Στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει της κάλπης των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου έχει ριχτεί η Κάμαλα Χάρις, που απολαμβάνει την πλήρη στήριξη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, πλειάδας στελεχών των Δημοκρατικών, δωρητών, αλλά και της πλειονότητας των αντιπροσώπων στο επερχόμενο εθνικό συνέδριο του κόμματος, στις 19 - 22 Αυγούστου. Επόμενη κομβική απόφαση, ο ορισμός υποψήφιου αντιπροέδρου.

*Διαβάστε ακόμα: Politico: Λάθος επιλογή του Τραμπ ο Τζέι ντι Βανς για αντιπρόεδρος - Η ανατροπή από την απόσυρση Μπάιντεν και τα "όπλα" της Χάρις

«Σημαντικό ποιον θα επιλέξει αντιπρόεδρο» λέει ο πολιτειακός γερουσιαστής Λεωνίδας Ραπτάκης

«Πρώτα πρώτα είναι το πώς η Κάμαλα Χάρις θα πει στον αμερικανικό λαό τι θα κάνει αύριο. Ξέρουμε τι έχει κάνει σήμερα και εχθές», είπε στο MEGA ο πολιτειακός γερουσιαστής του Rhode Island Λεωνίδας Ραπτάκης.

«Το άλλο είναι ποιον θα διαλέξει αντιπρόεδρο που, εγώ λέω, ότι θα είναι μάλλον άντρας και πρέπει να είναι από την ανατολική πλευρά της Αμερικής γιατί ποτέ δεν είχαμε πρόεδρο και αντιπρόεδρο να είναι από τις δύο πλευρές της Αμερικής. Πρέπει να έχουμε ισορροπία, δεν πιστεύω να είναι γυναίκα, νομίζω πως πρέπει να είναι γυναίκα πρόεδρος και μετά άντρας αντιπρόεδρος. Είναι πολύ σοβαρό για εμάς».

Σύμφωνα με τον γερουσιαστή, πιθανότερος για αντιπρόεδρος είναι ο κυβερνήτης της Πενσιλβάνια, Τζος Σαπίρο.

«Η Πενσιλβάνια είναι μία από τις 7 Πολιτείες που μπορεί να κρίνει ποιος θα νικήσει τις εκλογές».

Όπως λέει ο ίδιος: «Το άλλο θέμα είναι πού πάει το αμερικανικό κοινοβούλιο με την προεδρία. Είναι 6 τα σενάρια. Το άλλο θέμα αφορά Ελλάδα και Κύπρο. Τα έχουμε δει, ξέρουμε τι έχει κάνει ο Τραμπ από το 2017 μέχρι το 2021, ξέρουμε ο Μπάιντεν τι έχει κάνει από το ’21. Είναι τι μπορούμε να κάνουμε και εμείς οι Ελληνοαμερικανοί που είμαστε εκλεγμένοι. Έχουμε πολλούς φιλο-Έλληνες στην Ουάσιγκτον. Δεν βλέπουμε μεγάλη αλλαγή. Και η Ελλάδα και η Κύπρος και η Αμερική έχουν υπογράψει πολλές συμφωνίες. Δεν βλέπω πολλές αλλαγές».


«Καλά έκανε και αποσύρθηκε ο Μπάιντεν»

Έπρεπε ο Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την κούρσα για την προεδρία;

«Έπρεπε, νομίζω καλά έκανε», λέει ο γερουσιαστής, αφού με την απόσυρση του νυν προέδρου των ΗΠΑ από το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, επέστρεψαν οι δωρεές στο κόμμα αλλά και η στήριξη κορυφαίων στελεχών που είχε χαθεί.

«Σε 72 ώρες όλοι ήρθαν δίπλα στη Χάρις. Θα δείξει σε 105 μέρες τι θα κάνει για τον αμερικανικό λαό, τι θα κάνει στο εξωτερικό, έχει την ευκαιρία της. Και η νεολαία σιγά σιγά έρχεται από πίσω της».

Όσο για το αν το ζεύγος Ομπάμα θα σταθεί δίπλα στην υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις, ο κ. Ραπτάκης τονίζει ότι «θα την υποστηρίξουν».

Κλείνοντας τη συνέντευξή του, ο γερουσιαστής αναφέρεται στην εικόνα της Ελλάδας και τη Κύπρου στις ΗΠΑ.

«Σήμερα η Ελλάδα είναι μια χώρα που είναι σταθερή και ο αμερικανικός λαός υποστηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο και οι πολιτικοί, όχι μόνο εμείς οι εκλεγμένοι. Τα καλύτερα χρόνια είναι μπροστά μας για την Ελλάδα και την Κύπρο».