Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, στο εξοχικό του στην ακτή Ντέλαγουερ, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, περιτριγυρισμένος από μια χούφτα αξιόπιστων συμβούλων και την πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν, αποφάσισε ότι η πολιτική του καριέρα, που διήρκεσε περισσότερο από μισό αιώνα, θα έφτανε στο τέλος της νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Οι πηγές αναφέρουν ότι ένιωσε απομονωμένος, απογοητευμένος και προδομένος από συμμάχους που στράφηκαν εναντίον του την ώρα της κρίσης.

Έντονη απογοήτευση και απόφαση αποχώρησης

Ο Μπάιντεν, παρά την έντονη απογοήτευση και θυμό του, αναγνώρισε ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει την εκστρατεία του. Με τις δημοσκοπήσεις να πέφτουν, τους δωρητές να απομακρύνονται και τα κορυφαία μέλη του κόμματος να τον ωθούν να παραιτηθεί, κατάλαβε πλήρως την κατάσταση μέχρι το βράδυ του Σαββάτου. Σε ξεχωριστές συνομιλίες την Κυριακή, ενημέρωσε την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, τον επικεφαλής του προσωπικού του στον Λευκό Οίκο Τζεφ Ζίεντς και την προεδρεύουσα της προεκλογικής του εκστρατείας Τζεν Ο'Μάλεϊ Ντίλον ότι θα αποσυρθεί από την κούρσα για την επανεκλογή του.

Το "τάιμινγκ" της απόφασης

Αν και το αποτέλεσμα δεν εξέπληξε τον Λευκό Οίκο και τους αξιωματούχους της εκστρατείας, το "τάιμινγκ" της απόφασης τους εξέπληξε. Οι περισσότεροι έμαθαν για την απόφαση του Μπάιντεν μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο, όταν δημοσίευσε την ανακοίνωσή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X (παλαιότερα γνωστή ως Twitter). Αυτό ισχύει και για τους αξιωματούχους της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών και τους προέδρους των τοπικών επιτροπών. Οι ανώτεροι συνεργάτες του Μπάιντεν προσπάθησαν να οργανώσουν ξεχωριστές συναντήσεις για να μιλήσουν με το προσωπικό και να τους καθησυχάσουν ότι οι θέσεις εργασίας τους δεν κινδυνεύουν.

Απόφαση μετά από 25 ημέρες κρίσης

Το τέλος της πολιτικής καριέρας του Μπάιντεν ήρθε απότομα, μετά από μια δύσκολη περίοδο 25 ημερών που ξεκίνησε με την καταστροφική εμφάνισή του στις 27 Ιουνίου. Ο Μπάιντεν απέτυχε να καθησυχάσει τους Δημοκρατικούς συναδέλφους του στις επόμενες δημόσιες εμφανίσεις του, με αποτέλεσμα μεγάλοι χορηγοί να σταματήσουν τη χρηματοδότηση της εκστρατείας του. Με τη σταδιακή απώλεια στήριξης, εκλεγμένοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένης της πρώην προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, άρχισαν να τον καλούν να παραιτηθεί.

Ο Μπάιντεν ζήτησε δημοσκοπήσεις για να αξιολογήσει την αντιπαράθεση της Καμάλα Χάρις με τον Ντόναλντ Τραμπ σε ενδεχόμενο αγώνα. Εξέτασε τόσο εσωτερικές όσο και δημόσιες δημοσκοπήσεις για να διαπιστώσει τη στάση της αντιπροέδρου απέναντι στον Τραμπ. Η απόφασή του φαίνεται να επηρεάστηκε αποκλειστικά από πολιτικούς παράγοντες και όχι από ανησυχίες για την υγεία του ή την ικανότητά του να εκτελεί τα καθήκοντά του.