Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικανών Τζέι ντι Βανς μπορεί να είναι η εντελώς λάθος επιλογή για τον Ντόναλντ Τραμπ στην υποψηφιότητα του αντιπροέδρου υποστηρίζει σε δημοσίευμά του το Politico, σχολιάζοντας την αμερικανική πολιτική σκηνή μετά την παραίτηση του Τζο Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα και τον ερχομό στο προσκήνιο της Κάμαλα Χάρις.

Η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο μπορεί κάλλιστα να μετατρέψει το 2024 στο έτος της γυναίκας. Και συγκεκριμένα της Κάμαλα Χάρις, η οποία, οπλισμένη με την υποστήριξη του απερχόμενου προέδρου, μπορεί πλέον να θεωρείται η επικρατέστερη υποψήφια για να τον αντικαταστήσει στην κορυφή του ψηφοδελτίου των Δημοκρατικών.

*Διαβάστε ακόμα: Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Προβάδισμα δύο μονάδων στην Κάμαλα Χάρις έναντι του Τραμπ δίνει δημοσκόπηση του Reuter


Ντόναλντ Τραμπ: Το πρόβλημα με τις γυναίκες ψηφοφόρους

Αν η Χάρις καταφέρει να πάρει το χρίσμα από το Δημοκρατικό Κόμμα, μεγάλο μέρος της επόμενης προεκλογικής εκστρατείας είναι πιθανό να επικεντρωθεί στο εσωτερικό της χώρας στις αμβλώσεις και τα δικαιώματα των γυναικών. Ο Τραμπ έχει ήδη πρόβλημα με τις γυναίκες ψηφοφόρους. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά ότι το ποσοστό των γυναικών που σκοπεύουν να τον ψηφίσουν αυτόν τον Νοέμβριο είναι μικρότερο από εκείνο που τον ψήφισε το 2020. Και ο Βανς δεν έχει τίποτα να προσφέρει στον Τραμπ σε αυτό το μέτωπο - το αντίθετο μάλιστα, κινδυνεύει να επιδεινώσει το πρόβλημα του αφεντικού του, σημειώνεται.

Κατά πάσα πιθανότητα, ο Τραμπ επέλεξε τον Βανς ως υποψήφιο αντιπρόεδρό του κυρίως για να πυροδοτήσει τη βάση που εμπνέεται από το ΜΑGA (Μake America Great Again), το κεντρικό σύνθημα του Ντόναλντ Τραμπ, και να ενισχύσει το ρεπουμπλικανικό ψηφοδέλτιο στις πολιτείες που κάποτε ήταν το βιομηχανικό κέντρο της χώρας, αλλά τώρα φθίνουν (σ.σ.: Ιλινόις, Ιντιάνα, Μίσιγκαν, Μιζούρι, Νέα Υόρκη, Οχάιο, Πενσιλβάνια, Δυτική Βιρτζίνια, Ουισκόνσιν). Αλλά η επιλογή Βανς έγινε όταν ο Μπάιντεν ήταν ακόμη επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Δημοκρατικών. Τώρα που δεν είναι πια, ο Βανς μπορεί κάλλιστα να γίνει βάρος για την εκστρατεία του Τραμπ, υποστηρίζει το Politico.


Τζέι ντι Βανς: Οι σκληρές θέσεις για τις αμβλώσεις

Οι σκληρές θέσεις του Βανς κατά των αμβλώσεων στο παρελθόν και μια σειρά από εξαιρετικά αμφιλεγόμενες δηλώσεις που έχει κάνει σχετικά με τα διαζύγια, υπονοώντας ότι οι γυναίκες που είναι παγιδευμένες σε γάμους που υφίστανται κακοποίηση πρέπει να παραμείνουν παντρεμένες για χάρη των παιδιών, δεν πρόκειται να ξεχαστούν.

Είναι επίσης αυστηρός υπέρμαχος γεννήσεων, χαρακτηρίζοντας όσες δεν έχουν παιδιά ως «άτεκνες γεροντοκόρες» και προτείνοντας οι άνθρωποι με παιδιά θα πρέπει να λαμβάνουν επιπλέον ψήφους. Έχει βάλει στο στόχαστρο παλιότερα και τις επιδοτήσεις παιδικής μέριμνας ίσως επειδή οι επιδοτήσεις αυτές παρέχουν στις γυναίκες με μικρά παιδιά περισσότερες ευκαιρίες να εργαστούν ή να πάνε σχολείο και να είναι ανεξάρτητες.

Επιπλέον, ο Βανς μόλις πρόσφατα μετρίασε τη θέση του για τις αμβλώσεις για να ευθυγραμμιστεί με τον Τραμπ, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι αμβλώσεις πρέπει να αφεθούν στις πολιτείες να αποφασίζουν η καθεμία ξεχωριστά. Αλλά το 2022, όταν ήταν υποψήφιος για τη Γερουσία του Οχάιο, ο Βανς δήλωσε σε ένα podcast ότι θα ήθελε να δει μια εθνική απαγόρευση των αμβλώσεων χωρίς εξαιρέσεις - ακόμη και για βιασμό ή αιμομιξία. Αυτό ήταν πριν οι διορισμένοι από τον Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο ανατρέψουν την απόφαση Roe v. Wade, την απόφαση-ορόσημο του 1973 που προστάτευε το δικαίωμα στην άμβλωση. Και ο Βανς έχει υποστηρίξει ακόμη ότι απαιτείται ομοσπονδιακή δράση για να σταματήσουν οι γυναίκες που ζητούν τερματισμό κύησης να ταξιδεύουν από τις πολιτείες όπου η άμβλωση είναι παράνομη σε πολιτείες όπου επιτρέπεται.


Το "όπλο" της Κάμαλα Χάρις

Οι γυναίκες αποτελούν σήμερα το 51% του πληθυσμού σε ηλικία με δικαίωμα ψήφου στις ΗΠΑ. Στις ενδιάμεσες εκλογές που διεξήχθησαν αμέσως μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, ήταν η ψήφος των γυναικών που πιστώθηκε ότι έσωσε τους Δημοκρατικούς από την εκλογική καταστροφή και στέρησε από τους Ρεπουμπλικανούς κάποιες από τις μεγάλες νίκες που ήλπιζαν. Οι Δημοκρατικοί έβαλαν την άμβλωση μπροστά στην πολιτική εκστρατεία και η Χάρις ήταν μπροστά και στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας, πλαισιώνοντας τις εκλογές ως αυτές που αφορούσαν τη διάβρωση των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών.

Οι Ρεπουμπλικανοί κατάφεραν ακόμη να καταλάβουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, φυσικά -αλλά μόνο οριακά- και οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να διευρύνουν την πλειοψηφία τους στη Γερουσία, σε μεγάλο βαθμό χάρη στις γυναίκες.

Συνολικά, οι γυναίκες ψηφοφόροι προσήλθαν σε υψηλότερα ποσοστά από τους άνδρες το 2022, με ιδιαίτερα υψηλή συμμετοχή σε ορισμένες πολιτείες-κλειδιά, όπως η Αριζόνα, το Μίσιγκαν, η Πενσιλβάνια και το Ουισκόνσιν, οι οποίες είναι πιθανό να καθορίσουν και το αποτέλεσμα της προεδρικής κούρσας του 2024. Και εκείνη τη χρονιά, 12 πολιτείες εξέλεξαν γυναίκες κυβερνήτες, αριθμός-ρεκόρ.

Στην ουσία, στις κρίσιμες πολιτείες-μέτωπα της εκλογικής μάχης, οι ψηφοφόροι απέρριψαν τους Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους που πρόσκεινται στον Τραμπ, αλλά ο Βανς αποτέλεσε εξαίρεση. Έτσι, με έναν πληγωμένο Μπάιντεν στην κούρσα, η επιλογή του αντιπροέδρου είχε εκλογικό νόημα: Η προσωπική διαδρομή του Βανς από τη φτώχεια στο Οχάιο και τη δυσλειτουργική οικογένειά του, στην ακαδημαϊκή και πολιτική καταξίωση είναι συναρπαστική. Και η νίκη του το 2022 στο Οχάιο απέδειξε την ικανότητά του να συνδέεται με την αγωνιζόμενη εργατική τάξη στα βορειοανατολικά και μεσοδυτικά της Αμερικής. Αυτό θα εξακολουθήσει να είναι χρήσιμο για τον Τραμπ.

Η κρίσιμη ψήφος των γυναικών

Αλλά όταν πρόκειται για την ψήφο των γυναικών, ιδίως των νέων και των γυναικών των πόλεων, ο Βανς απλώς επιδεινώνει το πρόβλημα του Τραμπ - ένα πρόβλημα που επιδεινώθηκε από τις πρόσφατες δικαστικές περιπέτειες του πρώην προέδρου, που αφορούσαν και γυναίκες.

Την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι πιέσεις προς τον Μπάιντεν να εγκαταλείψει την κούρσα αυξάνονταν, ο Τραμπ εξακολουθούσε να υπολείπεται του προβληματικού εν ενεργεία προέδρου μεταξύ των γυναικών ψηφοφόρων στη Φλόριντα - και αυτό από μόνο του λέει πολλά, υπογραμμίζεται.

Η Φλόριντα, η οποία κάποτε θεωρούνταν μια πολιτεία-καμπανάκι, στις πρόσφατες εκλογές έχει μετατοπιστεί προς το Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Ψήφισε Τραμπ το 2016 και το 2020 και σε δημοσκόπηση που διεξήχθη από το FOX 13/Insider Advantage, ο πρώην πρόεδρος είχε συνολικό προβάδισμα 6 μονάδων έναντι του Μπάιντεν. Αλλά αυτό δεν ίσχυε στις γυναίκες ψηφοφόρους - ο Μπάιντεν εξακολουθούσε να έχει ένα μικρό προβάδισμα.

Το ερώτημα που θέτει το Politico λοιπόν είναι αν θα μπορέσει, λοιπόν, η Χάρις να βασιστεί σε αυτό το προβάδισμα, να εμπνεύσει ενθουσιασμό και να κινητοποιήσει τη γυναικεία συμμετοχή ώστε να επαναλάβει αυτό που κατάφεραν οι γυναίκες των Δημοκρατικών το 2022. Αν ναι, το 2024 μπορεί τελικά οι ΗΠΑ να εκλέξουν την πρώτη γυναίκα πρόεδρο, καταλήγει.