Η 13η Ιουλίου µπορεί να χαρακτηριστεί ως η 4η Ιουλίου (αµερικανική εθνική γιορτή) της προεκλογικής καµπάνιας του Ντόναλντ Τραµπ, η ηµέρα που ο Αµερικανός πρώην πρόεδρος και υποψήφιος των Ρεπουµπλικανών έλαβε µια σηµαντική ώθηση. Κι αυτό γιατί εκ των πραγµάτων οδήγησε στην ενότητα του κόµµατος (στελέχη της οποίας έτρεφαν επιφυλάξεις, όπως και πολλοί παραδοσιακοί Ρεπουµπλικανοί ψηφοφόροι) και τώρα έσπευσαν, στο συνέδριο του Ρεπουµπλικανικού Κόµµατος που διεξήχθη αυτή την εβδοµάδα, να καλέσουν σε σύµπνοια και χαµηλότερους τόνους. Ενώ διαβεβαίωσαν τους υποστηρικτές τους ότι οι θέσεις του «America First» (Πρώτα η Αµερική), του δόγµατος της καµπάνιας Τραµπ, δεν είναι τόσο ακραίες.

*Διαβάστε εδώ: Εκλογές ΗΠΑ - Τραμπ: "Κανένας δεν με προειδοποίησε ότι υπάρχει πρόβλημα" - Το "φάουλ" των Μυστικών Υπηρεσιών για την απόπειρα δολοφονίας του

Ο αντίκτυπος της δολοφονικής απόπειρας σε βάρος του Ντόναλντ Τραµπ στις δηµοσκοπήσεις είναι ίσως νωρίς για να φανεί.

Σε κάθε περίπτωση, η απόπειρα, από την οποία ο πρώην πρόεδρος γλύτωσε παρά τρίχα, ανεβάζει τον Τραµπ στο πάνθεον των πρώην προέδρων και υποψήφιων προέδρων που είτε σκοτώθηκαν (όπως ο Αβραάµ Λίνκολν και ο Τζον Φ. Κένεντι) είτε τραυµατίστηκαν είτε έγιναν στόχος µανιακών.

Επίσης, εξισορροπεί την εικόνα που είχε δηµιουργηθεί µε τον Τραµπ να είναι ο ακραίος και ο φανατικός (καθότι κατηγορείται και για υποκίνηση της εξέγερσης του Ιανουαρίου 2021 σε βάρος του Καπιτωλίου).

Τώρα όλοι πρέπει να προσέχουν τα λόγια τους στο στρατόπεδο των ∆ηµοκρατικών, όπου προστέθηκε µία ακόµα επιπλοκή: ∆εν είναι λίγοι οι Ρεπουµπλικανοί, µεταξύ αυτών και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος πλέον, Τζ. Ντ. Βανς, που ψέγουν τη ρητορική των ∆ηµοκρατικών για την πρόκληση της απόπειρας δολοφονίας. Ήδη τη δεύτερη ηµέρα του συνεδρίου, οι περισσότεροι οµιλητές (σε ένα κόµµα που µετρά στις τάξεις του τους πλέον θρησκευόµενους Αµερικανούς) δόξασαν τον Θεό που γλύτωσε τον Τραµπ από τον πυροβολισµό, «σώζοντάς τον», όπως µεταδίδει το ABC, «προκειµένου να πραγµατοποιήσει το θεϊκό σχέδιο για την προεδρία».

Η Νίκι Χέιλι (η οποία πιθανώς προαλείφεται πλέον για µελλοντική υπουργός Εξωτερικών), ο κυβερνήτης της Φλόριντα και µέχρι πρότινος µεγαλύτερος εσωκοµµατικός αντίπαλος του Τραµπ, Ρον ντε Σάντις, και ο ινδικής καταγωγής φαρµακοβιοµήχανος Βιβέκ Ραµασουάµι, όλοι «εξουδετερωµένοι» αντίπαλοι του Τραµπ, αλλά µε απήχηση µεταξύ των ψηφοφόρων, κάλεσαν το κόµµα σε ενότητα. Κεντρικό σύνθηµα πλέον είναι να ξαναγίνει η Αµερική «πάλι ασφαλής».


Προσωπικός τόνος

Ταυτόχρονα, στην καταληκτική οµιλία του έδωσαν το «παρών» η Μελάνια Τραµπ, η κόρη του, Ιβάνκα Τραµπ, και ο σύζυγός της, Τζάρεντ Κούσνερ, που απουσίαζαν από την ανάθεση του χρίσµατος στον Τραµπ στην αρχή του συνεδρίου, ενώ η νύφη του Τραµπ, Λάρα Τραµπ -σύζυγος του Έρικ Τραµπ και συµπρόεδρος της Ρεπουµπλικανικής Εθνικής Επιτροπής-, ήταν εκείνη που έκλεψε την παράσταση, δίνοντας τον απαραίτητο πιο προσωπικό τόνο γύρω από την απόπειρα δολοφονίας του πεθερού της: Συγκεκριµένα, αφηγήθηκε πώς άρπαξε το τηλεκοντρόλ για να κλείσει την τηλεόραση, προκειµένου να µη δουν τα παιδιά της εικόνες από τον χτυπηµένο παππού τους. Το περιστατικό, είπε στην οµιλία της, θύµισε πως «εµείς, ως Αµερικανοί, πρέπει πάντα να θυµόµαστε ότι υπάρχουν περισσότερα τα οποία µας ενώνουν από αυτά που µας χωρίζουν».

Ευχαρίστησε µάλιστα τον πρώην πρόεδρο για την ανθεκτικότητά του, αποκαλώντας τον «λιοντάρι», ενώ το συγκεντρωµένο πλήθος, υψώνοντας τις γροθιές του -όπως έκανε και ο ίδιος ο Τραµπ, όταν τον αποµάκρυναν αιµόφυρτο από τη συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια, όπου έγινε στόχος της δολοφονικής απόπειρας-, φώναξε: «Πάλεψε, πάλεψε, πάλεψε!».


Ελέγχεται η ασφάλεια

Την ίδια ώρα, πολύ λίγα παραµένουν τα στοιχεία που φέρεται να έχει στη διάθεσή του το FBI σχετικά µε τα κίνητρα, αλλά και την προετοιµασία του δράστη, του νεκρού πλέον 20χρονου Τόµας Μάθιου Κρουκς.

Φαίνεται, µάλιστα, πως η ασφάλεια του υποψήφιου προέδρου, που ελέγχεται για ολιγωρία, είχε ενισχυθεί κατόπιν πληροφοριών για απόπειρα κατά του Τραµπ από το… Ιράν.

Όµως, ο Κρουκς, σύµφωνα µε το FBI, φέρεται να ενήργησε µόνος. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, ο Κρουκς εργαζόταν ως βοηθός διατροφής σε οίκο ευγηρίας και ήταν εγγεγραµµένος ψηφοφόρος των Ρεπουµπλικανών στην Πενσιλβάνια, έχοντας όµως στο παρελθόν ενισχύσει µε 15 δολάρια µια επιτροπή πολιτικής δράσης των ∆ηµοκρατικών.

Την ηµέρα πριν προσέλθει στην προεκλογική συγκέντρωση, όπου στόχευσε τον πρώην πρόεδρο, φέρεται να πέρασε από ένα κατάστηµα Home Depot και να αγόρασε µία σκάλα, την οποία πιθανώς χρησιµοποίησε στη συνέχεια για να ανέβει στη σκε πή, από όπου πυροβόλησε.

Το όπλο το είχε αγοράσει µε την άδεια του πατέρα του, ο οποίος ήταν δεινός σκοπευτής σε κυνηγετική λέσχη, στην οποία εξασκούνταν και ο ίδιος. Εκτιµάται πως χτύπησε τον Τραµπ από απόσταση 135 µέτρων, που αντιστοιχεί στην απόσταση στην οποία οι στρατολογηµένοι στις αµερικανικές ένοπλες δυνάµεις πρέπει να είναι σε θέση να πετύχουν έναν στόχο, ώστε να µπορέσουν να χρησιµοποιούν ένα τουφέκι M-16.

Ο Τζέισον Κόλερ, συµµαθητής του Κρουκς στο Λύκειο -ο οποίος, όµως, δεν συµµετείχε σε πολλά κοινά µαθήµατα µε τον Κρουκς-, τον περιέγραψε ως κάποιον που ήταν θύµα bullying στο σχολείο, όπου οι συµµαθητές του τον κορόιδευαν για τα ρούχα που φορούσε, κυρίως κυνηγετικές στολές.

Ο Κρουκς έτρωγε µόνος του µεσηµεριανό στη σχολική καντίνα. «Τον κορόιδευαν σχεδόν κάθε µέρα», σχολίασε ο Κόλερ. «Ήταν απλώς ένας παρίας». Εκτός από την ανακοίνωση για τον αντιπρόεδρο Τζέι Nτι Βανς, ο Ντναλντ Τραµπ δήλωσε σε συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg ότι σκέφτεται για πιθανό υπουργό Οικονοµικών τον ελληνικής καταγωγής διευθύνοντα σύµβουλο της JP Morgan, Τζέιµι Ντάιµον.


∆ολοφονικές επιθέσεις κατά τεσσάρων προέδρων και ενός υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ

Ουάσινγκτον / 1865
ΑΒΡΑΑΜ ΛΙΝΚΟΛΝ
O πρώτος Αµερικανός πρόεδρος που δολοφονήθηκε. Τον πυροβόλησε ο Τζον Γουίλκς Μπουθ, ενώ παρακολουθούσε θεατρική παράσταση στο θέατρο «Φορντ».

Νιου Τζέρσεϊ / 1881
ΤΖΕΪΜΣ ΓΚΑΡΦΙΛΝΤ
Πυροβολήθηκε δύο φορές από τον Τσαρλς Γκουιτό ενώ ανέµενε το τρένο για τη Νέα Αγγλία. Πέθανε από µόλυνση των τραυµάτων του.

Ντάλας / Τέξας / 1963
ΤΖΟΝ Φ. ΚΕΝΕΝΤΙ / JFK
∆ολοφονήθηκε, κατά τη διάρκεια διέλευσης της προεδρικής αυτοκινητοποµπής από το κέντρο της πόλης, από τον Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ, ο οποίος δολο φονήθηκε δύο µέρες αργότερα από τον Τζακ Ρούµπι.

Μπάφαλο / 1901
ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΜακΚΙΝΛΕΪ
∆ολοφονήθηκε από τον αναρχικό Λίον Ζόλγκος κατά τη διάρκεια περιοδείας.

Λος Αντζελες / 1968
ΡΟΜΠΕΡΤ ΚΕΝΕΝΤΙ
Ο αδελφός του Τ. Κένεντι διεκδικούσε το προεδρικό χρίσµα των ∆ηµοκρατικών όταν σκοτώθηκε σε ξενοδοχείο - λίγα λεπτά µετά την εκφώνηση της οµιλίας του για τη νίκη του στις προκριµατικές εκλογές του 1968. Για τη δολοφονία καταδικάστηκε ο Σιρχάν Σιρχά.

parapolitika_apopeires_dolofonias
apopeires_dolofonias_ipa


*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 20/07/2024