Την προηγούμενη Δευτέρα διοργανώθηκε στο Μέγαρο Μουσικής η καθιερωμένη εκδήλωση της αμερικανικής πρεσβείας για την 4η Ιουλίου, Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε άλλη χρονιά, μιας και αυτή ήταν η τελευταία εκδήλωση για τη συγκεκριμένη επέτειο με «οικοδεσπότη» τον Τζορτζ Τσούνη

Η θητεία του πρέσβη λήγει κι έτσι οι (πολλοί) φίλοι που έκανε στην Ελλάδα θέλησαν να τον τιμήσουν με την παρουσία τους. Ξεχώρισαν τρία πράγματα. Πρώτον, το θέμα: «Εκπαίδευση, ένταξη και προσβασιμότητα». Σε αυτές τις σπουδαίες έννοιες αφιερώθηκε η εκδήλωση, με την πρεσβεία να δίνει έμφαση στο θέμα της συμπερίληψης και με άτομα με αναπηρία να παρίστανται στον φιλόξενο χώρο του Μεγάρου Μουσικής. Δεύτερον, η -συναισθηματικά φορτισμένη και γεμάτη μηνύματα- ομιλία του πρέσβη.

Κι ενώ όλοι περίμεναν ότι το highlight του απογεύματος θα ήταν η αποτίμηση του κ. Τσούνη, ενδεχομένως και η αναφορά του στην επίθεση σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ -που φυσικά κυριάρχησε σε όλα τα πηγαδάκια-, εκείνο που συζητήθηκε όσο τίποτα άλλο ήταν μια παρουσία. Αυτή της Βάλερι Μπάιντεν. Οχι, δεν πρόκειται περί συνωνυμίας. Στο Μέγαρο παρέστη αυτοπροσώπως η αδελφή του προέδρου των ΗΠΑ. Η υπογράφουσα είχε την ευκαιρία να τη γνωρίσει. Ο κ. Τσούνης έκανε τις συστάσεις κι ύστερα ξεκίνησε η κουβέντα.

Προσιτή, με χιούμορ, ευγένεια και έκδηλη αγάπη για την Ελλάδα. Η κ. Μπάιντεν συνομίλησε με όποιον την πλησίασε. Δέχθηκε να βγάλει φωτογραφίες
με όποιον της το ζήτησε, έκανε διαρκώς χιούμορ, έσπαγε τον πάγο με απίστευτα έξυπνες ατάκες και μιλούσε με τα καλύτερα λόγια για τη χώρα μας και για τον συνδετικό κρίκο της Ελλάδας με την πατρίδα της. Δηλαδή, για τον πρέσβη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Βάλερι Μπάιντεν είναι προσωπική φίλη του κ. Τσούνη. Είναι άλλωστε γνωστές οι φιλικές σχέσεις που διατηρεί ο Αμερικανός πρέσβης με την οικογένεια Μπάιντεν. Σχέσεις από τις οποίες επωφελήθηκε και η Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια της θητείας του -ελληνικής καταγωγής- πρέσβη. Αμερικανοί επενδυτές και επιχειρηματίες γνώριζαν τον κ. Τσούνη κι έτσι πείστηκαν να γνωρίσουν καλύτερα και την Ελλάδα. Ή ακόμα και να επενδύσουν στη χώρα μας, όπερ και εγένετο.

Η κ. Μπάιντεν διακρίνεται στο πλευρό του πλανητάρχη σχεδόν σε κάθε ομιλία του. Τα δύο αδέλφια έχουν τρία χρόνια διαφορά και στενή σχέση. Από τη δεκαετία του ’70, η Βάλερι Μπάιντεν-Οουενς ηγείται αμέτρητων προεκλογικών εκστρατειών, αν και ειδικά παλαιότερα... αυτή ήταν μια «αντρική δουλειά».

Λόγω της πολυετούς εμπειρίας της στον τομέα της επικοινωνίας, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστώνουν (και) στην κ. Μπάιντεν την επιτυχημένη πολιτική πορεία του αδελφού της. 

Ηταν ανέκαθεν δίπλα του, σε κάθε του βήμα.  Συνέβαλε τα μέγιστα στην καριέρα του. Τον στήριζε ήδη από τα μαθητικά του χρόνια, όταν τον βοηθούσε να εκλεγεί πρόεδρος του σχολείου, μοιράζοντας στους συμμαθητές του φυλλάδια και γράφοντας τον λόγο του. Του στάθηκε σε προσωπικό επίπεδο όταν έχασε τη σύζυγό του, τον βοήθησε στο θέμα των δημόσιων τοποθετήσεων, ενώ έφτασε και στο σημείο να τρέχει κάθε προεκλογική του καμπάνια. Εγινε η «εξ απορρρήτων» του Τζο Μπάιντεν, η «σκιά» και το στήριγμά του.

Ως αδελφή του «Μπαϊντενόπουλος», αγαπά πολύ την Ελλάδα. Η πρώτη της επίσκεψη δεν ήταν την περασμένη Δευτέρα. Εχει ξαναέρθει στη χώρα μας. Για πρώτη φορά, επισήμως, το 2022. Ως προσκεκλημένη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» (ΙΣΝ) για το SNF Nostos Health.

Στη συνέντευξη που είχε δώσει τότε μιλούσε για τη ζωή και την πο- ρεία της, αλλά και για το βιβλίο που εξέ- δωσε, με τίτλο «Growing up Biden». Οπως είχε δηλώσει, το έγραψε για την ίδια, με αφορμή τη «μαγεία της οικογέ- νειας» και τα ανθρώπινα συναισθήματα. Μολονότι η ιστορία της οικογένειάς της περιλαμβάνει αρκετές τραγικές στιγμές, η κ. Μπάιντεν θεωρεί πως οι αντιξοότητες βοηθούν στο να αναπτύξει κάποιος ισχυρό χαρακτήρα. Ετσι συνέβη στη δική της περίπτωση.

«Μερικές φορές μαθαίνεις πολύ περισσότερα μέσα από τις αντιξοότητες παρά μέσα από τις νίκες», είχε πει στην ίδια συνέντευξη, για να επεκταθεί αργότερα στη σχέση της με τον μεγάλο της αδελφό, την παιδική τους ηλικία και τον τρόπο με τον οποίο επηρέασαν ο ένας τον άλλο.

* Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά στις 20 Ιουλίου