Μια υπόγεια υδροθερμική έκρηξη στο Εθνικό Πάρκο Γελοουστόουν κατατρόμαξε τους επισκέπτες και τους έκανε να τρέχουν το πρωί της Τρίτης (23/7), καθώς εκτοξεύθηκε ένα τεράστιο μαύρο σύννεφο από ατμό και πέτρες.

Η έκρηξη έγινε στην περιοχή Biscuit Basin του εθνικού πάρκου, κοντά στην πισίνα Black Diamond, που βρίσκεται περίπου 2,1 μίλια βορειοδυτικά του Old Faithful.

Βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης στο Γελοουστόουν 


Video shows tourists flee as Yellowstone geyser erupts

Τρομακτικά πλάνα δείχνουν περίπου 12 τουρίστες να τρέχουν κατά μήκος του πεζόδρομου που οδηγεί στις ιαματικές πισίνες. Μερικοί ουρλιάζουν καθώς μεγάλα κομμάτια βράχου εκτοξεύονται προς όλες τις κατευθύνσεις.

Από θαύμα δεν τραυματίστηκε κάποιος από την έκρηξη, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS), αλλά το Biscuit Basin, καθώς και ο χώρος στάθμευσης και οι πεζόδρομοί του έχουν κλείσει προσωρινά για την ασφάλεια των επισκεπτών.


Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, παρόμοιες εκρήξεις συμβαίνουν σχετικά συχνά «όταν το νερό μετατρέπεται σε ατμό υπόγεια» και είναι «σχετικά κοινές στο Γελοουστόουν». Τονίζει ότι η έκρηξη δεν αποτελεί ένδειξη ηφαιστειακής δραστηριότητας και δεν προκλήθηκε από μάγμα που ανέβηκε προς την επιφάνεια.

Σύμφωνα με το USGS, το Γελοουστόουν φιλοξενεί τη «μεγαλύτερη και πιο ποικιλόμορφη συλλογή φυσικών θερμικών χαρακτηριστικών στον κόσμο». Μετά την έκρηξη οι ειδικοί διεξάγουν έρευνες.