Νέα πρόκληση από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας ενώπιον της ΚΟ του κόμματός του, AKP. «Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης», σημείωσε, επαναφέροντας τη ρητορεία πως η μειονότητα είναι «εθνική» και όχι «θρησκευτική», ενώ δεν έλειψαν και οι αναφορές για την Κύπρο, κάνοντας και πάλι λόγο για «ειρηνευτική» επιχείρηση, που «απελευθέρωσε» τους «αδερφούς» Τουρκοκύπριους.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, σημείωσε πως τα προβλήματα των «συμπατριωτών» μας στην περιοχή είναι στην κορυφή της ατζέντας «στις συναντήσεις μας με τις ελληνικές αρχές», προσθέτοντας πως «θέματα που αφορούν τη θρησκεία, τη λατρεία και την εκπαίδευση παρακολουθούνται συνεχώς. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη».

Και συνέχισε σε προκλητικό τόνο λέγοντας πως «το ίδιο ισχύει και για τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού. Έχουν υποστεί αδικίες και διακρίσεις για σχεδόν τρία τέταρτα του αιώνα από τη δεκαετία του 1960».

Είπε, δε, για την εισβολή στην Κύπρο: «Δεν μπορούμε ποτέ να ξεχάσουμε τα καμένα χωριά, τα δολοφονημένα παιδιά, τις τραγωδίες των Κυπρίων αδελφών μας. Ενώ διαπράττονταν όλες αυτές οι θηριωδίες, οι δυτικοί οργανισμοί δεν έκαναν τίποτα. Με την «Ειρηνευτική Επιχείρηση» της 20ης Ιουλίου 1974, η Τουρκία έσπασε τα χέρια που άπλωναν το χέρι για την ανεξαρτησία του τουρκοκυπριακού λαού. Οι πολιτικές που προσπαθούν να σπάσουν τη θέληση των Τουρκοκυπρίων για ανεξαρτησία αυξάνονται από εκείνη την ημέρα.

Δυστυχώς, καμία λύση δεν προέκυψε από τα τραπέζια των διαπραγματεύσεων. Εμείς και οι Τουρκοκύπριοι έχουμε βαρεθεί τις προτάσεις που βασίζονται στην ομοσπονδία. Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα τη θέση μας. Έχουμε δηλώσει για άλλη μια φορά στον κόσμο τη σημασία που αποδίδουμε στην υπόθεση της Κύπρου και στην ανεξαρτησία της «ΤΔΒΚ». Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τον τουρκοκυπριακό λαό να σταθεί στα δικά του πόδια», σημείωσε, όπως αναφέρει η Hurriyet.

Σημειώνεται πως η νέα όξυνση στη ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έρχεται μετά την ένταση που σημειώθηκε μετά την ανάπτυξη έως και πέντε τουρκικών πολεμικών πλοίων σε περιοχή μεταξύ Κάσου και Καρπάθου, ζητώντας από το ιταλικό πλοίο «Ievoli Relume» να μην προχωρήσει στην ολοκλήρωση των εργασιών πόντισης καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Κύπρο με το επιχείρημα πως πρόκειται για περιοχή της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Οι εργασίες του ιταλικού πλοίου ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα, όπως είπε σήμερα το πρωί, μιλώντας στο OPEN ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, με την ένταση στο σημείο να αποκλιμακώνεται, καθώς τόσο το «Ievoli Relume», όσο και τα τουρκικά πλοία αποχώρησαν, πλην ενός. Στην περιοχή είχαν σταλεί δύο ελληνικά πολεμικά πλοία και ένα του Λιμενικού, τα οποία παρακολουθούσαν στενά τις κινήσεις του τουρκικού στόλου. 

Το ιταλικό πλοίο παρέμεινε στο όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων, στα 6,5 ναυτικά μίλια νότια της Καρπάθου. Για τις εξελίξεις στο Καρπάθιο Πέλαγος, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως «το ερευνητικό πλοίο (σ.σ. το «IEVOLI RELUME») ολοκλήρωσε τις εργασίες του στο τμήμα των διεθνών υδάτων και πλέει προς Ηράκλειο για αλλαγή πληρώματος και για καύσιμα. Οι εργασίες ξεκίνησαν στις 22:55 και ολοκληρώθηκαν περίπου στις 03:40».

Κατά τις ίδιες πηγές «το πλοίο ολοκλήρωσε την έρευνά του βάσει του αρχικού προγραμματισμού του».

Επισημαίνουν ακόμη πως «λειτούργησαν οι δίαυλοι επικοινωνίας οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διάλογου, χωρίς να υποχωρούμε από τις εθνικές γραμμές».