Το γύρο του διαδικτύου κάνει ένα ένα απίστευτο βίντεο που δείχνει την εξουδετέρωση «πειρατικού σκάφους» την ώρα που εξαπέλυε επίθεση σε πλοίο, το οποίο έπλεε στον κόλπο του Άντεν.

Η επίθεση εξαπολύεται μέσω ταχύπλοου που προσδιορίζεται ως drone boat, αλλά η συντονισμένη και άμεση αντίδραση των φρουρών πάνω στο πλοίο την ακυρώνει.

Οι ένοπλοι φρουροί ανατινάζουν το ταχύπλοο που πλησιάζει επικίνδυνα το πλοίο τους. Η επίθεση αποδίδεται στους Χούθι της Υεμένης χωρίς όμως αυτό να είναι επιβεβαιωμένο, ενώ δεν είναι σαφές ποιο είναι το πλοίο-στόχος της πειρατικής επίθεσης.

Ένα drone boat ή όπως USV (μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας) είναι ένα σκάφος χωρίς πλήρωμα που είναι σχεδιασμένο για να πλέει φέροντας συνήθως επιστημονικό εξοπλισμό συλλέγοντας ωκεανογραφικά και ατμοσφαιρικά δεδομένα. Στην προκειμένη περίπτωση, φαίνεται να χρησιμοποιείται για να εξαπολυθεί επίθεση.

Να σημειωθεί πως 60 περιστατικά πειρατείας και ένοπλης ληστείας κατά πλοίων καταγράφηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2024, αριθμός μειωμένος σε σχέση με τα 65 περιστατικά της ίδιας περιόδου του 2023 αλλά που προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

Από τα 60 περιστατικά που αναφέρθηκαν, σε 46 πλοία επιβιβάστηκαν οι πειρατές, οκτώ ανέφεραν απόπειρα επίθεσης, τέσσερα κατελήφθησαν και δύο δέχθηκαν πυρά. Οι δράστες επιβιβάστηκαν επιτυχώς στο 85% των στοχευμένων πλοίων.