενες ή βαρετές εργασίες».

Ο Μασκ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η Tesla είχε στόχο τα ρομπότ να παράγονται μαζικά και να κοστίζουν λιγότερο από 20.000 δολάρια το καθένα. Ο ίδιος όμως είναι γνωστός για τα φιλόδοξα χρονοδιαγράμματα που θέτει για τις εταιρείες του, τα οποία δεν τηρούσε πάντα. Το 2019, είπε ότι ένιωθε «πολύ σίγουρος» ότι η Tesla θα κυκλοφορούσε αυτόνομα ταξί στο δρόμο μέχρι το επόμενο έτος.

Νωρίτερα φέτος ο Μασκ είπε ότι το πολυαναμενόμενο «ρομποταξί» θα παρουσιαστεί στις 8 Αυγούστου. Την περασμένη εβδομάδα, φάνηκε να επιβεβαιώνει μια αναφορά ότι θα καθυστερήσει. Ο Μασκ δεν έδωσε νέα ημερομηνία, αλλά είπε ότι είχε ζητήσει αλλαγή στο μπροστινό μέρος του οχήματος. «Ο επιπλέον χρόνος μας επιτρέπει να δικιμάσουμε μερικά ακόμη πράγματα», έγραψε. Οι επιχειρήσεις του Μασκ εστιάζουν όλο και περισσότερο σε τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η αυτόνομη οδήγηση και τα ρομπότ σε μια περίοδο επιβράδυνσης της ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα.