Στην αναζήτηση γραμματέα βρίσκεται η Κέιτ Μίντλετον και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, ωστόσο υπάρχει ένα βασικό προσόν που απαιτείται για τη θέση και αυτό δεν είναι άλλο από τη γνώση της ουαλικής γλώσσας (γραπτής και προφορικής).

Αυτή είναι ξεκάθαρα μία από τις απαιτήσεις του πριγκιπικού ζεύγους, όπως φαίνεται στην αγγελία που έβαλαν για πρόσληψη βοηθού ιδιωτικού γραμματέα, με αυτό το απαραίτητο προσόν. 

Πέρα από τις εξαιρετικές επικοινωνιακές και οργανωτικές δεξιότητες που έχει ως προϋποθέσεις η θέση, απαιτούνται επίσης προσόντα που θα βοηθήσουν το ζεύγος να ενισχύσει τη σχέση του με την Ουαλία, καθώς «θα συνεισφέρει στη μεγιστοποίηση της επιρροής των βρετανικών ανακτόρων στα τμήματα που αποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο με ιδιαίτερη προσοχή στην Ουαλία».

Η αναζήτηση του πρίγκιπα και της πριγκίπισσας της Ουαλίας για γραμματέα που μιλά την ουαλική γλώσσα αντικατοπτρίζει την επιθυμία του ζεύγους να προσεγγίσει τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου των οποίων οι σχέσεις με το Στέμμα είναι κάπως «χλιαρές» εδώ και πολλούς αιώνες.

Ο άνθρωπος που θα καταφέρει να πάρει τη θέση, θα φέρει την ευθύνη της οργάνωσης πολλών από τις δημόσιες υποχρεώσεις του πρίγκιπα Ουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον σε Ουαλία, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία.

Ο γραμματέας θα ενταχθεί στο προσωπικό τους στο παλάτι του Κένσινγκτον, όπου βρίσκεται το επίσημο γραφείο τους. Στην αγγελία δεν αναφέρεται το ύψος του μισθού.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη του ομιλία ως νέος βρετανός μονάρχης ο βασιλιάς Κάρολος ονόμασε τον μεγαλύτερο γιο και τη νύφη του ως το νέο πριγκιπικό ζεύγος της Ουαλίας, μιας και ο ίδιος υπηρέτησε τον ρόλο για 64 χρόνια πριν γίνει μονάρχης μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ το 2022.